Αντέχει η κοινωνία και η οικονομία μια προεκλογική περίοδο 12 μηνών;

Του Mr_Dont_Look_Up

Αφού πρώτα πυροδότησε με δηλώσεις του και με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου τις φήμες για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός εδώ και περίπου μια εβδομάδα επιχειρεί με κάθε τρόπο να «κλείσει» οριστικά αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας σε κάθε τόνο και ύφος ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το 2023. Οι πρόσφατες τοποθετήσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τόσο κάθετες που ήδη έχει πείσει πολλούς ότι μάλλον δεν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Τουλάχιστον όχι μέσα στο 2022.

Όμως, δεδομένου ότι και με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων (π.χ., πόλεμος στην Ουκρανία, άμεση περαιτέρω εκτίναξη της ακρίβειας) ο προεκλογικός αγώνας ήδη έχει ξεκινήσει για τους βουλευτές και τα στελέχη όλων των κομμάτων, φυσικά και της ΝΔ, το ερώτημα που τίθεται, είναι το εξής: Μπορεί η ελληνική κοινωνία και η οικονομία να αντέξουν μια προεκλογική περίοδο περίπου 12 μηνών; Και αν δεν μπορούν, θα μπορέσει ο πρωθυπουργός και η ΝΔ να αντέξει μέσα σε αυτό το περιβάλλον, χωρίς να μείνουν ανοικτές «πληγές» τα επόμενα χρόνια;

Οι μηχανές είναι ήδη στο «φουλ»

Η προεκλογική περίοδος που ξεκίνησε από τα τέλη της Άνοιξης και πήρε χαρακτήρα σχεδόν επίσημο (ειδικά μετά και από τα ενδεχόμενα που άφησε ανοικτά η ηγεσία της κυβέρνησης το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου) δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει ούτε μετά από τις πιο πρόσφατες δηλώσεις Μητσοτάκη που δεν αφήνουν ανοικτό, θα έλεγαν οι περισσότεροι, κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ήδη, σχεδόν όλα τα πολιτικά γραφεία, κάθε κομματικής απόχρωσης, δουλεύουν εντατικά στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα που έχουν αρχίσει όλοι οι βουλευτές αλλά και όσοι / ες θεωρούν ότι θα έχουν μια θέση στα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους. Το ίδιο εξάλλου κάνουν και οι αρχηγοί των κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός, με σχεδόν καθημερινές επισκέψεις δημόσιες και ανοικτές ομιλίες ενώ οι υπουργοί «κόβουν κορδέλες» και κάνουν απολογισμό του έργου τους.

Είτε ο πρωθυπουργός το λέει και το εννοεί ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2023, στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, είτε όχι, όπως έχουν εξελιχθεί οι καταστάσεις σχεδόν καμία σημασία δεν έχει και συγκεκριμένα κανένα αποτέλεσμα δεν έχει και δεν θα έχει ως προς τον διαφαινόμενο σκοπό του πρωθυπουργού, δηλαδή τον τερματισμό της προεκλογικής περιόδου που άρχισε πριν ακόμη κλείσει 3 χρόνια θητείας η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η χώρα θα παραμείνει σε ρυθμούς προεκλογικούς μέχρι να στηθούν κάλπες, δηλαδή το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2023.

Αντέχει, όμως, η ελληνική κοινωνία και η οικονομία μια προεκλογική περίοδο περίπου ενός έτους; Η απάντηση που έρχεται μέσα από μια πρώτη σκέψη είναι ρητά: «Όχι».

Μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου, η συνεχιζόμενη ακρίβεια στα καύσιμα και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά θα έχει δημιουργήσει έντονη δυσφορία σε ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών, ανεξάρτητα του κόμματος που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, για την κυβέρνηση αλλά και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άλλωστε, ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης θεωρεί ότι ευθύνες για τη νέα τραγωδία που βιώνουν οι περισσότεροι πολίτες, έχουν όλοι όσοι κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Είναι γνωστό ότι ο «μουντζούρης» πέφτει στον…

Το μεγαλύτερο ποσοστό, ωστόσο, της διαρκώς αυξανόμενης κοινωνικής οργής θα το εισπράξει, «θεσμικά», εκ του ρόλου της λόγω της τυπικής και ουσιαστικής ευθύνης και αρμοδιότητάς της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και αυτό το ποσοστό ενδέχεται να πολλαπλασιάζεται όχι μήνα με τον μήνα αλλά εβδομάδα με την εβδομάδα μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Σε αυτή την περίπτωση, η ΝΔ θα κινδυνέψει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα άκρως δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, ικανό να τη συρρικνώσει δραματικά για πολλά χρόνια, πιθανώς «βιώνοντας» ένα «deja vu» της περιόδου 1990 – ’93, με το κόμμα να μένει μακριά από την εξουσία για μια δωδεκαετία.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να πάρει, όπως έγινε και με τους προκατόχους του, τον «μουντζούρη» ειδικά αυτή την περίοδο, με τα εισοδήματα των πολλών καθημερινά να «εξαϋλώνονται», και να το πάει μέχρι τέλους, όπως ρητά ξεκαθαρίζει ότι θα κάνει; Όσες διαψεύσεις κι αν γίνουν, η ζωή θα δώσει τις πραγματικές απαντήσεις μέσα στους αμέσως επόμενους 3 – 4 μήνες.

  1. Όλοι συμφωνούμε ότι δεν αντέχει η χώρα τέτοιο (ή και χειρότερο όσο περνάει ο καιρός) προεκλογικό κλίμα για πολύ καιρό.
    Από την άλλη ποιος πιστεύει ότι οι εκλογές θα βγάλουν μια σταθερή κυβέρνηση με το υπάρχον εκλογικό σύστημα; Σημασία μεγάλη έχει και με τι πρόγραμμα θα πάνε στις εκλογές τα κόμματα που διεκδικούν ρόλο στην εξουσία (ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ).
    Γιατί αν πάμε με προγράμματα τύπου Θεσσαλονίκης 2014, μάλλον η οποία κυβερνηση προκυψει δε θα μείνει για πολύ όρθια. Συνεπώς μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
    Μόνη λύση (δε ξέρω πόσες πιθανότητες συγκεντρώνει) να αποφασίσει η ΕΕ κάποια πρόσθετη στήριξη το διάστημα αυτό,ώστε να βγει ο χειμώνας, ποντάροντας στο γεγονός ότι όλες οι χώρες αναμένουν σοβαρά προβλήματα στις οικονομίες τους και υπο τον φόβο κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής αστάθειας.
    Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση -που δύσκολα θα δώσει το ok η ΕΚΤ – φοβάμαι ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν να μας σταθούν “έξω από ένα τέτοιο πρόγραμμα στήριξης, ή θα επιχειρήσουν να μας φορτώσουν νέα μνημόνια. Να σημειώσω ότι ήδη κάτι τέτοιο επιχειρείται από τους κεντρικούς τραπεζίτες κάποιων χωρών,έναντι στήριξης των ελληνικών ομολόγων

  2. Άλλο είναι το ζητούμενο, πως να αντέξουν οι Έλληνες άλλους 12 μήνες την πρωθυπουργία Μητσοτάκη.

  3. Ενώ η εποχή αναδεικνύει πολιτικές κοινωνικού φιλελευθερισμού, η κυβέρνηση σε αφασία δεν παίρνει έγκαιρα μέτρα και συνεχίζει να κάνει εξυπηρετήσεις περιμένοντας (!) το αόρατο χέρι να την ξελασπώσει το φθινόπωρο.
    Φιλοκυβερνητική στήλη έγραψε ότι ο κ. Ντράγκι μετέφερε στον κ. Μητσοτάκη ότι τέλη Αυγούστου θα υπάρξουν αποφάσεις για την ενέργεια. Μόνο που η ΕΕ δεν φημίζεται για το έγκαιρο των αποφάσεών της και ο κ. Ντράγκι ενδεχομένως να μην βρίσκεται στη θέση του σε λίγους μήνες…
    Μην έχοντας πλέον αφήγημα θυμήθηκαν τα κεντροαριστερά μπολιάσματα εν όψει ανασχηματισμού (!). Βάστα με να σε βαστώ…

