«Τα βρήκαν» Γαλλία και Αυστραλία για τα υποβρύχια

Με μία συμβολική αποζημίωση η Αυστραλία αποκαθιστά τις σχέσεις με τη Γαλλία, οι οποίες είχαν δοκιμαστεί μετά την περσινή ακύρωση παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων.

Γαλλία και Αυστραλία «γυρίζουν σελίδα» στις «τσαλακωμένες» από τον περασμένο Σεπτέμβριο διπλωματικές τους σχέσεις. Η σελίδα «γυρίζει» χάρις στα  555 εκατομμύρια ευρώ που η Αυστραλία προσφέρει ως αποζημίωση στη Γαλλία για τη μονομερή ακύρωση συμβολαίου αξίας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια 12 συμβατικών υποβρυχίων. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο συντηρητικός Σκοτ Μόρισον, είχε προτιμήσει τελικά τα πυρηνικού τύπου υποβρύχια από Αμερική και Μεγάλη Βρετανία, κάτι που το Παρίσι αντιμετώπισε ως εξαιρετικά μεγάλη ταπείνωση.

Ωστόσο, μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Αυστραλία και την άνοδο στην εξουσία των Εργατικών, υπό τον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανίζι, η κυβέρνηση της Καμπέρας ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να αποκαταστήσει το παλαιότερο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Ο νέος Αυστραλός πρωθυπουργός κάνει λόγο για έναν «ισότιμα δίκαιο» διακανονισμό.

«Σεβασμός» για τον ρόλο  της  Γαλλίας

Αλλά και από τη γαλλική πλευρά ο υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, επιβεβαιώνει: «Αυτή η συμφωνία είναι σημαντική, γιατί μας επιτρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να κοιτάξουμε το μέλλον». Και για το μέλλον υπάρχει η ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον Ειρηνικό, όπου και η Γαλλία είναι παρούσα με την κτήση της στη Νέα Καληδονία. Μάλιστα ο Άντινι Αλμπανίζι υπογράμμισε ότι η χώρα του «σέβεται βαθύτατα τον ρόλο της Γαλλίας και την ενεργό εμπλοκή της στον Ινδο-Ειρηνικό». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το Φόρουμ του Ειρηνικού για την Ασφάλεια «Σάνγκρι-Λα» στη Σιγκαπούρη, με τη συμμετοχή 40 χωρών και με έκδηλη ανησυχία για την αυξημένη επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

Πηγή: dw.com

  1. Η γαλλική διπλωματία δεν φημίζεται για αφέλεια ή έλλειψη πραγματισμού.Το bait των 550 εκατ. είναι ένα τίποτα μπροστά στα 40 δισ που έχει απολέσει η Naval και για τα οποία έχει εξόχως δυσαρεστηθεί. Οι Γάλλοι γνωρίζουν ότι αποτελούν τον κρισιμότερο παίκτη στην άπω ανατολή, επίσης γνωρίζουν ιστορία και το πως οι αγγλοσαξωνες προσπάθησαν να τους εκπαραθυρώσουν στη Β.Αφρική και την Άπω Ανατολική μετά το τέλος του ΒΠΠ. Τα χρήματα φαίνονται πολλά, άλλα στη πραγματικότητα δεν είναι για τον τεράστιο γεωπολιτικό παίκτη που λέγεται China…. Τα γεωπολιτικά παιχνιδάκια των αγγλοσαξώνων που απέδιδαν μέχρι πριν κάτι δεκαετίες τώρα φαντάζουν εντελώς obsolescent και ειδικά μετά την πτώση του (αν)ύπαρκτου και μαζί του κάθε υποψίας προλεταριακού διεθνισμού, οι τελευταίοι θα κλιθούν μοιραια να παίξουν στο γήπεδο που οι ίδιοι προετοίμασαν, και με αντιπάλους την δυναμικότητα και την αποφασιστικότητα των οποίων μάλλον αγνοούν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν άλλαξε μετά τον Raisi

Δεν είναι συνηθισμένο για έναν αυτοκράτορα να χειροδικεί δημόσια σε βάρος ενός κληρικού, όμως το 1928, σε ένα από...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

H γουόκ ατζέντα σκοτώνει την έβδομη τέχνη

Πέρασαν παραπάνω από δύο μήνες από τη λαμπρή τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ όπου καταγράφηκε ο θρίαμβος της...

Σε τροχιά… πολέμου των άστρων

Σε πόλεμο των άστρων εξελίσσεται σταθερά η σύγκρουση Μόσχας και Ουάσινγκτον με φόντο... τα διαστημικά όπλα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο...