Επιστροφή σε πληθωρισμό δεκαετίας ‘90 για την Ελλάδα

Ολοταχώς για πληθωρισμό στα επίπεδα του 1993, όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στα επίπεδα του 12% βαδίζει η Ελλάδα, μετά και την τελευταία επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία τοποθετεί τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάιο στα επίπεδα του 11,3%. Θυμίζουμε ότι το 1994 ο πληθωρισμός ήταν στα επίπεδα του 10,7%.

ΕΚΤ: Υποβάθμισε τις προβλέψεις ανάπτυξης – Βλέπει περαιτέρω πληθωριστική άνοδο

Tην ίδια στιγμή η ΕΚΤ υποβάθμισε κατά την συνεδρίασή της τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 6,8% το 2022, υποχωρώντας στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τις προβλέψεις του Μαρτίου για 5,1% το 2022, 2,1% το 2023 και 1,1% το 2024.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω στο 2,8% το 2022 και στο 2,1% το 2023 και αναθεωρήθηκαν ελαφρώς στο 2,1% το 2024. Τα παραπάνω έρχονται να συγκριθούν με τις προβλέψεις στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο για 3,7% το 2022, 2,8% το 2022, 2,8% το 2023 και 2,1% το 2024.

Νέα πτώση πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ τον Μάιο λόγω ανατιμήσεων

Στην Ελλάδα, στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων πωλήσεων στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, Nielsen IQ, δείχνουν ότι στο πεντάμηνο του 2022 – έως και 29 Μαΐου – οι πωλήσεις σε αξία ήταν μειωμένες κατά 2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο επηρεασμένες από τη μείωση της ζήτησης και ως απόρροια των ανατιμήσεων στα προϊόντα. Στη μέτρηση της Nielsen καταγράφονται οι συνολικές πωλήσεις σε σούπερ μάρκετ αλλά και σε εκπτωτικές αλυσίδες (Lidl). Ειδικότερα, οι πωλήσεις στα ελληνικά σούπερ μάρκετ από 4,58 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2021, μειώθηκαν σε 4,49 δισεκατομμύρια ευρώ το πεντάμηνο του 2022. Ωστόσο στη συγκεκριμένη μείωση θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την επίπτωση του πληθωρισμού, γεγονός που καθιστά τις απώλειες ακόμα μεγαλύτερες σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, καθότι οι πωλήσεις σε αξία ενέχουν και τις ανατιμήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών έχασαν σε αξία καθώς από τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ του 2021, έφτασαν στα 3,13 δισεκατομμύρια ευρώ το πεντάμηνο του 2022 με μεταβολή -2,3%.

Χατζηθεοδοσίου: Ο πληθωρισμός θα περάσει τον Ιούλιο το 12% – Τα καύσιμα θα ξεπεράσουν τα 3 ευρώ το λίτρο

Όπως αναφέρει σχετικά στο Capital.gr ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, “η ουσία είναι ότι με βάση αυτά που έχουμε στο μυαλό μας, ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τον Ιούνιο 12% με νέες αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε νέο ράλι αυξήσεων και δεν υπάρχει μέτρο που να τα σταματάει. Κυριαρχούν οι αυξήσεις σε καύσιμα, τρόφιμα και ενέργεια. Όλα δείχνουν και οι παγκόσμιοι αναλυτές αναφέρουν ότι βαδίζουμε προς τα 150 ευρώ το βαρέλι, γεγονός που σημαίνει ότι τα καύσιμα θα αυξηθούν πάνω από 3 ευρώ το λίτρο. Πολλές επιχειρήσεις θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης και αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους. Πέρα από τα μέτρα για την ενέργεια που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή, θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα”.

Μείωση κατά 11% στις πωλήσεις μικρών και μεσαίων σούπερ μάρκετ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των μικρών και μεσαίων σούπερ μάρκετ της Ελλάδας, Γιάννης Πηλίδης, λέει στο Capital.gr ότι οι πωλήσεις στο πεντάμηνο σε αξία ήταν κατά μέσο όρο στο 0% σε σύγκριση με πέρυσι. “Πρακτικά όμως λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ανατιμήσεις είναι αυτή τη στιγμή μεσοσταθμικά στα προϊόντα που πουλάμε στο 11%, αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι ο καταναλωτής αγοράζει κατά μέσο όρο 11% λιγότερο σε όγκο προϊόντων από τη στιγμή που ο τζίρος είναι σταθερός σε σχέση με πέρυσι”.

Ήδη αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον κύριο Πηλίδη κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ανακοινώθηκαν σε πολλές κατηγορίες προϊόντων ανατιμήσεις. “Οι ανακοινώσεις για νέες τιμές αφορούν αλλαντικά, γαλακτοκομικά, χαρτικά, απορρυπαντικά, δημητριακά καθώς και πολλές ακόμα κατηγορίες. Στις περισσότερες κατηγορίες οι νέες ανατιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 5% και 6% με εξαίρεση στα χαρτικά, όπου οι αυξήσεις κινούνται μεταξύ 10% έως και 15%. Στα χαρτικά όπου έχουμε την δυνατότητα αποθεματοποίησης, αγοράσαμε με παλιά τιμή και επομένως οι ανατιμήσεις δεν θα φανούν αμέσως στην αγορά. Για τα προϊόντα με μικρή ημερομηνία λήξεως όπως αλλαντικά και γαλακτοκομικά οι ανατιμήσεις θα φανούν σε διάστημα 15 έως και 20 ημερών”.

Μέση τιμή στα 2,38 ευρώ η αμόλυβδη στα πρατήρια

Να δοθεί οριζόντια ενίσχυση στην αμόλυβδη όπως έγινε ήδη και στο πετρέλαιο με μειωμένη τιμή διάθεσης στα πρατήρια, ζητάει από την πλευρά της η πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής, Μαρία Ζάγκα, ως αντίδοτο στις διαρκείς αυξήσεις των καυσίμων. “Η μέση τιμή στο πρατήριο ανέρχεται στα 2,38 ευρώ ανά λίτρο με την τιμή στο βαρέλι να είναι στα επίπεδα των 122 δολαρίων για το αργό. Προβλέψεις μάλιστα κάνουν λόγο για 150 δολάρια το βαρέλι από τον Σεπτέμβριο, γεγονός που μπορεί να εκτοξεύσει την τιμή της αμόλυβδης στα 3 ευρώ ανά λίτρο στην Αττική και σημαντικά παραπάνω στην περιφέρεια, σύμφωνα με την πρόεδρο των πρατηριούχων Αττικής”.

“Εμείς αυτή τη στιγμή πουλάμε 2,346 το λίτρο στην απλή αμόλυβδη, ενώ αγοράσαμε προ δύο ημερών με 2,2850”, συμπληρώνει.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Πουλάει» τις αυξήσεις στον καφέ σαν μειώσεις

Ανεπαρκής… με το καλημέρα και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Οι διαφορετικές τιμές αν πάρεις ρόφημα στο χέρι ή το πιείς...

Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας

Η στάση των πολιτών στις ευρωεκλογές, είτε αυτών που απείχαν είτε αυτών που δεν στήριξαν με την ψήφο τους...

Στέγη για τους νέους

Το Μαξίμου έχει αντιληφθεί ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νεόνυμφα ζευγάρια, που αρχίζουν την οικογένειά τους με την...

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, οι πολίτες «μίλησαν» και η χώρα ετοιμάζεται να στείλει 21 ευρωβουλευτές -οι περισσότεροι εκ των οποίων...