Θα είμαστε μόνοι μας αν γίνει το «μπαμ»;

Μετά από τη δημοσίευση των 16 χαρτών μέσω των οποίων τρίβουμε στα μούτρα της Τουρκίας τις επεκτατικές της ονειρώξεις και τα… συνεχόμενα «γαλλικά» του Σουλτάνου, όλα είναι ανοιχτά.

Με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο τουρκικής επίθεσης.

Και το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι το εξής: Θα είμαστε μόνοι μας αν συμβεί το απευκταίο;

Ελλοχεύει άραγε ο κίνδυνος να φανεί υποκριτική η στάση των Αμερικανών κι από εκεί που στηρίζουν αναφανδόν τον Μητσοτάκη να τον αφήσουν μόνο να βγάλει το φίδι από την τρυπά όπως τον Ζελένσκι;

Το παρελθόν τους βέβαια, καθώς και των δυτικών μεγάλων δυνάμεων που δήθεν μας στήριζαν και αίφνης βρεθήκαμε στον αέρα (π.χ. Σμύρνη-Κύπρος), είναι βεβαρημένο.

Φρονούμε ότι αυτή τη φορά αν, ο μη γένοιτο, γίνει το «μπαμ» θα φανούν πραγματικοί σύμμαχοι κι όχι στυγνοί ιμπεριαλιστές με κύριο γνώμονα τον διχασμό χωρών προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.  

Ελπίζουμε ότι στα ντιλ που έκανε ο πρωθυπουργός με τους Αμερικανούς έχει διασφαλίσει τα αυτονόητα.

Εικάζουμε πως το έπραξε με την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι επί της ουσίας μετέτρεψε την Ελλάδα σε αμερικανική βάση, κυρίως προς προστασία της κι όχι μόνο για να κερδίσουν πόντους οι Αμερικανοί στη διελκυστίνδα με τους Ρώσους.      

  1. Ολο wishful thinkings ειστε…καημοις του απου δεν εχει νυχια να ξυστει!

  2. Ε ναι, θα ήταν πολύ περίεργο να έρθει κάποιος να πολεμήσει τον δικό μας πόλεμο.
    Πήγαμε εμείς να πολεμήσουμε στο πλευρό της Ουκρανίας?
    Εδώ δεν θέλαμε να στείλουμε ελάχιστους επαγγελματίες στο Μάλι και θα στείλουν οι Γάλλοι χιλιάδες εφέρδους?
    Είμαστε εμείς και εμείς με τα όπλα που δεν αγοράσαμε το 2005 έως και το 2020 και με τα όπλα που δεν συντηρήσαμε το ίδιο διάστημα.
    Για το εφάπαξ ρε γμτ! Να δω αν θα το βάλουν στο φέρετρο του παιδιού τους. Μια περιέργεια την έχω.

  3. Το να είμαστε μόνοι θα είναι το ευκταίο. Γιατί το 1974 στην Κύπρο το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι διά το Κινσιγκερ και Τάσκα υπονόμευσαν τις αντιδράσεις μας και αποκοίμησαν τους χουνταίους ως δεδομένους καλή ώρα.
    Όσο για τις κατά καιρούς δηλώσεις των συμμάχων μας, συνάδουν με την λαϊκή ρήση “τα λόγια σου με χόρτασαν και το ψωμί σου φάτο”
    Πάνω από 50 αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ από 1974 μέχρι σήμερα γιά αποχώρηση των Τούρκικων στρατευμάτων από την Κύπρο, είναι γιά νάχουμε να λέμε.
    Εξάλλου και οι πρόσφατες δηλώσεις των ΝΑΤΟ και ΗΠΑ παραπέμπουν στην πάγια θέση τους. ‘Βρέστε τα”.

  4. Εννοείται πως θα ήμασταν μόνοι μας.

    Ωστόσο δεν θα γίνει κανένα μπαμ μέσα στην τουριστική σεζόν. Πολλοί είναι αυτοί που “χτίζουν καριέρες” πάνω σε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο, προφητεύουν πόλεμο τούτο το τριήμερο, άλλοι στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Εκστρατεία, τα μάθαμε πια.
    Υβριδικά θα το πάει, εάν το πάει και αυτό, με ορδές στον Έβρο και στα νησιά, όπου εκεί χρειάζονται λέιζερ εδάφους για να πληξουν τα drones.

