Τσίπρας: Δώστε δημοκρατική διέξοδο – Εκλογές τον Σεπτέμβριο

Δριμεία κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον στη συζήτηση στη Βουλή ότι «παίζει εν ου παικτοίς με τα πάντα, τα εθνικά θέματα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, την κοινωνία, την αλήθεια και βέβαια με τις εκλογές». Του ζήτησε να αφήσει τα «ήξεις αφίξεις» και σήμερα «να δώσει επιτέλους εξηγήσεις και απαντήσεις», καθώς «έχει καταφέρει από μόνος του να αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας».

«Η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο κ. Μητσοτάκη. Τρία χρόνια αρκετά. Δεν θα γίνουνε εφτά», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας ότι «το δίλημμα της κάλπης όποτε κι αν τη στήσετε θα είναι: Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος». Δήλωσε απολύτως βέβαιος για το ποια θα είναι η απάντηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «σταματήσει να μαδά τη μαργαρίτα» και να δηλώσει σήμερα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το Σεπτέμβριο, «και ελάτε να συνεννοηθούμε, όπως αρμόζει σε κάθε δημοκρατική πολιτεία, για τους όρους και τους δημοκρατικούς κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης». «Δώστε δημοκρατική διέξοδο», τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Είπε ότι η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία «έχει γίνει αντικείμενο στοιχημάτων στο καζίνο του καθεστώτος τού» κ. Μητσοτάκη, ότι οι υπουργοί ασχολούνται μόνο με τον προεκλογικό αγώνα τους, και ζήτησε να μπει τέλος στις φήμες, τα παιχνίδια εντυπώσεων, τις διαρροές και να υπάρξει «καθαρό πεδίο και μίνιμουμ συνεννόηση, που απαιτείται σε μια περίοδο που είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε ότι ζητά εκλογές εδώ και έξι μήνες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι η χώρα οδηγείται «σε βαθύ αδιέξοδο» από τις πολιτικές της και «αποδεικνύεται μεγεθυντής και πολλαπλασιαστής της κρίσης».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι 46 λεπτά στην ομιλία τού πρωθυπουργού δεν άκουσε να λέει πέντε λέξεις: ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία και σκευωρία. «Η ομιλία σας θα είναι case study για το πώς κάποιος μπορεί να πει τόσα πολλά ψέματα», είπε, σχολιάζοντας αναφορικά με τις αναφορές του στα εργασιακά ότι «ντύθηκε σήμερα όχι σοσιαλδημοκράτης, αλλά ΚΚΕ» και πως «επενδύει σε ένα κοινό που θεωρεί ότι έχει άγνοια», ενώ «ο κάθε πολίτης ξεχωριστά σήμερα γνωρίζει πολύ καλά την πραγματικότητα που βιώνει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται με τον πρωθυπουργό «να έχει υποστεί τρεις απανωτές ήττες» μέσα σε δέκα μέρες: «Μια διπλωματική ήττα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ένα απίστευτο βατερλό από το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που διέλυσε με πάταγο όλο σας το κατασκευασμένο αφήγημα περί δήθεν σκευωρίας. Ένα στραπάτσο χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου βρεθήκατε απολογούμενος για τις ντροπιαστικές επιδόσεις της πατρίδας επί της διακυβέρνησής σας στα ζητήματα του Κράτους Δικαίου και της Ελευθεροτυπίας». Τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξεφύγει από την πραγματική εικόνα της κοινωνίας, η οποία δεν είναι, όπως τόνισε, «ο θαυμαστός καινούριος κόσμος που περιγράφετε εσείς και τα γνωστά ΜΜΕ, που από την 108η θέση αξιοπιστίας στον κόσμο, τα βλέπουν όλα γαλάζια». Σημείωσε ότι η κοινωνία είναι αλλού, με την ανασφάλεια να τη διακατέχει.

Ξεκινώντας με τα εθνικά θέματα έθεσε το ερώτημα: «ποιος αλήθεια αισθάνεται ασφαλής με τη στάση και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης σε ένα κόσμο στον οποίο συντελούνται τεκτονικές αλλαγές; Με την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και την αντιμετώπιση του προκλητικού γείτονα, της Τουρκίας;». Είπε ότι είμαστε 4η στην Ε.Ε. και 8η στον κόσμο στη σειρά των χωρών που έχουν δώσει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ρωτώντας τον πρωθυπουργό: «γιατί βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες; Δεν μπορούσατε να κρατήσετε μια σθεναρή στάση εναντίον της εισβολής, εναντίον της πολιτικής του Πούτιν, χωρίς να γίνουμε μέρος της κρίσης;».

