Πάρτι εξοπλιστικών αγορών – μαμούθ σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας

Με το πρόσχημα του απορρήτου, αν και την ίδια στιγμή το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ προβαίνουν σε βομβαρδισμό «διαρροών» προς τα ΜΜΕ, με όλες τις σχετικές λεπτομέρειες των οπλικών συστημάτων, κάνουν πάρτι εξοπλιστικών αγορών, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν

Πάρτι εξοπλιστικών αγορών – μαμούθ, σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας, έχουν στήσει το μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Άμυνας. Κλείνοντας και τις τελευταίες «λεπτομέρειες» ενόψει των πιθανολογούμενων εκλογών, και, προκειμένου να μην αφήσουν ούτε ένα «ψίχουλο» να πέσει κάτω, προωθούν και τις τελευταίες μεγάλες αγορές αυτής της «κολοβής» τετραετίας της κυβέρνησης της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τις τελευταίες ημέρες προωθήθηκαν στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής εξοπλιστικά προγράμματα τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά, ο «εξοπλιστικός λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης ξεπερνά κατά πολύ τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οικονομική στενωπός

Να σημειωθεί πως τα πάντα γίνονται με «απευθείας αναθέσεις», χωρίς διαγωνισμούς, υπό την πρόφαση του κατεπείγοντος. Γεγονός που αυξάνει τις ούτως ή άλλως εντονότατες υποψίες περί «φουσκωμένου» λογαριασμού στα εξοπλιστικά. Μεγάλοι κερδισμένοι, βέβαια, είναι οι πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ, κ.α.

Πρόκειται για τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα από εποχής Ακης Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου. Από τη μεριά μας, πάντως, ελπίζουμε οι Ακης – Γιάννος και οι «δορυφόροι» τους να είναι οι τελευταίοι που περνούν δικαστικές και… σωφρονιστικές περιπέτειες, εξαιτίας των εξοπλιστικών.

Αδιευκρίνιστα, επίσης, είναι τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των εξοπλιστικών αγορών. Η κυβέρνηση, μάλιστα, αποφεύγει συστηματικά να διευκρινίσει σε τι βάθος χρόνου θα πληρώνονται οι εξοπλιστικές αγορές και πόσα δισεκατομμύρια θα πρέπει να καταβάλλονται κάθε έτος τα επόμενα χρόνια σε βάθος δεκαετίας και πιθανώς πολύ περισσότερο (φέτος προβλέπονται πληρωμές ύψους 3,375 δισ.).

Κατά τις διαρροές του υπουργείου Οικονομικών, ένα «παράθυρο», ενδεχομένως, να έχει δημιουργηθεί το 2029, οπότε -ίσως- να μπορέσει η χώρα να εξασφαλίσει τα πρώτα κονδύλια, προκειμένου να πληρώσει για την αγορά του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, F-35, η οποία, όμως, προς το παρόν είναι στα χαρτιά.

Πάντως, εάν ληφθούν υπόψιν οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, τότε διαφαίνεται μεγάλη οικονομική στενωπός, εξαιτίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων – μαμούθ, τα οποία συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Ποιος θα πρωτοπάρει τις «δάφνες»

Την ίδια στιγμή στη Μεσογείων διαγκωνίζονται ποιος θα πρωτοαποσπάσει τις «δάφνες». Χαρακτηριστικά, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κώστας Φλώρος έχει αποδυθεί σε «σπριντ» φωτογραφήσεων με εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών, όπως της Lockheed Martin και τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα, Ντένι Πλέσσα, που θέλει να «σπρώξει» στη χώρα μας τα αεροσκάφη 5ης γενιάς, F-35, Ισραηλινούς που θέλουν να πουλήσουν τα εξοπλιστικά «καλούδια» τους στην Ελλάδα, κ.ο.κ.

