Οι ελπίδες Μακρόν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών

Στον χθεσινό πρώτο γύρο οι πολιτικές δυνάμεις υπό τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν υπέστησαν συρρίκνωση και τώρα ελπίζουν στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Με μια πρωτοφανή ισοπαλία ανάμεσα στους δύο συνασπισμούς, τον επονομαζόμενο «Μαζί» (Ensemble) του προέδρου Μακρόν και τη συμμαχία «Νιπές» (Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση) του ηγέτη της Αριστεράς Μελανσόν, έληξε η χθεσινή ψηφοφορία

για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών δίνεται ένα οριακό προβάδισμα στον  Μακρόν με 25,7 % έναντι 25,6 % για τον Μελανσόν.

Να σημειωθεί ότι έως αργά τη νύχτα οι εκτιμήσεις των Ινστιτούτων έδιναν το προβάδισμα στον Μελανσόν με τη Λαϊκή Ένωση της Αριστεράς, η οποία και κατηγορεί σήμερα το υπουργείο ότι δεν συμπεριέλαβε τους υποψηφίους της «Νιπές» στις υπερπόντιες κτήσεις, δίνοντας έτσι το οριακό προβάδισμα στον Μακρόν.

Ο ακροδεξιός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν έφθασε στο 18,9 % , οι δε Ρεπουμπλικάνοι της Δεξιάς 13,7 %. Η χθεσινή ψηφοφορία έγινε εν μέσω γενικής απάθειας των Γάλλων με ρεκόρ αποχής που έφθασε το 52,5%.

Το ζητούμενο της πλειοψηφίας

Σε ό,τι αφορά στις έδρες, τα Ινστιτούτα προβλέπουν για τον συνασπισμό του Μακρόν μια ψαλίδα από 255 έως 295 έδρες, διατρέχοντας τον κίνδυνο να μην κατορθώσει την απόλυτη πλειοψηφία, για την οποία απαιτούνται 289 έδρες.

Με δεδομένο ότι το εκλογικό σύστημα δεν είναι αναλογικό, οι προβλέψεις για τον Μελανσόν είναι ένας πολύ μικρότερος αριθμός εδρών, από 150- 190 έδρες.

Για δε την Λεπέν από 18-30 έδρες, που θα της δώσουν τη δυνατότητα να αποκτήσει για πρώτη φορά τη δική της ομάδα στο Κοινοβούλιο (απαιτούνται μίνιμουμ 15 βουλευτές).

Πηγή: dw.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.