Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία υπέρ του να δοθεί άμεσα στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας τάσσονται υπέρ της «άμεσης» απόδοσης στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο.

Ντράγκι: Η Μόσχα εκμεταλλεύεται πολιτικά το φυσικό αέριο

Ζελένσκι: Η Ουκρανία «έτοιμη να εργαστεί» για να γίνει «πλήρες μέλος» της ΕΕ

«Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το καθεστώς της υποψήφιας (χώρας) προς άμεση ένταξη», είπε ο Μακρόν, μετά τις συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνοδευόμενος από τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

«Αυτό το καθεστώς θα συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη και θα περιλαμβάνει επίσης τη συνεκτίμηση της κατάστασης στα Βαλκάνια και τις γειτονικές χώρες, ειδικότερα στη Μολδαβία», συμπλήρωσε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στους κήπους του ουκρανικού προεδρικού μεγάρου.

Ο ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε αυτήν τη θέση. Η Ιταλία «θέλει την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Μάριο Ντράγκι, «θέλει η Ουκρανία να έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και θα υποστηρίξει αυτήν τη θέση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», συμπλήρωσε. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι μακρύς ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαίωσε ξανά τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Η Ευρώπη είναι δίπλα σας, θα παραμείνει έτσι για όσο χρειαστεί».

Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν στη σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου αν θα αποδώσουν στην Ουκρανία αυτό το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να γνωστοποιήσει την Παρασκευή τη σύστασή της.

Αναφορικά με τον βαρύ οπλισμό που απαιτεί το Κίεβο εδώ και εβδομάδες για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία επιπλέον έξι αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar. «Πέραν των δώδεκα Caesar που έχουν ήδη παραδοθεί, έλαβα την απόφαση να στείλουμε άλλα έξι», είπε ο Μακρόν μετά τις συνομιλίες με τον Ζελένσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. Ας προβληματίζει αυτό και ας κρατάμε μνήμες μετά από δύο χρόνια.
    ……………………………..
    Newsroom Τελευταία ενημέρωση: 19:44 – 15/06/2022
    Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ αμφισβήτησε τη συνέχιση ύπαρξης της Ουκρανίας ως κυρίαρχου κράτους.
    Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος σήμερα κατέχει το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε στο Telegram: «Απλά μια ερώτηση: ποιος είπε ότι η Ουκρανία θα υπάρχει ακόμη στον παγκόσμιο χάρτη σε δύο χρόνια;»
    ……………………………….
    Και επίσης αυτή η επίσκεψη τυχαία δεν το λες, με πολλά υπονοούμενα ασφαλώς ΝΑΙ
    Ερώτηση: σημαντική απουσία του ενορχηστρωτή του όλου σκηνικού, η απλώς ας τον περάσουμε στα αθόρυβα.
    Κάπως έτσι δεν μας έχουν συνηθίσει χρόνια τώρα στις καλές δουλειές, στο πολύ χρήμα.
    Υ.Γ Ο Ιταλός έχει εμπειρία τεχνοκράτη, διαθέτει μεγάλη πείρα από Ε.Ε. συμπληρώνει το κάδρο.
    (α)ειρηνοποιός-ισορροπιστής, β)κάπως πρέπει να ξεκόψουμε αλλά πως?, γ)τα έχω γραμμένα όλα παραμένω ενεργός, δ) διατηρούμε απωθημένα ιστορικά, ας δολώνουμε κάπως το σκηνικό) Ε.Ε. έτος 2022.

    Φαινόμαστε ΝΑΙ κατά πόσο πείθουμε άλλο θέμα, πάντως προσπαθούμε, καλές προθέσεις,

    …………………………………………………….
    Σε συνέντευξη Τύπου στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις υποστήριξαν δημοσίως την προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ.
    ……………………………………………………

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...