Πρεσβεία της Αρμενίας εναντίον πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν για διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Για διοχέτευση τηλεοπτικής προπαγάνδας στην Ελλάδα με στόχο την καλλιέργεια της «αρμενοφοβίας», κατηγορεί την αζερική πρεσβεία στην Αθήνα η αρμενική πρεσβεία

Το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στις 5 Ιουλίου από το CBC TV Αζερμπαϊτζάν και διαδόθηκε σε ελληνική μετάφραση από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελληνική Δημοκρατία σχετικά με το χωριό Μεχμανά του Αρτσάχ και την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του, δεν είναι παρά μια συνηθισμένη πολιτική της αρμενοφοβίας του Αζερμπαϊτζάν, μία εκνευριστική προσπάθειά του για «εξαγωγή» προς άλλες χώρες της πολιτικής της υποδαύλισης του μίσους εναντίον των Αρμενίων.

Αυτό αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμά της η πρεσβεία της Αρμενίας στην Αθήνα, η οποία αναλυτικά αναφέρει τα εξής: 

Το χωριό Μεχμανά, που βρίσκεται στην περιοχή Μαρτακέρτ του Αρτσάχ ιδρύθηκε από τους τέσσερις Έλληνες ανθρακωρύχους, οι οποίοι, σύμφωνα με τους απογόνους τους, ήταν Έλληνες του Πόντου, επιζήσαντες της Γενοκτονίας.  Πριν τον πόλεμο, οι  Έλληνες και οι Αρμένιοι ζούσαν εδώ,  ο ένας δίπλα στον άλλον. Επίσης,  υπήρχαν πολλές μεικτές αρμενοελληνικές  οικογένειες.

Το 1992, ως αποτέλεσμα της ευρείας κλίμακας επίθεσης που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε το χωριό Μεχμανά, μαζί με ολόκληρη την περιοχή Μαρτακέρτ, αναγκάζοντας έτσι τους Έλληνες- κατοίκους της περιοχής, μαζί με χιλιάδες Αρμένιους  να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η κα. Σόφη Ιβανίδου, οι γονείς της οποίας είναι από το Μεχμανά και είναι η Πρόεδρος  της  «Ελληνικής  Κοινότητας  της  Δημοκρατίας του Αρτσάχ», γνωστή ως τηλεοπτική δημοσιογράφος στο Αρτσάχ, αφηγείται, ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου του Αρτσάχ, οι Έλληνες του Αρτσάχ απευθύνθηκαν στην Ελληνική κυβέρνηση, με αίτημα να τους δεχτεί, και η Ελληνική κυβέρνηση τους αποδέχτηκε. Στο πλαίσιο αυτό, το 1992 πολλές ελληνοαρμενικές οικογένειες από το Αρτσάχ εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Εκείνη την εποχή, οι γονείς της  αποφάσισαν να μείνουν στο Αρτσάχ, παρά το γεγονός ότι είχαν στα χέρια τους  Δελτίο Μόνιμης Διαμονής  στην Ελλάδα,  που τους  χορηγήθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση.  «Μείναμε στο Αρτσάχ και ζήσαμε τις δύσκολες ημέρες του πολέμου του Αρτσάχ με όλους και όλες, έχοντας μια τίμια νίκη».

Το Μεχμανά απελευθερώθηκε ένα χρόνο αργότερα. Στην απελευθέρωση του συμμετείχαν και οι κάτοικοί του. Το χωριό Μεχμανά, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ανοικοδομήθηκε, και κάποιοι από τους Έλληνες  επέστρεψαν στο χωριό, μεταξύ των οποίων και ο 80χρονος παππούς της κας. Σόφης Ιβανίδου, ο κ. Νικόλα Ιβανίδης.  Ο 80χρονος άφησε την τελευταία του πνοή μετά από δεκαπέντε χρόνια, στο χωριό του, στην Πατρίδα του. 

Οι εικόνες στο ρεπορτάζ του CBC TV Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τις «καταπατήσεις» εναντίον της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας και της ελληνικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν επίσης προϊόν διαστρέβλωσης και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η εκκλησία, για την οποία γίνεται αναφορά στο ρεπορτάζ, βρίσκεται στην τοποθεσία Γκεβοργκαβάν,  της περιοχής Μαρτουνί και είναι μία ρωσική εκκλησία η οποία παρεμπιπτόντως, υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια, τόσο του πρώτου πολέμου – που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν-, όσο και κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών του 2020. Ως αποτέλεσμα τούτου δεν κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της εκκλησίας.