Τον κατηγόρησε για «ΙΧ εξωτερική πολιτική» και ότι αποφάσισε μόνος του να αλλάξει το δόγμα της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας, καθιστώντας τη «πιστό και δεδομένο σύμμαχο, που δεν διεκδικεί εγγυήσεις και στήριξη, αλλά παραχωρεί δικαιώματα, με τη λογική ότι κάποια στιγμή η υπακοή του θα εκτιμηθεί», την ώρα που «παρακολουθεί την Τουρκία να αναβαθμίζει ραγδαία τον ρόλο της». «Παρακολουθεί, στη Μαδρίτη, την Τουρκία που κατέχει το 1/3 της Κύπρου, να δέχεται συγχαρητήρια για τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στο ουκρανικό και την συμβολή της στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης. Παρακολουθεί -και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει μάλιστα ικανοποιημένος- τη Σουηδία και τη Φινλανδία, χώρες που παραδοσιακά συνδέουν την πώληση όπλων με το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, να δεσμεύονται ότι θα άρουν οποιοδήποτε περιορισμό έναντι της πώλησης όπλων στην Τουρκία και να δεσμεύονται να στηρίξουν την συμμετοχή της Τουρκίας στις δομές ευρωπαϊκής άμυνας». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για εξέλιξη «που παρά τον συντονισμό που λέτε ότι έχετε με τη Λευκωσία, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου χαρακτήρισε σοβαρή αρνητική εξέλιξη».

Έθεσε το ερώτημα γιατί συνεπώς ο κ. Μητσοτάκης έφυγε «πανευτυχής και με δηλώσεις θριάμβου» από τη Σύνοδο της Μαδρίτης, προσθέτοντας ότι αμέσως μετά «ακούσαμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να ανακοινώνει ότι θα υπάρξει και πώληση και εκσυγχρονισμός F16 στην Τουρκία». Δηλαδή, «εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία, ικανοποιώντας την απαίτηση των Αμερικανών συμμάχων, κι εκείνοι θα δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να κάνει παράνομες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Και όχι μόνο δεν καταδικάζουν τις τουρκικές υπερπτήσεις, αλλά μας συνιστούν ότι καλό είναι “να τα βρούμε”».

Ρώτησε ακόμα πώς τα «κατάφερε» έτσι η κυβέρνηση με το «Turkaegean», σχολιάζοντας ότι «πραγματικά μόνο μια κυβέρνηση με τόσο σοβαρό σχέδιο στο επιτελικό κράτος και τόσο άριστα στελέχη, που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, θα το είχε πετύχει αυτό…». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατηγορεί τη ΝΔ για προδοσία όπως έκανε εκείνη «όταν θέλατε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και μου λέγατε σε αυτή την αίθουσα ότι πούλησα το Μακεδονικό για τις συντάξεις». Ξεκαθάρισε ότι κατηγορεί την κυβέρνηση για «επικίνδυνη ανικανότητα ακόμη και για τα εθνικά μας συμφέροντα», τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει την εθνική ευθύνη να αμφισβητεί την πολιτική τής κυβέρνησης γιατί τη θεωρεί εθνικά επιζήμια και να διαβεβαιώνει ότι θα αλλάξει μετά τις εκλογές. Παράλληλα όμως δήλωσε -«και να το ακούσουν καλά αυτό μέσα και έξω από τη χώρα»- ότι παρά τις πολύ μεγάλες διαφορές θα είμαστε ενωμένοι, απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν, τις απόπειρες να παρέμβει στα εσωτερικά μας πολιτικά πράγματα, απέναντι σε κάθε αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας. «Η χώρα όμως γρήγορα πρέπει να γυρίσει σε πιο ασφαλή μονοπάτια στην εξωτερική πολιτική», τόνισε.