Και βέβαια με τον νέο Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, που άρχισε κι’ αυτός τα σούρτα – φέρτα στο υπουργείο Άμυνας, όπως και ο προκάτοχός του, Τζέφρι Πάιατ, λες και είναι… πρεσβευτική οικία του. Είναι, μάλιστα, τόσο έντονη η προβολή του Κ.Φλώρου, που κάποιοι λένε ότι «καπελώνει» ακόμα και τον υπουργό Άμυνας.

Με στολή … Μακεδονομάχου

Από τη μεριά του, βέβαια, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φαίνεται πως έχει άλλες … σημαντικότερες σκοτούρες. Προεκλογικές. Ως εκ τούτου, κατά την περιοδεία του στη Φλώρινα, αίφνης, μετά από τέσσερα χρόνια θυμήθηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι αυτή δεν του αρέσει.

Άραγε, είχε εκφράσει ποτέ την άποψή του στον απελθόντα Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, για το θέμα; Διότι, ως γνωστόν, όπου στεκόταν ο Τ.Πάιατ εκθείαζε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα, πριν τις εκλογές, και προκειμένου να χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων της ΝΔ, θυμήθηκε να ενδυθεί τη στολή … Μακεδονομάχου;

Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι

Κοντολογίς, το υπουργείο Άμυνας αγοράζει ό,τι «ετοιματζίδικο» όπλο υπάρχει, ακόμα και ορισμένα «σαπάκια» που αποσύρουν οι ΗΠΑ και τα σπρώχνουν ως χάντρες προς τους ιθαγενείς, καθώς και ό,τι ζητάνε οι ξένες πολεμικές βιομηχανίες. Οι αμερικανικές, γαλλικές, ισραηλινές, κ.ο.κ. Όσον αφορά τις τιμές, η ελληνική πλευρά είναι … γαλαντόμος. Σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πάνω θα κολλήσει;

Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση φιλοτεχνεί την εικόνα ότι αυτή έβαλε μια τάξη και επιτέλους εξοπλίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις με σύγχρονα οπλικά συστήματα, δεν μπορεί να λύσει απλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα τη συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών, C-130.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση, και μόλις τώρα την τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές εφευρίσκονται τρικάκια δήθεν για να λυθεί το πρόβλημα. Κι αυτό τη στιγμή που οι ελληνικές ΕΔ πρακτικά έχουν ξεμείνει από μεταφορικά αεροσκάφη.

Άραγε, τι έκανε τόσα χρόνια η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ; Ασχολούνταν μόνο με τα «σοβαρά», τις μεγάλες εξοπλιστικές αγορές και δεν τους έμενε χρόνος να κοιτάξουν τα «μικρά»; Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι. Αντί να κοιτάξουν πως θα οικοδομηθεί μια εθνική αμυντική βιομηχανία, το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται, είναι να ψωνίσουν το «έτοιμο» ξένο προϊόν που συνήθως είναι με «καπέλο» και αφήνει την άμυνα της χώρας μονίμως εξαρτούμενη από τα έξωθεν κέντρα.

Τσουχτερές «λύσεις»

Μόνο που οι λύσεις που επιλέγονται για τα C-130, την τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές για να κλείσουν και οι τελευταίες «λεπτομέρειες», είναι πανάκριβες. Όπως αυτή που προωθεί το υπουργείο Άμυνας για τη μεταφορά ορισμένων C-130 στο Ισραήλ για συντήρηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ισραηλινή εταιρεία, ΙΑΙ, στην οποία θέλει να δώσει το υπουργείο Άμυνας τη συντήρηση τριών C-130, υπέβαλε προσφορά 19.500.000 ευρώ για κάθε αεροσκάφος (τρία, πιθανώς θα σταλούν) και χρόνο παράδοσης 18 μήνες. Η διοίκηση της ΕΑΒ, μάλιστα, φέρεται να είναι έξαλλη με αυτή την εξέλιξη, ενώ στελέχη της λέγεται ότι δηλώνουν πως η ισραηλινή εταιρεία δεν είναι πιστοποιημένη για συντήρηση αεροσκαφών, C-130, και πως η Ελλάδα θα πληρώσει στο Ισραήλ τέσσερις φορές περισσότερα απ’ ό,τι αν γινόταν το έργο αυτό στη χώρα μας.

