Ο Τσελίκ στοχοποιεί το Καστελόριζο: “Κακώς δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένο”

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από την Άγκυρα με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, να στοχοποιεί το Καστελόριζο και να δηλώνει ότι “η ευαισθησία της Τουρκίας για τη Γαλάζια Πατρίδα είναι νόμιμη”.

“Ο πρόεδρός μας έκανε μία ισχυρή δήλωση για τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου. Λέμε πάντα: Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας, είμαστε ανοιχτοί στην επίλυση των προβλημάτων στο τραπέζι. Όμως η Ελλάδα στρατολογεί συνεχώς τρίτες χώρες. Η Συνθήκη του Παρισιού επιβεβαιώνει την αποστρατιωτικοποίηση 14 νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου. Όποτε όμως τους καλούμε στο νόμιμο, δυστυχώς η Ελλάδα το μετατρέπει σε προπαγάνδα λέγοντας “απειλή της Τουρκίας για την Ελλάδα””, υποστήριξε ο Τσελίκ σύμφωνα με τη Hurriyet.

Στη συνέχεια ο κ. Τσελίκ ανέφερε ότι “δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο εκτός από την Ελλάδα που να απαιτεί διπλάσιο εναέριο χώρο από τη θαλάσσια περιοχή. Ενώ όλα αυτά δεν έχουν τελειώσει, τα αγνοούν, εξοπλίζοντας τα νησιά. Η πλευρά που παραβιάζει τον νόμο είναι η Ελλάδα. Εμείς είμαστε αυτοί που λένε “να τα λύσουμε στο τραπέζι, μεταξύ μας””.

Όπως υποστήριξε, “η βάση της συζήτησης εδώ είναι ότι η ευαισθησία της Τουρκίας για τη Γαλάζια Πατρίδα είναι σύμφωνη με τον νόμο. Ο Μητσοτάκης παρουσίασε τη νόμιμη ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο ως απειλή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ”.

Επιπλέον, ο κ. Τσελίκ ανέφερε: “Είμαστε γείτονες, έχουμε το Αιγαίο μεταξύ μας, πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μαζί”, για να προσθέσει ότι η “επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα είναι δυνατή στο τραπέζι. Όμως η Ελλάδα το αποφεύγει”.

Οι δηλώσεις Τσελίκ ήρθαν μετά την έντονη λογομαχία μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χολουσί Ακάρ, στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Στην ομιλία του o Τούρκος υπουργός άρχισε να θέτει θέματα χωρικών υδάτων, αποστρατιωτικοποίησης νησιών, ενώ κατηγόρησε και την Ελλάδα για υποστήριξη της τρομοκρατίας. 

Οι Έλληνες βουλευτές πήραν τον λόγο και του απάντησαν πως η Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία. “Δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε εσείς ότι σέβεστε την κυριαρχία εδαφών όταν έχετε εισβάλει στη Κύπρο” του ανέφεραν χαρακτηριστικά και πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στην πολιτική της Τουρκίας, “αμφισβητείτε την κυριαρχία πολλών νησιών”.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν άλλαξε μετά τον Raisi

Δεν είναι συνηθισμένο για έναν αυτοκράτορα να χειροδικεί δημόσια σε βάρος ενός κληρικού, όμως το 1928, σε ένα από...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

H γουόκ ατζέντα σκοτώνει την έβδομη τέχνη

Πέρασαν παραπάνω από δύο μήνες από τη λαμπρή τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ όπου καταγράφηκε ο θρίαμβος της...

Σε τροχιά… πολέμου των άστρων

Σε πόλεμο των άστρων εξελίσσεται σταθερά η σύγκρουση Μόσχας και Ουάσινγκτον με φόντο... τα διαστημικά όπλα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο...