Εκδήλωση στο Πισοδέρι για τα τέσσερα χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Του Ιωάννη Αμπατζόγλου*

Το Σάββατο 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Ημέρα Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο μνημείο Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Πισοδέρι. Συνελληνίδες και συνέλληνες συγκεντρωθήκαμε σε αυτό το ακριτικό χωριό, όπως ανελλιπώς κάνουμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Το παρών έδωσαν για μία ακόμα φορά ο πρόεδρος της Κοινότητας Φλώρινας και ο γενικός γραμματέας του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης». Όσοι και όσες βρεθήκαμε εκεί συζητήσαμε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο θέμα της Μακεδονίας, δηλώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με μεγαλύτερη σφοδρότητα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά, Θεού θέλοντος φυσικά. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον πανέμορφο ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής Πισοδερίου εντός του οποίου είχε αρχικά ταφεί η κεφαλή του Παύλου Μελά. Μετά από το προσκύνημα στην Αγία Παρασκευή πήγαμε στο χωριό Ψαράδες Πρεσπών και συγκεκριμένα στο σημείο όπου υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Για μία ακόμα φορά η αστυνομία παρακολουθούσε όλες τις κινήσεις μας, με την διαφορά ότι φέτος ήταν πιο διακριτική. Δεν πάρκαραν τα περιπολικά τους στο μνημείο στο Πισοδέρι –όπως έκαναν πέρυσι, τα οποία τότε φωτογραφίσαμε και δημοσιοποιήσαμε τις φωτογραφίες1– απλά διέρχονταν συνεχώς από τον δρόμο που βρίσκεται μπροστά από το μνημείο. Ούτε έστειλαν πενήντα αστυνομικούς στους Ψαράδες –όπως έκαναν πέρυσι2– και μας έψαχναν, ενώ εμείς δεν πήγαμε καν εκεί επειδή τότε δεν το είχαμε προγραμματίσει. Στους Ψαράδες φέτος έστειλαν μόνο δύο αστυνομικούς, οι οποίοι κάθισαν στην ίδια ταβέρνα με εμάς και πληροφορίες λένε ότι ήρθαν από φόβο μη τυχόν και προκαλέσουμε επεισόδια. Πράγματι, κοντά στο σημείο της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρχε μια σάπια βάρκα και μάλλον οι αστυνομικοί φοβήθηκαν ότι θα ανοίξουμε καβγά με αυτήν… έτσι έσπευσαν προκειμένου να την προστατεύσουν… Γελοιότητες, στις οποίες προΐσταται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ένας πρώην Κνίτης και απόγονος κομμουνιστών μαχητών του λεγόμενου Δημοκρατικού Στρατού3. Αφού στείλαμε λοιπόν από μία μπύρα κέρασμα στους δύο αστυνομικούς, για να μη νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνουμε τι ρόλο βαράνε και αφού τελειώσαμε το φαγητό μας στην εξαιρετική ταβέρνα του χωριού, η οποία βρίσκεται λίγα μέτρα από το σημείο της υπογραφής της προδοτικής συμφωνίας, κατευθυνθήκαμε προς το χωριό Κώτας. Εκεί επισκεφθήκαμε το σπίτι του ήρωα μακεδονομάχου Καπετάν Κώττα και διαπιστώσαμε την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται με ευθύνη του ελληνικού κράτους. Σχετικά με αυτό το θέμα θα γίνει αναφορά σε επόμενο άρθρο. Τέλος, φεύγοντας από το χωριό Κώτας περάσαμε στον Νομό Καστοριάς και επισκεφθήκαμε τον τάφο του Παύλου Μελά. Έτσι ολοκληρώθηκε η διαδρομή που είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε, μία διαδρομή με έντονο άρωμα Μακεδονίας.

Υ.Γ.: Από τότε που υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) μέχρι σήμερα (κυβέρνηση ΝΔ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη) είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση από την ελληνική αστυνομία, επειδή αγωνιζόμαστε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ενώ η εγκληματικότητα στην Ελλάδα έχει πιάσει κόκκινο η αστυνομία ασχολείται με Έλληνες πατριώτες που δίνουν τον αγώνα τους για τη Μακεδονία…

1. Ι. Αμπατζόγλου, Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία, Γ΄ τόμος, εκδ. Ερωδιός, 2021, σ. 119, 120, 208.

