Καύσιμα: «Kαίνε» εισοδήματα και ψήφους της ΝΔ oι έμμεσοι φόροι – «φωτιά»

Καταλυτικός θα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι έμμεσοι φόροι – «φωτιά» στα καύσιμα (οι πιο υψηλοί μεταξύ των υπόλοιπων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στην ψήφο των πολιτών, ενόψει των -διαφαινόμενων- πρόωρων εκλογών του Φθινοπώρου. Η δικαιολογία της κυβέρνησης για τη διατήρηση τους σε αυτά τα επίπεδα (ότι μια μείωση τους θα βοηθούσε όσους έχουν Cayenne) τη στιγμή που έχει φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο της αμόλυβδης, σε ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών ηχεί σαν κοροϊδία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίστανται οι αδύναμοι οικονομικά.

Στους μη έχοντες φαίνεται σαν να έχει επιλέξει το Μέγαρο Μαξίμου και οι συναρμόδιοι υπουργοί συνειδητά ότι με τη διατήρηση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα σε δυσθεώρητα επίπεδα, θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται αφενός σποραδικές δράσεις ενίσχυσης με έκτακτες ενισχύσεις – «ψίχουλα» για τους πολλούς, αφετέρου τα ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί διαχρονικά στον δημόσιο τομέα και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πολύ απλά, ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας και δη όσοι πλήττονται από το πρωτοφανές «κύμα» ακρίβειας θεωρούν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να στηρίζει τα χρέη των «λίγων» (δημοσίου, τραπεζών και εμμέσως πλην σαφώς, ολιγαρχών) από τους «πολλούς» και δη από το υστέρημα όσων, πλέον, δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας τις καθημερινές υποχρεώσεις τους.

Αν και τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης δεν παρουσιάζουν την εικόνα που επικρατεί στην κοινωνία, μετά από περίπου έναν χρόνο συνεχιζόμενης ακρίβειας (το φαινόμενο παρουσιάστηκε πολλούς μήνες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία) ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών δείχνει να έχει επιλέξει την τακτική της «σιωπηρής οργής». Και αυτή, δεδομένου ότι τα μεγάλα ΜΜΕ παρουσιάζουν ως επί το πλείστον μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που βιώνουν στην καθημερινότητα τους οι περισσότεροι Έλληνες, αναμένεται να εκδηλωθεί με το στήσιμο της κάλπης.

Άλλωστε, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει στη μείωση των έμμεσων φόρων (του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ) μέχρι τις εκλογές, είτε αυτές γίνουν πρόωρα είτε μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Έτσι, μέχρι να στηθούν οι κάλπες, οι πολίτες -τόσο οι έχοντες, που δεν τους επηρεάζουν οι καθημερινές αυξήσεις – «φωτιά» στα καύσιμα, όσο και οι μη έχοντες, οι οποίοι πλέον μετρούν κάθε ευρώ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να επιβιώσουν- θα συνεχίσουν να ζουν στο ίδιο -και χειρότερο- οικονομικό περιβάλλον. Ειδικά οι αδύναμοι από οικονομικής άποψης θα εξακολουθήσουν να στενάζουν καταβάλλοντας φόρους που αναλογούν περίπου στο 55% της τιμής που πληρώνουν για ένα λίτρο καυσίμου.

  1. Καίνε εισοδήματα και ψήφους οι φόροι κατανάλωσης, προσάναμμα η κλιματική αλλαγή των ολιγαρχών, η οικονομική ανέχεια του κοσμάκη και τα πρόστιμα Covid του κ. Πλεύρη στους γέροντες. Πίστεψαν πως ήταν βασιλιάδες, ευελπιστούσαν πως θα τους έβγαιναν τα «νήπια σχέδια» τους, όμως αντί επιτυχίας αντιμετωπίζουν τώρα ισχυρές ανεμοθύελλες με χαλάζι. Οι ψηφοφόροι είναι φουλ αγανακτισμένοι, οι ολιγάρχες μπήκαν στο στόχαστρο της κοινωνίας και της πολιτικής αντιπαράθεσης και αποσύρουν της πολιτική τους στήριξη, ενώ όλοι βλέπουν ως νήπιο, τον ίδιο ηγεμόνα. Με αλλά λόγια, η συντριβή τους κτυπά την πόρτα.

