Στο CNN Türk συζητούν για ενδεχόμενο ναυτικό αποκλεισμό των νησιών από την Τουρκία

Τα νησιά του Αιγαίου ήταν το κυρίως θέμα για ακόμα ένα βράδυ στην τουρκική τηλεόραση, με αναλύσεις επί αναλύσεων βγαλμένες από τη φαντασία αναλυτών και ειδικών που σπεύδουν να παραθέσουν “στοιχεία” για το γεγονός πως η Τουρκία έχει κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών επί τη βάση της μη αποστρατιωτικοποίησής τους. Στο CNN Türk επικεντρώθηκαν όμως στο θέμα ενός θερμού επεισοδίου, ή όπως το ονόμασαν “μιας επιχείρησης” και το αν κάτι τέτοιο επίκειται.

Ο διευθυντής της Hürriyet, Αχμέτ Χακάν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης Efes 2022, έδωσε την εντύπωση μια επικείμενης επιχείρησης στα νησιά: “Ο πρόεδρος είπε στην Ελλάδα ‘σταμάτα τη στρατιωτικοποίηση, δεν κάνω πλάκα’. Αυτή η δήλωση έδωσε την εντύπωση μιας επιχείρησης, αλλά εσείς λέτε πως είναι το σήμα της έναρξης μιας διαδικασίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον καθηγητή του τμήματος Στρατηγικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιου Αλτινμπάς, Εράι Γκιουτσλουέρ, που βρισκόταν στο πάνελ μαζί με τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Πληροφοριών, Ισμαΐλ Χακί Πεκίν.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή αφορά “στην απομόνωση των νησιών, τον αποκλεισμό τους”. 

“Μπορείτε να εμποδίσετε τις εισόδους και τις εξόδους των νησιών. Δηλαδή αν η Τουρκία πει ότι αυτά τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν παραβιάζοντας τη συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να τα αποκλείσει και να πει πως θα τερματιστεί ο αποκλεισμός όταν θα φύγουν τα όπλα. Δηλαδή δεν τους επιτρέπει να να προμηθευτούν αγαθά από την υπόλοιπη χώρα”, υπογράμμισε ο Τούρκος καθηγητής. 

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.