  5. @ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ

    Από το 2005 έως και το 2020 δεν γινόντουσαν παραγγελίες οπλικών συστημάτων ενώ δεν συντηρούσαμε τα υπάρχοντα. Επομένως δεν χρειάζεται να παραδεχθεί τίποτα καμιά κυβέρνηση.
    Στην καλύτερη έχεις αυτοκίνητο του 2005 και δεν το έχεις συντηρήσει για 17 χρόνια το λιγότερο.

    Οι εξοπλισμοί της Ελλάδας ενώ είναι μέτριοι για μια χώρα σαν την Γαλλία σαφώς υποδηλώνουν μια ετεροβαρή συμμαχική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
    Η αγορά των F-35 από την Ελλάδα είναι εμπορικά εντελώς αδιάφορη για τις ΗΠΑ και ελάχιστα ενδιαφέρουσα για την εταιρεία. Οι ΗΠΑ δεν δίστασαν να πετάξουν στα σκουπίδια μια 6πλάσια παραγγελία και πρόθεση παραγγελίας από την Τουρκία γιατί τους χάλασε οι S-400 που πήρε ο σιυλτάνος
    Το ότι δίνουν άδεια εξαγωγής του όμως είναι απόδειξη ότι βλέπουν την Ελλάδα ως σύμμαχο.
    Για να έχουμε μια εικόνα των αριθμών μια παραγγελία της Ελλάδας θα είναι της τάξης των 3,5 δις.
    Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ δίνουν βοήθεια στην Ουκρανία 60 δις και δεν σηκώθηκε βλέφαρο στην Ουάσινγκτον.
    Δεν μπορείς να “εξαγοράσεις” δηλαδή προστασία με αγορές αμυντικού υλικού.
    Ο Καντάφι αγόραζε μια ζωή Μιραζ και τον σκότωσαν τα Γαλλικά Ραφάλ!

  6. “Για το εφάπαξ” λέει ο άλλος. Λες και δεν ζούσε στη χώρα της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, της μίζας, της ρεμουλας και της διαπλοκής !!! Λες και δεν άκουσε για το κόστος ανά χμ εθνικής οδού που ήταν 7πλασιο από αυτό της Αυστρίας! Λες και δεν κατάλαβε ότι ζούσε και ζει σε χώρα-προτεκτορατο γερμανικών και αμερικανικων συμφερόντων. Του φταίει το εφάπαξ!!! Ντροπή, μας βλέπουν!

  7. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ…Μονον που οι “ηγητορες” θα φυγουν πρωτοι και θα μεινουν τα “κοροιδα” με τους ελληνοποιημενους αλλοδαπους…Τα εδωσε ολα στις ΗΠΑ ο μεγαλος, χωρις να παρει τιποτα..Ειναι και με την ορθη πλευρα της ιστοριας.

  8. @AK1970
    Ποια είναι η μοναδική χώρα στο κόσμο που έφτασε να δίνει 18% του ΑΕΠ σε συντάξεις?
    Ποια χώρα έδωσε 200 δις σε μόλις 14 χρόνια από τον προυπολογισμό στα ταμεία όταν οι συντάξεις υποτίθεται ότι δίνονται μόνο από τις εισφορές?
    Ποιός είναι ίσως ο μόνος που δεν κατάλαβε ότι γι αυτό χρεοκόπησε η χώρα?

  9. Ακούγονται φρικιαστικά νεοφιλελεύθερα ψέματα περί χρεοκοπίας της χώρας λόγω συντάξεων….. σοβαρά;Το πρόβλημα είναι οι συντάξεις;Ας καταργηθούν λοιπόν τα ταμεία και οι εισφορές να δίνονται μηνιαίως στον μισθό.Το μαζί τα φάγαμε του Πάγκαλου και το ανάθεμα στους απόμαχους της ζωής είναι λογική καθεστώτος.Τα γέρικα σκυλιά να τα σκοτώνουμε.Ξεχνανε ορισμένοι το περίφημο PSI του <> Βενιζέλου που διέλυσε ότι υγιές ταμείο υπήρχε.Και όταν με το καλό παραδώσει ταμείο ο Μωυσής να τον συγκρίνουμε με τον προηγούμενο και τους προπροηγουμενους.Προς το παρόν το χρέος αυξάνει κάνει προσωπική εξωτερική πολιτική απαξιώνοντας τον Δένδια διαστρέβλωση πραγματικότητας από τα πετσωμενα ΜΜΕ.