«Εμείς θα το πάμε μέχρι τέλος»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακομεταχείριση της Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας «τρανή απόδειξη» τους «απαράδεκτους κυβερνητικούς χειρισμούς που αφορούν το συγκλονιστικό σκάνδαλο της Novartis». Ανέφερε ότι ο κ. Γεωργιάδης «είχε τουλάχιστον το σθένος, μετά την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, να ζητήσει μια συγνώμη», ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη αν θα κάνει το ίδιο. Τον κατηγόρησε ότι ηγήθηκε «μιας απίστευτης για δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα προσπάθειας όχι απλά να το συγκαλύψει με κάθε τρόπο, αλλά και να καταδιώξει όσους τόλμησαν να συμβάλλουν στην αποκάλυψή του, να εξοντώσει ηθικά και πολιτικά εισαγγελείς, μάρτυρες, δημοσιογράφους, ως “συμμορίτες και σκευωρούς”». «Απεδείχθη με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που αποκαλύπτει αμετάκλητα και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι καμία σκευωρία δεν υπήρξε, καμία συμμορία δεν τη συντόνισε, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν αξιόπιστοι», είπε και ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη: «θα ζητήστε μια συγγνώμη για όλα αυτά ή θα συνεχίσετε να κρύβεστε πίσω από την τεχνητή σύγχυση και το ψέμα;».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «και με τη βούλα της Δικαιοσύνης, σκευωρία δεν υπάρχει» και πως, αντίθετα, «υπάρχει η αποτυχημένη απόπειρά σας να κουκουλώσετε το σκάνδαλο, μιλώντας για σκευωρία. Να στήσετε ανεπιτυχώς να στήσετε ειδικά δικαστήρια». Επιπλέον τόνισε ότι υπάρχουν «τα ερωτήματα του σκανδάλου και ζητούν απαντήσει: Ποιοι δωροδοκήθηκαν; Ποιοι εμπόδισαν τους δικαστές; Ποιοι και γιατί κρύβουν την αλήθεια; Πώς και από πού αποκτήθηκαν τα τεράστια αδιευκρίνιστα ποσά;». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε ότι «εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους το ζήτημα αυτό».

«Η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα»

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση με έμφαση στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό, καταλογίζοντας βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση. Ανέφερε ειδικότερα ότι η Eurostat κατέγραψε προχθές νέο άλμα του πληθωρισμού στη χώρα μας, στο 12% τον Ιούνιο, 3-4 μονάδες ψηλότερος από τον μ.ο. της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι «η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα» και «η ενεργειακή φτώχεια μαστίζει ξανά τη χώρα». Είπε ότι ο μ.ο. του ενεργειακού πληθωρισμού στην ΕΕ είναι στο 39% ενώ εδώ 61% και πως αυτό το 22% παραπάνω «είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη ή αλλιώς τα υπερκέρδη των παραγωγών ρεύματος, που τα αφήσατε αν δεν τα καθοδηγήσατε». Προσέθεσε ότι τα εισοδήματα δεν αρκούν για να καλυφθεί το κόστος ζωής και πως η χώρα βρίσκεται μακράν με τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση στην ΕΕ. Ανέφερε ότι η πανδημία βρίσκεται σε νέα έξαρση, «με τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων να είναι μειωμένος κατά 800 εκατομμύρια» και ότι «στην Παιδεία, ολοκληρώθηκε η μεγάλη εκκαθάριση για χάρη των κολεγίων με 25.000 πέρσι και άλλους τόσους φέτος να μένουν εκτός ΑΕΙ».

Επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη και για την ασφάλιση. «Είπατε ότι δώσατε αναδρομικά ενώ τους εξαπατήσατε δίπλα και τριπλά που βάζατε τον κ. Πέτσα να λέει “μην κάνετε προσφυγές για τα αναδρομικά γιατί θα πάρουν όλοι πίσω τα χρήματα τους” και τελικά θα πάρουν μόνο όσοι έκαναν προσφυγές». «Δεν ντρέπεστε ενώ έχετε εξαπατήσει τους συνταξιούχους να εγκαλείτε τον ΣΥΡΙΖΑ και να λέτε και ψέματα, ενώ τα αναδρομικά είναι κλεμμένα της κυβέρνησης Σαμαρά;», προσέθεσε. Είπε ότι η κυβέρνηση πήρε 140.000 εκκρεμείς συντάξεις και τις έφτασε στις 300.000.