  2. Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση η εμμονή της κυβέρνησης στην αφαίμαξη των πολλών.
    Τα οικονομικά καρτέλ των εργολάβων και οι ολιγάρχες ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που προώθησαν,ενίσχυσαν, στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν τον Μητσοτάκη, εισπράτουν ανταποδοτικά.
    Η αγωνία όλων αυτών είναι να προλάβει η κυβέρνηση του Μητσοτάκη να μοιράσει τα πακέτα κατά τα συμφωνηθέντα και ΄υστερα ας πάει στο καλό. Μέχρι να συμβεί αυτό θα τον στηρίζουν με νύχια και με δόντια αποκρύπτοντας και αλλοιώνοντας την πραγματικότητα.

  3. Οι φυσικοί σύμμαχοι της ΝΔ, οι 60+, έγιναν εχθροί της, συκοφαντήθηκαν από τα στελέχη της και απέκτησαν πρόστιμα στην ΑΑΔΕ. Γιατί ; μάλλον συνέβη για πολύ λιγότερα πράγματα από τις αιτίες που έριξαν ήδη τέσσερις κυβερνήσεις. Η φτώχεια που έφεραν τα μέτρα Μητσοτάκη ήταν η εντονότερη στην ΕΕ. Ενώ οι δέσμευση της χώρας στο ουκρανικό ήταν πρωτοφανής. Οι Έλληνες πεινάνε, κρυώνουν, ψήνονται στον καύσωνα, ενώ ταυτόχρονα πληρώνουν διπλάσιο λογαριασμό ηλεκτρικού. Άρα, πως μπορούμε να κυβερνιόμαστε ακόμη από τον κ. Μητσοτάκη.

  4. Αλήθεια, πως και η ψηφιακή διακυβέρνηση του κ. Πιερρακάκη δεν ασχολήθηκε με το λαθρεμπόριο καυσίμων. Κάποιοι πουλάνε φτηνότερα από τις τιμές διυλιστηρίου και δημοσιοποιούν τις χαμηλές τιμές στο διαδίκτυο προς άγρα πελατών. Ω του θαύματος, αυτοί δεν ενοχλούνται από τα όργανα της πολιτείας. Βέβαια αυτοί δεν είναι ανήμποροι γέροντες 60+, εδώ πρόκειται για ισχυρούς φίλους της ΝΔ. Γεννάται όμως το ερώτημα, μήπως οι υψηλοί φόροι εξυπηρετούν το λαθρεμπόριο και γιαυτό παραμένουν, την ίδια στιγμή που στις περισσότερες χώρες μειώθηκαν. Ζόφος πατριώτες, χρειαζόμαστε οξυγόνο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Άπιαστο όνειρο οι διακοπές λόγω ακρίβειας

Κάποτε είχαν χαρακτηριστεί «μπάνια του λαού». Αναφέρομαι στις καλοκαιρινές διακοπές, που είναι αναγκαίες για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του...

Η δυσώδης μπίζνα με τις ανανεώσιμες πηγές

Το «κόλπο» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το πήραν πρέφα πρώτοι οι τραπεζίτες. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι το «περιβάλλον» είναι...

Από ψέμα σε ψέμα ο Κ. Μητσοτάκης για τις τιμές του...

«Τις τελευταίες 10 μέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Πίσω από αυτή την...

Σε δίνη διαρκείας η Ελλάς

Τέσσερα παγωτά από το ψυγείο περιπτέρου, δύο μικροί πύραυλοι και δύο ξυλάκια, 10,80 ευρώ το σύνολο. Δύο τσίζμπεργκερ και...