  10. @ George N
    Σεποιά χώρα λεηλάτησαν τα αποθεματικά των ταμείων μ,ε 200 δις την εποχή του χρηματιστηρίου και με 110 δις με το κουρεμα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου;
    Σε ποιά χ’ωρα για να πάμε στα παλιά έδιναν επί 50 χρόνια,άτοκα θαλασσοδάνεια στους μαυραγορίτες επιχειρηματίες, τα χρήματα των ταμείων που τότε ήταν ανθηρά αφού οι συνταξιούχοι ήταν ελάχιστοι σε σχέση με τους εργαζόμενους;

  11. @ Γιάννη έχεις ένα link για όσα υποστηρίζεις?
    Η μόνη σχετική περίπτωση ήταν το Aκροπολης που έβγαλε…..κέρδος για τα ταμεία!
    Επίσης μοιάζει να συγχέεις το αναδρομικό με το κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα.
    Εμείς έχουμε το πρώτο. Παίρνεις σύνταξη όχι με όσα έδωσες αλλά όσα μαζεύουν τώρα οι εισφορές των σημερινών εργαζόμενων..
    Αρα εξ ορισμού αν κάποιος είχε κλέψει τις εισφορές το 60 τις έκλεψε από τους συνταξιούχους του 60.
    Το αναδρομικό σύστημα δεν μαζεύει σε κουμπαρά τις εισφορές των εργαζομένων. Τις θεωρεί ψάρια και τις μοιράζει (στους συνταξιούχους) με το που τις βλέπει.
    Και αν έγινε λοιπόν κλοπή πάλι εσύ δεν έχασες. Και άρα δεν έχεις καμία δικαιολογία να δανείζεσαι στο όνομα του παιδιού σου μέσω του προυπολογισμού για να αυξήσεις τη σύνταξή σου.. Θα έπρεπε να παρεις τις εισφορές των σημερινών εργαζομένων (αν υποθέσουμε ότι είσαι συνταξιούχος) κα μόνο.
    Στην πραγματικότητα δηλαδή εσύ είσαι ο κλέφτης. Κλέβεις το παιδί και το εγγόνι σου.
    (προφανώς δεν το λέω προσωπικά, αναφέρομαι στις γενιές)

  12. Τα Τουρκικά drones , που θα βομβαρδίζουν κατά δεκαδες, ποιος θα τα ρίξει τα Rafael? Σιγά μην εισβάλει ο Τούρκος με στρατό…Τα σύγχρονα όπλα που χτυπούν από ψηλά η από απόσταση προκαλούν μεγάλες απώλειες και ρίχνουν το ηθικό. Η γενναιότητα και αυτοθυσία δεν φτουρανε πλέον μπροστά τους. Παραδείγματα , Αζερμπαϊτζάν Αρμενία , Ουκρανία.Ο Τούρκος δοκίμασε τα σύγχρονα όπλα που παράγει και ξέρει πλέον την αποτελεσματικότητα τους. Έχει χαράξει διαφορετική στρατηγική επι του πεδίου και φοβάμαι αν οι δικοί μας την γνωρίζουν. Και πολύ περισσότερο. αν μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Οι Αρμένιοι και οι Ουκρανοί δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν σύγχρονο , τεχνολογικά εξελιγμένο στρατιωτικό υλικό. Απέτυχαν. Εύχομαι εμείς να μην αποτύχουμε.

  13. @ George N
    Τα αποθεματικά των ταμείων από το 1952 νομίζω, δίνονταν ως άτοκα δάνεια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, έλεγαν τότε. Και ίσχυσε μέχρι την περίοδο του Πασοκ επί Ανδρέα. Τα άτοκα δάνεια ήταν έτσι κι αλλιώς μείωση των αποθεματικών που τα κατέτρωγε ο πληθωρισμός.
    Τα αποθεματικά που υπήρχαν στη δεκαετία του 90 με νόμο του ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, επενδύθηκαν στο χρηματιστήριο και χάθηκαν το 2000 όταν άρχισε η κατάrευση.
    Το PSA της κυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου – Καρατζαφέρη είναι πρόσφατο και στοίχησε 110 εκατομμύρια ευρώ.
    Το σύστημα της χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού και της ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα προέρχεται κατά τα 2/3 από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και κατά 1/3/ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Επομένως η όποια συνεισφορά του κράτους είναι θεσμική υποχρέωση και δεν είναι δώρο κατά την φιλολογία των νεοφιλελέδων.
    Βέβαια η σημερινή κυβέρνηση πιστή στον δογματισμό της, αρχίζει το ξήλωμα της κοινωνικής αποστολής του συνταξ/κου και της αλληλουχίας των γεννεών, με την παράδοση της επικουρικής στους ιδιώτες και μάλιστα με κόστος ,αφού οι ιδιώτες θα εισπράττουν για 30 χρόνια μέχρι να αρχίσουν να δίνουν τις επικουρικές και εφόσον οι επενδυτική διαδικασία αποδώσει. Γιατί υπάρχει και η περίπτωση κακής τοποθέτησης ή οικονομικής συγκυρίας και μηδενικής απόδοσης.
    Εν τω μεταξύ το κράτος θα καλύπτει χωρίς να εισπρ’αττει, τις υπάρχουσες επικουρικές συντάξεις με συνολικό κόστος σε βάθος χρόνου γύρω στα 65 εως 70 δις ευρώ.