«Γυρίζετε διαρκώς στο ‘15 γιατί δεν έχετε να πείτε τίποτα για το σήμερα και το αύριο»

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη «επιμονή τής προπαγάνδας του να γυρίζει διαρκώς στο 2015 γιατί δεν έχει πια να πείτε τίποτα στις Ελληνίδες και τους Έλληνες για το σήμερα και το αύριο». «Αλλά ακόμη και για το χθες, έρχεστε εσείς να παριστάνετε τους τιμητές;», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τη ΝΔ. «Εσείς που παραδώσατε έλλειμμα 15% το 2009 και οδηγήσατε την πατρίδα στο ικρίωμα των μνημονίων. Εσείς, που αφήσατε την πατρίδα με άδεια ταμεία το 2014 για να καταστρέψετε μαζί με ό,τι έμεινε από την κοινωνική συνοχή, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «εσείς που διαλύσατε τα πάντα» τώρα «αντί να ντρέπεστε γι’ αυτό που παραδώσατε το 2015, ζητάτε και τα ρέστα». «Αφήσατε δύο φορές χρεοκοπημένη, μια το 2019 και μια το 2015, εμείς την παραδώσαμε εκτός μνημονίων», είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη χώρα με ρυθμισμένο χρέος το 2019 «κι αυτή η ρύθμιση αποδεικνύεται καθοριστική στο σημερινό ασταθές διεθνές περιβάλλον». «Κοιμάστε ήσυχοι και τρώτε από τα έτοιμα. Και έχετε το θράσος να μιλάτε και από πάνω», είπε, προσθέτοντας ότι από το «ράλι ύφεσης το 2012-14» ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τη χώρα σε 11 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, από συνολικό προϋπολογισμό πρόνοιας 789 εκατ. το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε 3,5 δισ., καθώς και ότι θέσπισε «τη μόνιμη 13η σύνταξη» κι «εσείς την καταργήσατε ξανά».

Σημείωσε ότι η σημερινή είναι η μοναδική κυβέρνηση που δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι παρέλαβε χάος, όμως τρία χρόνια τώρα «μοιράσατε 7,5 δισ. με απευθείας αναθέσεις σε φίλους και κολλητούς, εκατομμύρια κρατικού χρήματος για να εξαγοράσετε την υποταγή των ΜΜΕ, την ώρα που αφήνατε το ΕΣΥ χωρίς προσλήψεις, χωρίς αναλώσιμα, με απλήρωτες υπερωρίες» και «υπεξαιρέσατε το 1 δισ. της 13ης σύνταξης για να χρηματοδοτήσετε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και πουλήσατε τη ΔΕΗ μέσα στην ενεργειακή κρίση».

Τόνισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκε ο λογαριασμός ρεύματος ούτε ευρώ και «ήρθατε εσείς και ξετινάξατε όλα τα νοικοκυριά, για να κάνετε πλάτες στα καρτέλ της αισχροκέρδειας» και «οι πολίτες είναι πια αντιμέτωποι με τη διπλή αισχροκέρδεια: των παραγωγών ενέργειας και του κράτους (3,8 δισ. πλεονάζοντα φορολογικά έσοδα)»

«Η κοινωνική πολιτική δεν είναι κεφάλαιο αλλά ο τίτλος του βιβλίου της πολιτικής μας»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνική πολιτική αφορά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αφορά την αντίληψη του κράτους ως εγγυητή της κοινωνικής συνοχής και «μιας ανάπτυξης που τους αγκαλιάζει όλους και όχι μόνο την ολιγαρχία που αναπαράγει τον πλούτο, την εξουσία και τον εαυτό της». Υπογράμμισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «η κοινωνική πολιτική δεν είναι υποσημείωση, ούτε κεφάλαιο. Είναι ο τίτλος του βιβλίου της πολιτικής μας», ενώ ο τίτλος του βιβλίου που η ΝΔ αφήνει πίσω της, όπως είπε, «είναι η ανασφάλεια και απόγνωση». «Το πάρτι δέκα επιχειρηματικών ομίλων, δυο-τριών funds και δεκάδων κομματικών αξιωματούχων, θα τελειώσει», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «θα επιστρέψει η δικαιοσύνη και η ασφάλεια».