Θα πει κανείς: Κοίτα ποιος μιλάει; Η διοίκηση της ΕΑΒ, η οποία το 2021 έταζε στις ελληνικές ΕΔ ότι θα τους έχει έτοιμα τα πρώτα C-130 μέσα στο 2022, και τώρα, μόλις πρόσφατα, αποφάσισε να δώσει τη δουλειά με απευθείας ανάθεση σε μια άκρως αμφιλεγόμενη, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στην ΕΑΒ, ελληνική ιδιωτική εταιρεία;

Πάρτι απευθείας αναθέσεων – Τώρα δίνουν και τη συντήρηση των C-130 σε ιδιώτες

Πάρτι απευθείας αναθέσεων για C-130 – Η ΕΑΒ πελατειακό παραμάγαζο και όχι εθνική αμυντική βιομηχανία

Παραπλανούν τους συνέδρους της ΝΔ – «Ξέχασαν» να πάρουν κινητήρες για τα C-130 – Χωρίς μεταγωγικά η Πολεμική Αεροπορία

Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού μέχρι την ΕΑΒ, ο Άδωνις στο ένα ολίσθημα κατόπιν του άλλου

C-130: Εκτίθεται ο πρωθυπουργός

Η περίπτωση της ΕΑΒ και των C-130 είναι ενδεικτική του τρόπου που λειτούργησε αυτή η κυβέρνηση ως προς τα εξοπλιστικά, την εθνική αμυντική βιομηχανία και την εξασφάλιση των αναγκών των ΕΔ.

Όταν την πίεζαν οι μεγάλες δυνάμεις και οι εγχώριοι ατζέντηδες όπλων για αγορές πανάκριβων οπλικών συστημάτων, αμέσως ικανοποιούσε τα «αιτήματα» με συνοπτικές διαδικασίες και «με εντολή Μητσοτάκη», όπως συνήθιζαν να λένε οι υπουργοί. Όταν επρόκειτο για «μικροδουλειές», όπως τα C-130, τα οποία όμως είναι άκρως αναγκαία για τις ΕΔ, έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια σχεδόν επί τέσσερα χρόνια. Πολύ περισσότερο, άφησε την ΕΑΒ στη μοίρα της, ενώ επέτρεψε στη διοίκηση της εταιρείας που είχε αναλάβει -και- τα C-130 να παραπλανά την κυβέρνηση και τις ΕΔ με ψεύτικες υποσχέσεις.

Βέβαια, αναμενόμενο είναι κάποια στιγμή να αρχίσει το «παραμύθι» ότι η Ελλάδα πρέπει να αγοράσει καινούργιο μεταγωγικό αεροσκάφος γιατί τα C-130 είναι ξεπερασμένα. Είναι, εξάλλου, … πολλά τα λεφτά!

Με αυτούς τους απαράδεκτους χειρισμούς, όμως, εκθέτουν τη χώρα, ενώ εκτίθεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Διότι τις οδηγίες του επικαλούνται το υπουργείο Άμυνας και η διοίκηση της ΕΑΒ για να βρεθεί λύση στα C-130. Ειδικότερα, σε σύσκεψη που έγινε στις 18 Απριλίου 2022, παρουσία, μεταξύ άλλων, του Ν.Παναγιωτόπουλου, του αρχηγού ΓΕΑ και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑΒ, ο πρωθυπουργός ζήτησε να επιταχυνθεί με κάθε τρόπο η παράδοση όσο το δυνατόν περισσότερων C-130 στην Πολεμική Αεροπορία.

