Οι ελπίδες Μακρόν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών

Στον χθεσινό πρώτο γύρο οι πολιτικές δυνάμεις υπό τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν υπέστησαν συρρίκνωση και τώρα ελπίζουν στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Με μια πρωτοφανή ισοπαλία ανάμεσα στους δύο συνασπισμούς, τον επονομαζόμενο «Μαζί» (Ensemble) του προέδρου Μακρόν και τη συμμαχία «Νιπές» (Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση) του ηγέτη της Αριστεράς Μελανσόν, έληξε η χθεσινή ψηφοφορία

για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών δίνεται ένα οριακό προβάδισμα στον  Μακρόν με 25,7 % έναντι 25,6 % για τον Μελανσόν.

Να σημειωθεί ότι έως αργά τη νύχτα οι εκτιμήσεις των Ινστιτούτων έδιναν το προβάδισμα στον Μελανσόν με τη Λαϊκή Ένωση της Αριστεράς, η οποία και κατηγορεί σήμερα το υπουργείο ότι δεν συμπεριέλαβε τους υποψηφίους της «Νιπές» στις υπερπόντιες κτήσεις, δίνοντας έτσι το οριακό προβάδισμα στον Μακρόν.

Ο ακροδεξιός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν έφθασε στο 18,9 % , οι δε Ρεπουμπλικάνοι της Δεξιάς 13,7 %. Η χθεσινή ψηφοφορία έγινε εν μέσω γενικής απάθειας των Γάλλων με ρεκόρ αποχής που έφθασε το 52,5%.

Το ζητούμενο της πλειοψηφίας

Σε ό,τι αφορά στις έδρες, τα Ινστιτούτα προβλέπουν για τον συνασπισμό του Μακρόν μια ψαλίδα από 255 έως 295 έδρες, διατρέχοντας τον κίνδυνο να μην κατορθώσει την απόλυτη πλειοψηφία, για την οποία απαιτούνται 289 έδρες.

Με δεδομένο ότι το εκλογικό σύστημα δεν είναι αναλογικό, οι προβλέψεις για τον Μελανσόν είναι ένας πολύ μικρότερος αριθμός εδρών, από 150- 190 έδρες.

Για δε την Λεπέν από 18-30 έδρες, που θα της δώσουν τη δυνατότητα να αποκτήσει για πρώτη φορά τη δική της ομάδα στο Κοινοβούλιο (απαιτούνται μίνιμουμ 15 βουλευτές).

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Θα ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ;

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής βιώνει έναν καταστροφικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου...

Η ημέρα των φυλακισμένων Παλαιστίνιων

Η 17η Απριλίου κάθε χρόνου στα χώματα της Παλαιστίνης αφιερώνεται στους αγωνιστές που είναι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα...

Είμαστε με την ΕΙΡΗΝΗ

Ο τρόμος για γενικευμένη σύρραξη, η φωτιά της οποίας θα παρασύρει στο διάβα της ολόκληρο τον πλανήτη, είναι πανθομολογούμενος....

Η πολεμολογία δε νοιώθει μοναξιά

Παφλασμοί φλυαρίας και σεναριολογίας για την ανοιχτή σύγκρουση Ιράν Ισραήλ ακούγονται παντού. Αναλύσεις, εκτιμήσεις, και απερινόητες αβελτηρίες επί του...