Είπε ότι ασφάλεια σημαίνει «κατάργηση των νόμων που γέννησαν την ανασφάλεια, σημαίνει ειρήνη, σταθερότητα και εθνική εξωτερική πολιτική, τέλος της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, τέλος στην τουρκική προκλητικότητα όχι με λεονταρισμούς που καταλήγουν σε ταπεινώσεις, αλλά με ουσιαστική προστασία των εθνικών συμφερόντων». Επιπλέον, σημαίνει «ουσιαστική καταπολέμηση του εγκλήματος», «επαναφορά του αισθήματος δικαίου, τέλος στις απευθείας αναθέσεις, διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, επαναφορά του “Δ” στη ΔΕΗ, φραγμό του κράτους απέναντι στην αισχροκέρδεια, μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ σε αυτές τις συνθήκες, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και ξήλωμα των καρτέλ, ενίσχυση του ΕΣΥ, καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια, αξιόπιστο συνταξιοδοτικό σύστημα».

Δευτερολογία Αλ. Τσίπρα

«Έχετε οδηγήσει σε μια τρομακτική πολιτική αστάθεια τη χώρα και έρχεστε εδώ και μας λέτε το ένα ψέμα μετά το άλλο»

Σε «παράγοντα πολιτικής αστάθειας» ανέδειξε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, σχολιάζοντας τη δήλωσή του ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, ενώ διαμήνυσε πως «η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντέκρουσε την κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν αναφέρθηκε εκτεταμένα σε θέματα “κοινωνικής πολιτικής” και έδωσε κάποιες επιπλέον απαντήσεις. Συγκεκριμένα, τον κατηγόρησε για τριπλή «εξαπάτηση» των συνταξιούχων, προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, από την κατάργηση της 13ης σύνταξης, παρά την υπόσχεση για διατήρησή της και το “πετσόκομμα” των αναδρομικών, μέχρι την πρόσφατη εξαγγελία για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και “ξεπάγωμα” των συντάξεων μετά από 12 χρόνια.

«Τώρα τους λέτε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν αναδρομικά μόνο όσοι έκαναν προσφυγή», υπογράμμισε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει ότι θα δοθούν τώρα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Επιπλέον, επισήμανε, πως όσον αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις πρόκειται για «ελάχιστες αυξήσεις της τάξης 4%» που θα δουν από τον Δεκέμβριο μόνο 1 εκατ. συνταξιούχοι, «όταν το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί 200%».

Σε σχέση, δε, με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, σημείωσε πως δεν αφορά τους συνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, ενώ υποστήριξε πως μέχρι την 1/1/23 που αναμένεται να ισχύσει «θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές».

Με αφορμή αυτό, ο Αλ. Τσίπρας άφησε αιχμές πως κανείς, «ούτε οι βουλευτές» τής συμπολίτευσης δεν πιστεύουν τις δηλώσεις τού πρωθυπουργού περί εκλογών στο τέλος της τετραετίας, αφού «κάθε δεύτερη μέρα ανακοινώνει υποψηφίους» και υπουργοί «αντί να δουλεύουν τρέχουν και κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις».

«Έχετε εσείς ο ίδιος οδηγήσει σε μια τρομακτική και πρωτοφανή πολιτική αστάθεια τη χώρα και έρχεστε εδώ και μας λέτε το ένα ψέμα μετά το άλλο», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στηλίτευσε την αναφορά του πρωθυπουργού περί “μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού”, χαρακτηρίζοντας «θράσος» τη σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση, «όταν η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε με έναν νόμο και ένα άρθρο να πάει ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ και ο υποκατώτατος στα 510», σχολίασε και αναφέρθηκε στις αυξήσεις 11% και 27% αντίστοιχα που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

«Τότε δεν είχαμε ούτε πληθωρισμό 11% και 12% που έχουμε σήμερα, ούτε αυτήν την ακρίβεια ούτε αυτήν την τρομακτική συρρίκνωση του εισοδήματος-ήταν πραγματική αυτή αύξηση», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως οι τωρινές αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 9% με πληθωρισμό που ξεπερνά το 12% και με την αγοραστική δύναμη για τους ανθρώπους του κατώτατου μισθού να μειώνεται κατά 18%.

«Αυτό είναι ο νόμος που είναι το δίκιο του εργάτη; Ή εσείς έχετε κάνει νόμο το δίκιο του εργοδότη;», διερωτήθηκε.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε αναφορά στις συνθήκες εργασίας που παραπέμπουν σε «ζούγκλα», επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση που -όπως είπε- με το που ανέλαβε κατάργησε την αιτιολογημένη απόλυση, το οκτάωρο, τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, την προστασία των εργαζόμενων σε εργολαβίες, τη δήλωση της ηλεκτρονικής υποβολής των υπερωριών και υπερεργασίας, ενώ ουσιαστικά αδρανοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αφού η νέα ανεξάρτητη Αρχή δεν πραγματοποιεί ελέγχους.