2. Ι. Αμπατζόγλου, Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία, Γ΄ τόμος, εκδ. Ερωδιός, 2021, σ. 120.

3. https://www.tovima.gr/2016/05/21/politics/takis-theodwrikakos-apo-tin-kne-stin-ayli-toy-kyriakoy/.

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.

[email protected]

  1. Πρέσπες αριθμός δυο, αν θυμάστε οι Πρέσπες αριθμός ένα αφορούσαν τα συμπεράσματα της 5ης ολομέλειας του ΚΚΕ το 1949, στο ίδιο μέρος που έγινε η ανίερη συμφωνία. Η 5η ολομέλεια αναγνώρισε το δικαίωμα των Σλαβομακεδόνων για τη Μακεδονία του Αιγαίου, με την Ελλάδα να περιορίζεται μέχρι τα Τέμπη. Θυμηθείτε πως και τα αρχεία του ΚΚΕ ες, μετά τη διάσπαση του 1968, στα Σκόπια τα φύλαγαν. Επίσης, ο μισός Δημοκρατικός Στρατός στελεχωνόταν από σλαβομακεδόνες. Άρα, τους όφειλε αυτά που έδωσε ο Τσίπρας.

  2. Ο αγώνας για την Μακεδονία τι ακριβώς είναι? Να την απελευθερώσουμε και να ενσωματώσουμε το κομμάτι αυτό? Όπως και την ανατολική Θράκη και την βόρεια Ήπειρο. Δηλαδή επεκτατικό πόλεμο για την κυριαρχία στα Βαλκάνια. Αυτό συζητάνε αυτοί οι ανθρωποι.Να ξανασταθεί η βυζαντινή αυτοκρατορία η ακόμα καλύτερα η αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται έτσι. Αυτό δεν είναι πατριωτισμός είναι παράνοια. Είμαστε ένα κράτος 200 ετών. Χρωστάμε από την γέννηση μας σε άλλους τα πάντα. Χρεωμένοι , χωρίς σωστή μόρφωση το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αλλά θα ξαναγίνουμε αυτοκρατορία γιατί οι θεοί η ο θεός η οι ΕΛ η το Άγιο Όρος είναι μαζί μας. Μιλάμε για τρέλα!!!

  3. Σας ακολουθούσαν δύο αστυνομικοί και εσύ νόμιζες ότι έχουμε χούντα. Λες και δεν είναι πρωτόκολο αυτό, σε κάθε διαμαρτυρια-πορεια-συγκέντρωση.

    Αλήθεια στα σλαβοφωνα/βουλγαροφωνα χωριά πήγατε;

    Στον Βουλγαρικό (αλλά χτισμένο από από Ρωμιούς τεχνίτες) Αγ. Αχιλλειο;

    Επί Βουλγαροκτόνου, η περιοχή που πας και προσκυνάς λεγόταν ‘Θέμα Βουλγαρίας’ γιατί εκεί οι υπήκοοι ήταν Βούλγαροι.

    Κι ο Κόττας άλλωστε βουλγαροφωνος ηταν αλλά επέλεξε να συνταχθεί με τους Έλληνες. Και το ‘ζητω η Ελλάς’ που είπε πριν πεθάνει, στα Βουλγαρικά το είπε.

    Υποθέτω θα τα ξέρεις όλα αυτά, τόσα βιβλία έχεις γράψει!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Ρεχάγκελ, η δημοκρατία και… το πόσιμο νερό

Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του, στην επέτειο των 20 ετών από την κατάκτηση του Euro 2004, ο Ότο Ρεχάγκελ...

Και πολύ καλά μας κάνουν…

Όταν ένας από εμάς, τα συνήθη φορολογούμενα κορόιδα, κριθεί προφυλακιστέο για κακούργημα και φυσικά δεν έχει να πληρώσει εγγύηση...

Το αλφάβητο της λευτεριάς

Όταν αναφωνούμε «ζήτω το έθνος!», ουσιαστικά εκφράζουμε έναν πόθο και μία προτροπή. Ζητάμε από τους συμπατριώτες και τον εαυτό...

Οικο-μανιακός χιτλερισμός

«Οι άνθρωποι είναι μικρόβια, που καταστρέφουν τη γη». «Είμαστε αρρώστια, είμαστε η αληθινή πανδημία που έχει χτυπήσει τον πλανήτη»....