Αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ προανήγγειλε η Φον ντερ Λάιεν – “Δεν λειτουργεί πλέον”

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ “δεν λειτουργεί πλέον” και χρειάζεται να μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Euractiv, απαντώντας σε ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, η πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχτηκε ότι τα τρέχοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τα δομικά προβλήματα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

“Πράγματι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος – οι τιμές της ενέργειας – έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Και κάνουμε πολλά για αυτό”, είπε η φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενη την “εργαλειοθήκη” που παρουσίασε η Κομισιόν το φθινόπωρο, η οποία επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να φορολογούν τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου και να επιδοτούν τους λογαριασμούς ενέργειας για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι “αναγνωρίζουμε όμως επίσης πως πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση που δεν θα αλλάξει τη δομή της αγοράς”, προσθέτοντας ότι οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας “σχεδιάστηκαν βάσει των αναγκών πριν από είκοσι χρόνια”, όταν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν χαμηλό.

“Σήμερα η αγορά είναι εντελώς διαφορετική. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι πιο οικονομικές και οι φθηνότερες”, εξήγησε.

“Το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί πλέον. Πρέπει να το μεταρρυθμίσουμε. Πρέπει να το προσαρμόσουμε στη νέα πραγματικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”, τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής στο Στρασβούργο.

Η ίδια πρόσθεσε ότι “αυτό το καθήκον έχει αναλάβει τώρα η Επιτροπή. Δεν πρόκειται για κάτι ασήμαντο,  αφορά μια τεράστια μεταρρύθμιση. Θα πάρει χρόνο, πρέπει να το σκεφτούμε καλά αλλά πρέπει να προχωρήσουμε για να προσαρμόσουμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στις σύγχρονες συνθήκες”.

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.