Το Βρετανικό Μουσείο δηλώνει ανοικτό σε μια συμφωνία με την Αθήνα ώστε οι δύο πλευρές να μοιραστούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου δήλωσε πως είναι ανοικτός σε μια συμφωνία με την Αθήνα ώστε οι δύο πλευρές να μοιραστούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο κέντρο μιας μακροχρόνιας διένεξης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.

«Πιστεύω πως είναι δυνατή μια συμφωνία για να αφηγηθούν την ιστορία τους τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, αν προσεγγίσουμε αυτή την κατάσταση χωρίς προϋποθέσεις ούτε υπερβολικά πολλές κόκκινες γραμμές», δήλωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ στο ραδιοσταθμό LBC ο Τζορτζ Όσμπορν. 

Ερωτηθείς αν μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ώστε τα μάρμαρα να εκτεθούν για ένα διάστημα στην Ελλάδα και μετά να επιστρέψουν στο Λονδίνο, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε πως «αυτού του τύπου η διευθέτηση» θα ήταν δυνατή, «κάτι που να επιτρέπει να τα δούμε με όλη τους τη μεγαλοπρέπεια στην Αθήνα και να τα δούμε μαζί με παραδείγματα άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο». 

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η βρετανική κοινή γνώμη τάσσεται όλο και περισσότερο υπέρ του επαναπατρισμού των μαρμάρων: 59% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι τα μάρμαρα, τα οποία απέσπασε το 1802 από τον Παρθενώνα ο βρετανός διπλωμάτης λόρδος Έλγιν, ανήκουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του αγγλικού ινστιτούτου Yougov, έναντι 37% το 2014. 

Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα The Times, η οποία ανέκαθεν υποστήριζε αναφανδόν το Βρετανικό Μουσείο, τάχθηκε τον Ιανουάριο υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων. 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πίεση αυξάνεται γενικότερα επί των ευρωπαϊκών πολιτιστικών θεσμών για να επιστρέψουν αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί την εποχή της αποικιοκρατίας.

Πέρυσι, για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ επέστρεψε επισήμως στη Νιγηρία ένα ορειχάλκινο αγαλματίδιο κόκκορα το οποίο είχε λεηλατηθεί πριν από έναν αιώνα.

Το Βρετανικό Μουσείο αρνείται προς το παρόν να ακολουθήσει αυτή την οδό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. Αν η Αθήνα δεν δεχθεί, θα βγουν οι “γνωστοί” και θα την κατηγορήσουν για μαξιμαλισμό!

  2. <<>>
    Δηλαδή ένα ταψί με κέικ το μοιράζουμε όπως-όπως.
    Παραδοχή ότι τα έκλεψαν, ότι τα εμπορεύτηκαν για δύο αιώνες αλλά ΟΧΙ επιστροφή, μοιρασιά.
    Το Τούρκικο παζάρι επεκτείνεται στη Βουλή των Λόρδων.
    Ακμή – παρακμή αποτελεί συνέχεια η ιστορία.

  3. Μας πήρανε χαμπάρι, όλοι ζητούν μοιρασιά της Ελλάδας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Μακρόν τώρα «αρχιστράτηγος» στην Ουκρανία

Η Ευρώπη και συγκεκριμένα ο Εμανουέλ Μακρόν παίρνουν τη σκυτάλη του πολέμου από τον Τζον Μπάιντεν και την Κάμαλα...

Πώς και γιατί νίκησε ο Τραμπ

«Αυτοί είναι οι φίλοι μας. Έχουμε χιλιάδες φίλους σε αυτό το απίστευτο κίνημα. Αυτό είναι ένα κίνημα που δεν...

Η «παλινόρθωση» Τραμπ

Μιλάμε για «παλινόρθωση» και στις δημοκρατίες - και στους οπαδούς του κ. Τραμπ ο θρίαμβος των εκλογών της 5ης...

Pax Americana εναντίον Ευρώπης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν και τις καλύτερες αναμνήσεις από τον κ. Τραμπ στην πρώτη θητεία του ως προέδρου...