Άραγε, κανείς από το υπουργείο Άμυνας και τη στρατιωτική ηγεσία που μπαινόβγαιναν επί τρεισήμισι χρόνια στο μέγαρο Μαξίμου δεν είχε φροντίσει να ψιθυρίσει στο αυτί του Κ.Μητσοτάκη ότι το πρόγραμμα των C-130 πάει από το κακό στο χειρότερο; ‘Η, όλα αυτά ήταν γνωστά στον πρωθυπουργό -πόσο μάλλον, αφού ήταν συνεχή τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ- αλλά κανενός δεν του καιγόταν καρφάκι; Και τώρα, λίγο πριν τις εκλογές, «ευαισθητοποιήθηκαν» και είπαν να κλείσουν την … εκκρεμότητα, αλλά με κάπως ακριβούς ή επιλήψιμους τρόπους;

Επιπλέον, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρεται να είχε στείλει πρόσφατα επιστολή στη διοίκηση της ΕΑΒ, όπου υπογράμμιζε την ύψιστη σημασία της παράδοσης των C-130 λόγω ελληνοτουρκικής έντασης και του Ουκρανικού. Καλά, το Ουκρανικό. Τώρα, όμως, θυμήθηκε ότι υπάρχουν ελληνοτουρκικές εντάσεις και του χρειάζονται τα C-130;

Στο σκοτάδι τα F-16

Πάντως, στην -καίριας σημασίας για την εθνική άμυνα- εταιρεία, ΕΑΒ, εάν εξαιρεθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 στην εκδοχή Viper, που φέρεται να «τρέχει» βάσει των συμφωνηθέντων, όλα τα υπόλοιπα προγράμματα καθυστερούν. Όπως, μεταξύ άλλων, η πολυδιαφημισμένη από τον Π.Καμμένο, αλλά και από τον Τ.Πάιατ, συνολική αναβάθμιση του P3 Orion, που βαδίζει (;) με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Την ανακατασκευή των P3 Orion, η οποία έχει επικριθεί στο παρελθόν ειδικά ως προς το κόστος της, έχει αναλάβει η Lockheed Martin. Όπως και τα F-16 που τα μετατρέπει σε Viper, με εργολαβία ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας, αλλά εντός των εγκαταστάσεων της ΕΑΒ (!).

Πρόσφατα, ο Ν.Παναγιωτόπουλος φέρεται να κατέθεσε στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής και ένα ακόμη σημαντικό και ακριβό έργο. Την αναβάθμιση των παλαιότερων F-16 Block 50 από τα απάρτια που θα αφαιρεθούν από τα F-16, τα οποία θα αναβαθμίζονται σε Viper. Τα τελευταία, ουσιαστικά, έτσι θα γίνουν αεροσκάφη 4+ ή 4,5 γενιάς και θα είναι αυτά που θα αποτελέσουν την κύρια αιχμή του δόρατος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η μετασκευή των F-16 σε Viper, ως γνωστόν είχε κλειστεί μεταξύ Τσίπρα – Τραμπ, το 2017, και θα στοιχίσει περί το 1,2 δισ. Η μετατροπή των παλαιότερων Block 50 φέρεται να ανέρχεται σε 700 – 800 εκατομμύρια, αν και εκφράζονται εκτιμήσεις ότι το τελικό κόστος θα ανέλθει στο ένα δισ.

Βέβαια, ο Ν.Παναγιωτόπουλος αρνείται έως τώρα να πει στους Έλληνες τι «λυπητερή» θα κληθούν να πληρώσουν. Ο ίδιος, εξάλλου, αποφεύγει εδώ και δύο χρόνια να προβεί σε κάποια συνέντευξη Τύπου προς τα ΜΜΕ, φροντίζοντας να δίδει επιλεκτικά συνεντεύξεις στα ΜΜΕ που αρέσκεται. Έτσι, νομίζει ότι θα ξεφύγει από τον δημόσιο έλεγχο.