  14. Παντα ειμασταν μονοι ετσι και τωρα απλα θα βλεπουν θα παρατηρουν κι αν δουν οτι παμε να σβησουμε τους τουρκους απο τον χαρτη τοτε θα επενβουν να τους σωσουν Αυτο θα κανουν κι αν συμβει το αντιθετο θα περιμενουν να μας αποτελειωσουν και θα βλεπουν απραγοι αυτο εκανανπαντα

  15. @ Γιάννη
    Τα αποθεματικά που λες είναι κεφάλαιο κίνησης σε ένα αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα.
    Peanuts δηλαδή, Το αναδιανεμητικό σύστημα δεν κρατάει κεφάλαια. Το κεφαλαιοποιητικό είναι που το κάνει.Το λέει και το όνομα.
    Από όσα λες το μόνο που όντως έγινε ήταν να χαθούν ελάχιστα δις από τα ομόλογα του κράτους που είχαν αγοράσει τα ταμεία (το κεφάλαιο κίνησης που λέγαμε) όταν αυτό τα πιστόλιασε.
    Αυτά υπερκαλύπτονται από όσα δίνει ο προυπολογισμός στα ταμεία μέσα σε ένα χρόνο. Και δίνει ΚΑΘΕ χρόνο. Αλλά τόσα από όσα μαζεύουν οι εισφορές. Και όχι δεν είναι υποχρέωσή του

    Προφανώς δεν δίνουν εισφορές οι εργοδότες. Του εργαζόμενου είναι όλες. Μίλα με εργοδότη και θα δεις ότι υπολογίζει το κόστος του εργαζόμενου με όλες τις εισφορές. Το ότι κάποιες τις λέμε “εισφορές του εργοδότη” είναι καθαρά πολιτικό marketing.

    Και όχι δεν έχει καμία υποχρέωση ο εργαζόμενος -αυτός είναι το κράτος για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους- να πληρώνει φόρους για να παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που δικαιούται ο σημερινός συνταξιούχος. Ηδη πληρώνει τις μεγαλύτερες εισφορές παγκοσμίως!
    Η Αριστερά υποτίθεται ότι ήταν με τον κόσμο της εργασίας. Βλέπεις όμως ότι στην Ελλάδα τον αντιστρατεύεται και ότι είναι με το κόσμο της αεργιας.
    Να το θυμάσει αυτό όταν μιλήσουν οι κάλπες, τότε που θα λέει ο Πολάκης ότι όλα έγιναν “γιατί πιέσαμε τη μεσαία τάξη” και αυτή δεν το ξέχασε!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Σιωπηρή παράδοσις

Όταν ο πρόεδρος Ερντογάν στάθηκε μπροστά σε ένα σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και εξεφώνησε για πρώτη φορά το...

Έτοιμος ο… συγκυβερνήτης!

Γιατί να μην τρίβει τα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ύστερα από τη χθεσινή του συνάντηση με τον Νίκο...

Πέντε κέρδη της Τουρκίας (μόλις) σε έναν χρόνο!

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος (που, οπωσδήποτε, πρέπει να διεξάγεται, αλλά η ουσία και η εθνική του χρησιμότητα εξαρτώνται από το...

Και η σκόνη από τα παπούτσια να μείνει, όφελος είναι

Επισκέφθηκα τελευταία φορά το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο και είδα τα Γλυπτά του Παρθενώνος τον Ιανουάριο του 2023. Πάντα...