Απαντώντας στην αναφορά του πρωθυπουργού στα “παιδιά” που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες στα ντελίβερι, είπε πως «είναι εργαζόμενοι, δεν είναι παιδιά». «Είναι επισφαλώς εργαζόμενοι με δικαιώματα. Όλη η Ευρώπη θεσπίζει πλαίσιο για μισθωτή εργασία, εσείς τους κάνετε ελεύθερους επαγγελματίες», τόνισε και δεσμεύτηκε πως μια επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα επαναφέρει όσες «φιλεργατικές ρυθμίσεις ξήλωσε» η ΝΔ, αλλά «θα διευρύνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα στηρίξει και θα ενισχύσει τους μισθούς, θα θεσπίσει αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για εργολαβίες, θα προχωρήσει στην αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και στην επανασύσταση του ΣΕΠΕ για να γίνονται πραγματικοί έλεγχοι».

Σχετικά με τη μείωση της ανεργίας, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε πως επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «μειώθηκε η ανεργία 10%” και μιλούσε η αξιωματική αντιπολίτευση για “καταστροφή” της χώρας, ενώ τώρα μειώθηκε 5% και “πανηγυρίζει”». «Οι άνεργοι σήμερα είναι 919.000 στη χώρα, είναι για να πανηγυρίζουμε;», σχολίασε.

Εξάλλου, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν είπε κουβέντα για τη στεγαστική κρίση. «Είναι τρομακτικά τα στοιχεία, το 40% του πληθυσμού καταβάλει πάνω από 50% του εισοδήματός του για έξοδα που έχουν να κάνουν με τη στέγη και το ποσοστό ανεβαίνει από την ενέργεια», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «από τα 28 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μόνο 1,3 εκατ. ευρώ», πηγαίνει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ενώ αντίστοιχα στην Πορτογαλία προβλέπεται 1,7 δισ. και στην Ισπανία 1 δισ. ευρώ.

«Το μόνο που σας νοιάζει είναι να πηγαίνει καλά το AirBnB, να παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ξένες εταιρείες και οι φοιτητές, οι άνεργοι, τα νέα παιδιά, δεν έχουν να βρουν ένα σπίτι, μένουν μέχρι τα 35 με τον μπαμπά και τη μαμά», τόνισε.

Όσον αφορά, μάλιστα, την ακρίβεια, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για «πολιτική απάτη με τη ρήτρα αναπροσαρμογής», η οποία, όπως υποστήριξε, δεν καταργείται αλλά ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. «Αφού ήταν τόσο εύκολο να την καταργήσετε, γιατί δεν την καταργούσατε τον Σεπτέμβριο; Γιατί κοροϊδεύετε μέχρι τις εκλογές», σχολίασε και προσέθεσε πως ακόμα και το μέρος των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, που αναγκάστηκε τώρα η κυβέρνηση να διεκδικήσει προς όφελος του δημοσίου, θα το «δώσει από την πίσω πόρτα στη ΔΕΗ», καθώς θα πάρει από τους καταναλωτές, μέσω των ΥΚΩ 300 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αναφέρθηκε στις καταγγελίες της ΡΑΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καλώντας τον πρωθυπουργό «να απαντήσει κάτι για αυτά», όπως και για το αν θα μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, υπογραμμίζοντας ότι «η αισχροκέρδεια είναι διπλή»: «Είναι οι παραγωγοί και τα διυλιστήρια και από την άλλη είναι και το κράτος, που αρνείται να μειώσει τον ΕΦΚ ενώ οι τιμές των καυσίμων έχουν πάει στο Θεό και έχει 3,8 δισ. υπερέσοδα στο πρώτο πεντάμηνο. Γιατί το κάνετε αυτό; Για να έχετε να δώσετε κάποια προεκλογικά επιδόματα;», ρώτησε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, σε άλλα επίκαιρα ζητήματα που τέθηκαν, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «υπάρχει σοβαρότατο θέμα δημοκρατίας», «όχι μόνο γιατί είμαστε στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου», αλλά «και σε ό,τι αφορά την απονομή δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου, στα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς».

