«Τα βρήκαν» Γαλλία και Αυστραλία για τα υποβρύχια

Με μία συμβολική αποζημίωση η Αυστραλία αποκαθιστά τις σχέσεις με τη Γαλλία, οι οποίες είχαν δοκιμαστεί μετά την περσινή ακύρωση παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων.

Γαλλία και Αυστραλία «γυρίζουν σελίδα» στις «τσαλακωμένες» από τον περασμένο Σεπτέμβριο διπλωματικές τους σχέσεις. Η σελίδα «γυρίζει» χάρις στα  555 εκατομμύρια ευρώ που η Αυστραλία προσφέρει ως αποζημίωση στη Γαλλία για τη μονομερή ακύρωση συμβολαίου αξίας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια 12 συμβατικών υποβρυχίων. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο συντηρητικός Σκοτ Μόρισον, είχε προτιμήσει τελικά τα πυρηνικού τύπου υποβρύχια από Αμερική και Μεγάλη Βρετανία, κάτι που το Παρίσι αντιμετώπισε ως εξαιρετικά μεγάλη ταπείνωση.

Ωστόσο, μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Αυστραλία και την άνοδο στην εξουσία των Εργατικών, υπό τον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανίζι, η κυβέρνηση της Καμπέρας ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να αποκαταστήσει το παλαιότερο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Ο νέος Αυστραλός πρωθυπουργός κάνει λόγο για έναν «ισότιμα δίκαιο» διακανονισμό.

«Σεβασμός» για τον ρόλο  της  Γαλλίας

Αλλά και από τη γαλλική πλευρά ο υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, επιβεβαιώνει: «Αυτή η συμφωνία είναι σημαντική, γιατί μας επιτρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να κοιτάξουμε το μέλλον». Και για το μέλλον υπάρχει η ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον Ειρηνικό, όπου και η Γαλλία είναι παρούσα με την κτήση της στη Νέα Καληδονία. Μάλιστα ο Άντινι Αλμπανίζι υπογράμμισε ότι η χώρα του «σέβεται βαθύτατα τον ρόλο της Γαλλίας και την ενεργό εμπλοκή της στον Ινδο-Ειρηνικό». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το Φόρουμ του Ειρηνικού για την Ασφάλεια «Σάνγκρι-Λα» στη Σιγκαπούρη, με τη συμμετοχή 40 χωρών και με έκδηλη ανησυχία για την αυξημένη επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

Πηγή: dw.com

  1. Η γαλλική διπλωματία δεν φημίζεται για αφέλεια ή έλλειψη πραγματισμού.Το bait των 550 εκατ. είναι ένα τίποτα μπροστά στα 40 δισ που έχει απολέσει η Naval και για τα οποία έχει εξόχως δυσαρεστηθεί. Οι Γάλλοι γνωρίζουν ότι αποτελούν τον κρισιμότερο παίκτη στην άπω ανατολή, επίσης γνωρίζουν ιστορία και το πως οι αγγλοσαξωνες προσπάθησαν να τους εκπαραθυρώσουν στη Β.Αφρική και την Άπω Ανατολική μετά το τέλος του ΒΠΠ. Τα χρήματα φαίνονται πολλά, άλλα στη πραγματικότητα δεν είναι για τον τεράστιο γεωπολιτικό παίκτη που λέγεται China…. Τα γεωπολιτικά παιχνιδάκια των αγγλοσαξώνων που απέδιδαν μέχρι πριν κάτι δεκαετίες τώρα φαντάζουν εντελώς obsolescent και ειδικά μετά την πτώση του (αν)ύπαρκτου και μαζί του κάθε υποψίας προλεταριακού διεθνισμού, οι τελευταίοι θα κλιθούν μοιραια να παίξουν στο γήπεδο που οι ίδιοι προετοίμασαν, και με αντιπάλους την δυναμικότητα και την αποφασιστικότητα των οποίων μάλλον αγνοούν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...