    Πάντως ο πολιτικός μέντορας του ΠΘ το 2004 βλέποντας τη συντριβή, την έκανε με ελαφρά κι έστειλε άλλον στη θέση του να χάσει…

  4. Η διαρκής επαναλαμβανόμενη χρήση της λέξης εκλογές κάπου χάνει
    και την πραγματική της σημασία.
    Μια κυβέρνηση με πρόγραμμα μέρα τι μέρα και όπως έρχεται η πραγματική
    κατάσταση, αναμενόμενο να μην έχει πλέον κανένα ενδιαφέρον.
    Όσοι επένδυσαν από την άλλη σε αυτή την κυβέρνηση με τον τρόπο που
    οδήγησαν τα πράγματα έως εδώ, να υπολογίζουν σε θαύματα, αλλά όταν
    ο εξωτερικός παράγοντας κλυδωνίζεται σε πολύ βαθιά θολά νερά,
    μάταια και αυτή η ελπίδα.
    Θα εξαντληθούν όλα τα μέσα με όσες μέρες παρατεταμένης εξουσίας
    δυνατό να διαρκέσει.
    Η αλήθεια δεν επιτρέπεται να ειπωθεί από καμία πλευρά.
    Πολύ απλά η νέα τάξη πραγμάτων θα επιβάλλει τους δικούς της κανόνες
    και στην πολιτική εικόνα της Δύσης.
    Για τους πολύ ρομαντικούς ας αναπολούν άλλοτε εποχές.
    Επειδή η ζωή μας παραμένει ελπίδα και διαρκής αγώνας, αυτή την φορά
    πράγματι κάτι διαφορετικό γεννιέται όχι γιατί θα το θέλαμε τόσο πολύ, αλλά
    η μονόπλευρη πολιτική ετών πέρασε πέρα από το όριο της υπομονής.
    1-Υ.Γ. Τα ΜΜΕ κατηγορούν διαρκώς την Ρωσία ότι απειλεί, ότι εκβιάζει με
    το Φυσικό Αέριο. Τις ευθύνες της Δύσης για τα μέτρα που επέβαλε στην Ρωσία
    ποιος τις χρεώνεται.
    Δυο μέτρα δυο σταθμά.
    2-Υ.Γ. Εάν ο Ντράγκι παραιτηθεί μαντάτα που θα εκπλήξουν κρώζουν οι οιωνοί.
    3-Υ.Γ. Ε και καλά η χώρα θα το αντέξει το 12/ μηνο, την πολιτική φθορά ποιος χρεώνεται και πως?

  5. Πολύ σωστή η ανάλυση. Το θέμα είναι όμως ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις απρόοπτες…που αυτές να καθορίσουν το τι θα γίνει

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Προβλήματα και προοπτικές των ομογενών στα Βαλκάνια

Με τις κοσμογονικές αλλαγές που έγιναν μετά το 1989 και την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στις γειτονικές μας χώρες...

Βαθύτατη παρακμή… δίχως ελπίδα

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η συζήτηση που ξεκίνησε στη Βουλή για τον νέο Προϋπολογισμό δείχνει τόσο βαρετή,...

Γιατί φοβούνται την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

Το γεγονός είναι ασυνήθιστο. Συστημικά μέσα ενημέρωσης, που έχουν σαφή ατλαντικό προσανατολισμό, και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τινές εκ...

Αντώνη, εσύ δολοφόνησες τον χαρακτήρα σου!

Γελάνε και οι πέτρες! Μας είπε ο κύριος Σαμαράς (στην πρώτη του ομιλία κατόπιν της διαγραφής του) ότι μητσοτακικά...