“Το βασικό πρόβλημα χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, κ. Μητσοτάκη, δεν ήταν τα άδεια έδρανα αλλά ήταν ο εκπρόσωπος του Μακρόν, ο οποίος σας είπε ότι δεν θέλουμε να δούμε άλλον Ευρωπαίο ηγέτη που παραβιάζει το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απάντηση του πρωθυπουργού για τις εφημερίδες που κυκλοφορούν ελεύθερα στα περίπτερα: «Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, είστε πολύ μεγαλόκαρδος. Και ο εκδότης της Δημοκρατίας πρέπει να σας ευχαριστεί γιατί δεν καταφέρατε να τον βάλετε φυλακή».

Για το θέμα της Novartis, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αμετανόητο», αντιπαραβάλλοντας πως ακόμη και «ο κ. Γεωργιάδης είπε μία συγγνώμη», ενώ του πρόσαψε ότι έχει ήδη βγάλει “ετυμηγορία” για τον κ. Παπαγγελόπουλο και για παραδικαστικό.

«Το τελεσίδικο βούλευμα λέει ότι δεν υπήρχε σκευωρία. Εφόσον δεν υπάρχει σκευωρία, ποιοι ευνόησαν την εταιρεία; Εφόσον οι τρεις μάρτυρες δεν ήταν κουκουλοφόροι αλλά αξιόπιστοι, σύμφωνα με το βούλευμα, υπάρχει ένα θέμα για όσα λέτε. Θα δοθούν απαντήσεις ή θα μείνουν όλα αδιευκρίνιστα;», ανέφερε.

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε νέα αναφορά στο θέμα των ενδεχόμενων εκλογών, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «παράγοντα πολιτικής αστάθειας» και κατηγορώντας τον πως εκείνος θέλησε να ανοίξει «πρώτος με διαρροές και αμφίσημες δηλώσεις την προσφυγή στην κάλπη για να κάψει την απλή αναλογική», αλλά τώρα βλέπει «ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα».

«Η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη τής απλής αναλογικής. Όσο και να το ξορκίζετε θα σας διαψεύσει η πραγματικότητα», είπε, και απευθυνόμενος στα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές δυνάμεις, διαμήνυσε πως «εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα, κάνουμε μονομέτωπο αγώνα απέναντι στη ΝΔ, γιατί πρέπει να φύγει πριν η βλάβη καταστεί για την πατρίδα ανήκεστος».

«Όσοι θέλουν και διακηρύσσουν ότι θέλουν όχι απλά προοδευτική αλλά και σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά από τώρα κάθε σκέψη για συνεργασία με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Για να έχουν κάποιο νόημα οι λέξεις και κάποια λογική οι προτάσεις τους», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. Μητσοτάκης και Τσίπρας, οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δηλαδή, η πολιτική αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο, προσθέτοντας όμως και τον Ανδρουλάκη, τον τρίτο συνέταιρο στην παγκοσμιοποίηση, κλείνουμε τον κύκλο της πολιτικής ατιμίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αν μαυριστεί στις 9 Ιουνίου…

Σκιάζεται από το ενδεχόμενο μαύρισμα της 9ης Ιουνίου ο Μητσοτάκης και μηχανεύεται ραδιουργίες προς ανάκτηση της λαβωμένης κυριαρχίας του....

Τι μαγειρεύει ο κ. Γεραπετρίτης;

Στις αρχές Απριλίου τρεις υπουργοί, οι κ. Σκυλακάκης, Γεραπετρίτης και Αυγενάκης, εξήγγειλαν τη χωροθέτηση δύο «εκτεταμένων» θαλάσσιων πάρκων, το...

Πρέσπες: «Μακεδονία» από το παράθυρο μέσα από τις μεταβατικές διατάξεις!

Εισαγωγική παρατήρηση πριν υπεισέλθω στην ουσία του σημερινού σημειώματος: εάν η Ελλάς δεν έχει κυρώσει μέχρι στιγμής τα πρωτόκολλα...

Ένα τραγικό δίδυμο στο υπουργείο Εξωτερικών

Ξεκίνησα τη δημοσιογραφία από το λεγόμενο «διπλωματικό ρεπορτάζ», οπότε τα χάλια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είχα την ευκαιρία να...