Εκτός της ανοικτής παρέμβασής του για να «φαγωθεί» ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την ώρα που προχωρούσε τις έρευνες για την ακρίβεια η οποία γονατίζει τα νοικοκυριά, ο Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται ότι ανοίγει «μέτωπο» και στην ΕΑΒ, ναρκοθετώντας την απολύτως απαραίτητη «εργασιακή ειρήνη» που έχει ανάγκη η κρατική εταιρεία
Στο ένα ατόπημα κατόπιν του άλλου, υποπίπτει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Μετά τη ρήξη του με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννη Λιανού, με αφορμή την «πρόταση» του υπουργού να τοποθετήσει στη θέση του αντιπροέδρου της Αρχής τη Χαρά Νικολοπούλου, ανοίγει και το «μέτωπο» της ΕΑΒ, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των εργασιακών σχέσεων. Η Χ.Νικολοπούλου ήταν επικεφαλής έως πρόσφατα της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ασφαλειών, αλλά την «απέσυρε» ο πρόεδρος της Αρχής, επειδή, όπως αναφέρεται στα ΜΜΕ, δεν προχωρούσε έρευνα για τις Τράπεζες με ικανοποιητικό ρυθμό.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παρελαύνει καθημερινώς σε πάμπολλα κανάλια, τόσο συχνά που είναι απορίας άξιον πότε ασχολείται με τις υποθέσεις του υπουργείου του, εμφανίζεται ως ειδήμων επί παντός επιστητού. Πρόσφατα, «υποκατέστησε» ακόμα και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Επιτιθέμενος, δε, κατά της Άγκυρας, ως άλλος Κολοκοτρωναίος, προκειμένου και αυτός να αδράξει κάποια μικροπολιτικά κέρδη, είπε το αμίμητο: «Με τα σαπάκια του θα μας επιτεθεί ο Ερντογάν;» (!) Προφανώς, ο ίδιος αφενός δεν έχει καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης στα ελληνο-τουρκικά, αφετέρου είναι παντελώς άσχετος ως προς τα στρατιωτικά τεκταινόμενα.
Εκτός των άλλων, λοιπόν, τώρα ανοίγει ένα ακόμα μέτωπο. Αυτό της πολύπαθης ΕΑΒ. Λίγο καιρό αφότου προκλήθηκε σάλος, εξαιτίας των αποκαλύψεων για σχεδιαζόμενο «πάρτι απευθείας αναθέσεων», και ενώ η εταιρεία, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της έναντι της Πολεμικής Αεροπορίας, η διοίκηση της ΕΑΒ στρέφεται κατά των εργαζομένων, δυναμιτίζοντας έτσι το κλίμα «εργασιακής ειρήνης», το οποίο έχει απόλυτη ανάγκη η εταιρεία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κατεπείγουσες ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Πάρτι απευθείας αναθέσεων – Τώρα δίνουν και τη συντήρηση των C-130 σε ιδιώτες
Πάρτι απευθείας αναθέσεων για C-130 – Η ΕΑΒ πελατειακό παραμάγαζο και όχι εθνική αμυντική βιομηχανία
Την ίδια στιγμή που η διοίκηση της ΕΑΒ εμφανίζεται να «κόπτεται» περί της ανάπτυξης της εταιρείας, και διαφημίζει τη δουλειά που έχει κάνει η Lockheed Martin στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16, προχωρεί σε αγωγή (!) κατά εργαζομένων της εταιρείας, ζητώντας τους 500 χιλιάδες ευρώ αποζημίωση.
ΕΑΒ: Απογειώθηκαν τα πρώτα δύο F-16 Viper
Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι προ τριμήνου η διοίκηση της ΕΑΒ είχε καταθέσει μήνυση κατά των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιον γιατί για το ίδιο θέμα τώρα καταθέτει αγωγή. Η μήνυση είχε γίνει για μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για εργασιακά ζητήματα και αμοιβές.
Τόσο τη μήνυση όσο και την αγωγή υπέβαλε η δικηγόρος, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, πολιτευτής της ΝΔ στην Εύβοια.
Από μια ματιά στα ΜΜΕ της Εύβοιας και στα social media, προκύπτει ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης και η δικηγόρος ουδόλως κρύβουν τις σχέσεις τους. Κάτι που αφήνει εντονότατες υποψίες ότι πίσω από τη μήνυση και την αγωγή κατά των εργαζομένων της ΕΑΒ, βρίσκεται ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, στον οποίον, ως γνωστόν, έχει δοθεί αρμοδιότητα και ως προς την ΕΑΒ.
Ακρίβεια στα καύσιμα
Την ίδια στιγμή, στα άλλο «μέτωπο», αυτό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η κόντρα Άδωνι – Λιανού έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε πρωτοφανή έξαρση η ακρίβεια, τα καρτέλ και η αισχροκέρδεια. Μια περίοδο, δηλαδή, κατά την οποία η κοινωνία έχει άμεση ανάγκη τις παρεμβάσεις της Επιτροπής.
Να σημειωθεί ότι στις 11 Ιουνίου, σε αναρτήσεις του στο twitter, ο Ι.Λιανός έγραφε: «Στο πλαίσιο των δράσεών μας έναντι της ακρίβειας, η Επ.Αντ. ολοκληρώνει τις επόμενες εβδομάδες μία μελέτη χαρτογράφησης για την κατάσταση ανταγωνισμού σε όλη την αλυσίδα πετρελαιοειδών (πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης) από τα διυλιστήρια στη λιανική.
Στα αποτελέσματα θα συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις προς την Πολιτεία για άμεσα μέτρα στον συγκεκριμένο κλάδο και γενικότερα θα δώσουν (για πρώτη φορά μετά από έτη) τη δυνατότητα εμπεριστατωμένης δημόσιας συζήτησης για την κατάσταση ανταγωνισμού στον κλάδο.
Παρά τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση της Αρχής, γίνεται προσπάθεια να δημοσιεύσουμε ενδιάμεσα αποτελέσματα μέχρι τέλος του μήνα και τα τελικά τον Ιούλιο.
Επίσης, η Επ.Αντ. έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού στην αγορά των πετρελαιοειδών από τον Σεπτέμβριο του 2021 (για πολύ καιρό η μόνη Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ευρώπη που εκκίνησε έρευνα στον κλάδο στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης).
Συνδυάζοντας τις νέες αρμοδιότητες χαρτογράφησης με την εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού σε περίπτωση παράβασης στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ολιστική αντιμετώπιση τυχόν εγχώριων στρεβλώσεων στον κλάδο των καυσίμων».
Πρόσφατα, επίσης, ο Ι.Λιανός έκανε retweet πίνακα του περιοδικού, Economist, που δείχνει τις στρεβλώσεις, αν όχι την ανοικτή κερδοσκοπία, στα διϋλιστήρια.
Επιτροπή Ανταγωνισμού
Όσον αφορά αυτή καθεαυτή την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας, «Καθημερινή», για το πρόβλημα.
«Ακόμα ένα επεισόδιο στην κόντρα που υποβόσκει εδώ και αρκετό καιρό ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήρθε να προστεθεί χθες. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης να ορίσει ως νέα αντιπρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής την κυρία Χαρά Νικολοπούλου, πρόταση με την οποία διαφωνεί ο πρόεδρος της Ε.Α. Ιωάννης Λιανός.
Η διαφωνία του διατυπώθηκε εγγράφως με επιστολή που απέστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου, στον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και στον πρόεδρο και στους δύο αντιπροέδρους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Αθ. Μπούρα, Χ. Καστανίδη και Γ. Κατρούγκαλο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» –καθώς η επιστολή δεν αναγνώσθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας–, ο κ. Λιανός υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι η κ. Νικολοπούλου, η οποία είχε αναλάβει χειρίστρια της υπόθεσης για τις χρεώσεις των τραπεζών –υπόθεση εμβληματική για την Ε.Α., η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019– δεν προχωρούσε την εν λόγω έρευνα με ικανοποιητικό ρυθμό.
Προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση, υπήρξε στη συνέχεια μια μορφή εποπτείας στην εν λόγω υπόθεση από τη γενική διευθύντρια της Ε.Α. και την επικεφαλής νομικό. Πριν από 10 ημέρες έγιναν οι κρίσεις στην Ε.Α. και στην ουσία ο πρόεδρος της Ε.Α. απέσυρε την κ. Νικολοπούλου από τη θέση της επικεφαλής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ασφαλειών, στην οποία βρισκόταν από τον Δεκέμβριο του 2020, και ανέλαβε επικεφαλής της Διεύθυνσης Προϊόντων και Υπηρεσιών Υγείας.
Ερωτηθείσα πάντως η κ. Νικολοπούλου από τον κ. Καστανίδη, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία διακοπή, αλλά ότι έβαλε υποψηφιότητα για διάφορες διευθύνσεις, καθώς έχει την ικανότητα να χειρίζεται υποθέσεις σε διαφορετικούς κλάδους.
«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο κύριος Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Λιανός –απολύτως σεβαστό πρόσωπο αναμφίβολα–, όπως έχει και αυτός την υποχρέωση, θα συνεργαστεί με τις επιλογές της κυβέρνησης και της Βουλής. Όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί, παραιτείται. Είναι τόσο απλό», δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ακρόαση της κ. Νικολοπούλου από την προαναφερθείσα επιτροπή της Βουλής σε μια συνεδρίαση αρκετά έντονη.
Ο κ. Λιανός, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2024, δήλωσε μιλώντας στην «Κ»: «Δεν έχω καμία σκέψη να φύγω πριν ολοκληρώσω τη δουλειά μου. Δεν με ενδιαφέρει εάν είμαι αρεστός ή όχι». Ο κ. Λιανός υποστήριξε ακόμη: «Από τη στιγμή που σε επιλέγουν σε μια ανεξάρτητη αρχή, έχεις την υποχρέωση να κόψεις κάθε δεσμό με αυτούς που σε όρισαν. Είσαι υπάλληλος του κράτους. Χρέος μου είναι να συνεργάζομαι με όλους».
Ο ίδιος έκανε λόγο για άριστη συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης, ενώ απαντώντας στους ισχυρισμούς του τελευταίου ότι υπερέβη των αρμοδιοτήτων του με την επιστολή που απέστειλε, δήλωσε: «Δεν πρόκειται για καπρίτσια. Έδρασα στο πλαίσιο του ρόλου μου. Έχω ειδοποιήσει και προειδοποιήσει για το εάν υπάρξουν προβλήματα». Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ίδιο, αν και ενημερώθηκε ότι θα επικοινωνήσει μαζί του ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία.
Το χθεσινό, πάντως, επεισόδιο δεν ήταν το πρώτο ανάμεσα στον κ. Λιανό και στην κυβέρνηση. Τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν μετά την έρευνα που ανέθεσε η Ε.Α. σε φινλανδική εταιρεία για τις χρεώσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
Η έρευνα προκάλεσε την αντίδραση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με το Μέγαρο Μαξίμου να μη λαμβάνει τελικά το μέρος της Ε.Α.
Επίσης, η κυβέρνηση δεν έδωσε περισσότερες αρμοδιότητες στην Ε.Α. στον πρόσφατο νόμο, όπως ζητούσε ο κ. Λιανός, ενώ τελευταία ο ίδιος έθεσε και ζήτημα υποστελέχωσης της Αρχής, γνωστοποιώντας το πρόβλημα και στις Βρυξέλλες».
τι να το κάνεις??? 600 εκ ευρώ ετησίως μπορούν να εξοικονομηθούν από τις άχρηστες επιτροπές. Και την δουλειά τους να την κάνουν οι 300 που παίρνουν 7500 χιλ μηνιαίως και αφορολογήτως κατά 80%. Κατά τα άλλα ταίζουμε χαραμοφάηδες. Αλλά, φταίνε αυτοί που δεν πάνε να ψηφίσουν… αυτά.
Το αμάρτημα του, πιστεύει πως είναι ευφυής πολιτικός ρήτορας. Όμως ο έξυπνος μπορεί να πλασάρει τον εαυτό του σαν «πολιτικό βλάκα», όμως το αντίθετο είναι αδύνατο να συμβεί.
Το εξυπνο πουλι απο την μυτη πιανεται