Στο ρεπορτάζ σκοπίμως δεν γίνεται καμία αναφορά και το ρεπορτάζ σιωπά  για μια άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία που καταστράφηκε από τις Αρχές  του Αζερμπαϊτζάν:  Ελληνορθόδοξος (ρωσικός) Kαθεδρικός Nαός του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Νικηφόρου στο Σουσί.   Τον Καθεδρικό Ναό επισκέπτονταν και οι Έλληνες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν η ηγεσία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να κατεδαφίσει το αρμενικό τμήμα του Σουσί, η εκκλησία επίσης αποσυναρμολογήθηκε. Στη θέση της,  χτίστηκε το κτίριο του Οίκου του  Πολιτισμού.   

Το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού καναλιού CBC TV είναι άλλη μια προσπάθεια της προπαγανδιστικής μηχανής του Αζερμπαϊτζάν να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τα συγκεκριμένα γεγονότα:

– Βομβαρδισμοί των αρμενικών εκκλησιών από το Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων του 2020

– Πολιτική, που αποσκοπεί στην εξαφάνιση, διαγραφή, εξάλειψη κάθε αρμενικού ίχνους και της αλλοίωσης   των  ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων στα εδάφη που πέρασαν υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Σχετικά με την πολιτική του Αζερμπαϊτζάν, που αποσκοπεί στην εξάλειψη κάθε αρμενικού ίχνους και της αλλοίωσης   των  ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων στα εδάφη που πέρασαν υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, τον Μάρτιο του 2022 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα με τίτλο «Σχετικά με την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Το συγκεκριμένο ψήφισμα καλεί το Αζερμπαϊτζάν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την καταστροφή και τους βανδαλισμούς εναντίον  της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς και να τιμωρήσει όσους και όσες  προβαίνουν σε παρόμοιες ενέργειες.  Επίσης,  στο ψήφισμα γίνεται αναφορά  στη σύσταση στο Αζερμπαϊτζάν μίας  ειδικής επιτροπής, με σκοπό την «αφγανοποίηση» των αρμενικών πολιτιστικών μνημείων. Η αποστολή της συγκεκριμένης ειδικής επιτροπής είναι η μετατροπή των αρμενικών πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, με τον επακόλουθο σφετερισμό τους. 

Με παρόμοιες ενέργειες, το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να προκαλεί και να αμφισβητεί ολόκληρη την πολιτισμένη κοινωνία, αψηφώντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του ΟΗΕ από 7 Δεκεμβρίου του 2021, σχετικά με την εφαρμογή των επειγόντων μέτρων. Η συγκεκριμένη απόφαση με σαφήνεια υποχρεώνει το Αζερμπαϊτζάν «να λάβει  όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει και να τιμωρήσει πράξεις βανδαλισμού και βεβήλωσης εναντίον  της Αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών και άλλων χώρων λατρείας, μνημείων, αξιοθέατων, νεκροταφείων και τεχνουργημάτων».

Προκειμένου να διατηρηθούν τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του Αρτσάχ και να διαφυλαχθούν από περαιτέρω βανδαλισμούς, τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι επείγουσα η παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το Αζερμπαϊτζάν εξακολουθεί να παρεμποδίζει την πραγμάτωση  διερευνητικής αποστολής της ΟΥΝΕΣΚΟ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πυρηνικά: Η επόμενη πράξη του δράματος;

Όσο στην Ελλάδα θα παρακολουθούμε την «κασσελιάδα», στη Γαλλία θα παίζεται το σίριαλ του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης και...

Η αρχή του τέλους της Σέγκεν δυναμιτίζει το μέλλον της Ε.Ε.

Πλέον όσοι ζουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εμπεδώσει πως τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, με...

Τα νέα «κόλπα» του Ερντογάν

Σε μια εποχή που η Δύση και η Ελλάδα διαλύουν παραδοσιακούς θεσμούς της κοινωνίας, όπως είναι η οικογένεια και...

Η δήθεν «ενσωματωμένη» μισεί τους χριστιανούς

Στον ουτοπικό και γεμάτο φαντασιώσεις κόσμο των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ευρώπης, η Αμέτι αποτελεί ένα υπόδειγμα ενσωμάτωσης....