Ωστόσο, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Είναι δυνατόν 83 F-16 που αναβαθμίζονται σε Viper να κοστίζουν 1,2 δισ. και η μετατροπή 38 F-16 Block 50 να πλησιάζει το ένα δισ.;

Να σημειωθεί ότι δύο φορές στο παρελθόν, ο υπουργός Άμυνας έχει πάρει πίσω την πρότασή του, όταν πήγε να την καταθέσει στη Βουλή, διότι υπήρξαν αντιδράσεις της αντιπολίτευσης εξαιτίας του υψηλού κόστους. Τώρα, άραγε, γιατί κατάπιε η αντιπολίτευση τη γλώσσα της; Κατά πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε στο παρελθόν ότι αυτό το πρόγραμμα αποτιμάται περί τα 200 εκ. ευρώ, και μάλιστα ότι αυτό το νούμερο είχε συμφωνήσει ως κυβέρνηση με τη Lockheed Martin. Τι άλλαξε τώρα;

Οι Αμερικανοί μας «ευχαριστούν»

Μετά και από αυτή τη … χαρμόσυνη εξέλιξη των F-16 Block 50, ως ήταν αναμενόμενο, ο αντιπρόσωπος της Lockheed Martin στην Ελλάδα, Ντένις Πλέσσας, έσπευσε να ευχαριστήσει εκ μέρους της αμερικανικής εταιρείας, την κυβέρνηση, και ιδιαίτερα τα ΜΜΕ (!).

«Αγαπητοί φίλοι -έγραψε πρόσφατα- όπως γνωρίζετε, ενεκρίθη το πρόγραμμα αναφορικά με την αναβάθμιση των F-16 block 50. Στο πρόγραμμα αυτό θα αξιοποιηθούν συσκευές (LRUs) που θα παραλειφθούν από την τρέχουσα αναβάθμιση των αεροσκαφών block 52 plus και block 52 plus Advanced. Επίσης θα αναπτυχθούν οι απαραίτητες υποδομές στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου και θα παρασχεθεί η σχετική τεχνογνωσία.

Με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποστήριξη που παρείχατε στο πρόγραμμα όλο αυτό το διάστημα, στη διαμόρφωση και ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού σας για τα οφέλη του προγράμματος και την περαιτέρω θωράκιση της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ελπίζω η αποστολή του σχετικού LOR και η προετοιμασία και έγκριση του LOA να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς ώστε να δούμε την έναρξη και υλοποίηση του προγράμματος το ταχύτερο δυνατό».

Είναι φυσικό ο Ντένις Πλέσσας, αλλά και οι κάθε λογής άλλοι αντιπρόσωποι άλλων ξένων εταιρειών όπλων να ευχαριστούν την Ελλάδα για τις χρυσοφόρες εξοπλιστικές μπίζνες. Πολύ περισσότερο τα ΜΜΕ, τα οποία στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν μετατραπεί σε ντουντούκες των πολεμικών βιομηχανιών. Γαλλικών, αμερικανικών, βρετανικών, ιταλικών, ισραηλινών και πάει λέγοντας.

Για την ακρίβεια, περισσότερο θόρυβο κάνουν τα «στρατευμένα» φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στο ελληνο-τουρκικό «μέτωπο», παρά ο ίδιος ο Ερντογάν. Από την άλλη, για να μην υποβαθμίζουμε τους γείτονες «κουμπάρους», οι καλύτεροι ατζέντηδες των εμπόρων όπλων αποδεικνύονται ο Ερντογάν, ο Ακάρ, και άλλα κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας που δεν χάνουν ευκαιρία να υψώσουν τους τόνους κατά της Ελλάδας. ‘Η και να στέλνουν τον πολεμικό στόλο τους να μπαινοβγαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τα μαχητικά αεροσκάφη να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ωστόσο, η εικόνα των ελληνικών ΜΜΕ να προμοτάρουν ό,τι όπλο πετάει και ό,τι κολυμπάει, είτε για να στηρίξουν ακόμα και αμφιβόλου ποιότητας επιλογές της κυβέρνησης, είτε επειδή είναι προσδεμένα με εξοπλιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι λίαν επιεικώς απογοητευτική. Και κυρίως, παραπληροφορούν τον Έλληνα πολίτη, που, εν τέλει, αυτός είναι που στο τέλος θα πληρώσει τον λογαριασμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.