Και χωρίς το «ναι» της Τουρκίας η ενίσχυση του ΝΑΤΟ

Ο Τύπος για την πολιτική επιβίωση του Μπόρις Τζόνσον, το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας, Φινλανδία στο ΝΑΤΟ και η συζήτηση για φορολόγηση υπερκερδών των πετρελαϊκών.

«Μια κλασική πύρρειος νίκη» επιγράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung πρωτοσέλιδο σχόλιο για την επικράτηση του Μπόρις Τζόνσον στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας στους κόλπους των συντηρητικών. Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Λίγο πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι υποστηρικτές  του βρετανού πρωθυπουργού απηύθυναν έκκληση συσπείρωσης στα μέλη του κόμματος. Ακριβώς την ίδια έκκληση ακούσαμε στο παρελθόν και από υποστηρικτές της προκατόχου του Τζόνσον, Τερέζα Μέι όταν αναδεικνύονταν νικήτρια στην ψηφοφορία για πρόταση μομφής. Το χθεσινό αποτέλεσμα του Μπόρις Τζόνσον είναι χειρότερο. Όμως εν τέλει ούτε η νίκη της, και μάλιστα με διαφορά, ωφέλησε την Τερέζα Μέι. Και τώρα οι Τόρηδες βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν εμφύλιο. Δεν είναι συνεπώς βέβαιο ότι ο βρετανός πρωθυπουργός θα έχει καλύτερη τύχη από την προκάτοχό του, παρά το γεγονός ότι ξέρει να πουλά πολύ καλύτερα τον εαυτό του από την Τερέζα Μέι».

Η Τουρκία δεν δίστασε να ωφελήσει το Ισλαμικό Κράτος

Η ισπανική El País επικρίνει σε σχόλιο το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με τίτλο «Η διφορούμενη στάση της Άγκυρας»: Η εφημερίδα παρατηρεί: «Η Άγκυρα, ενώ καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν συμμετέχει στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στην τουρκική στρατηγική κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία, η Τουρκία δεν δίστασε ούτε μια στιγμή να ωφελήσει το Ισλαμικό Κράτος. Και τώρα η Άγκυρα εξαρτά την προσχώρηση Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ από μέτρα σε βάρος της τουρκικής και κουρδικής αντιπολίτευσης στις εν λόγω σκανδιναβικές χώρες.

Αδιαμφισβήτητα η Τουρκία διαθέτει σημαίνοντα γεωπολιτικό ρόλο στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Μέσης Ανατολής, αλλά και στον έλεγχο Δαρδανελίων και Ευξείνου Πόντου. Ο πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει όμως επίσης καλά ότι η βορειοατλαντική συμμαχία οφείλει να ενισχύσει την βόρεια και ανατολική της πτέρυγα λόγω της επιθετικής στάση του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ενίσχυση αυτή θα συμβεί σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς τη συγκατάθεση της Άγκυρας».

Γερμανία: Θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των πετρελαϊκών;

Στη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για φορολόγηση των υπερκερδών των πετρελαϊκών εταιριών, αναφέρεται η Osnabrücker Zeitung με τίτλο «Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι υπέρ επιπλέον φορολόγησης των πετρελαϊκών»: Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Οι πετρελαϊκές εταιρείες βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής για τις υψηλές τιμές των καυσίμων. Εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο εντείνονται οι φωνές υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών. «Αρκετές φορές στο παρελθόν το δημόσιο έχει στηρίξει οικονομικά σε περιόδους κρίσης, όπως η πανδημία για παράδειγμα, παραπαίουσες επιχειρήσεις, ακόμη και ολόκληρους κλάδους. Ποιο το μειονέκτημα αν όσοι κερδοσκοπούν από τον πόλεμο και την κρίση συμβάλλουν έτσι ώστε να ανακουφιστεί η κοινωνία και να περιοριστεί έστω και λίγο το χρέος της χώρας;

Είναι γεγονός ότι η μεταφορά δισεκατομμυρίων ευρώ από τους καταναλωτές στους προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν πλήττει μόνο το αίσθημα δικαιοσύνης των πολιτών, αλλά και την οικονομία στο σύνολό της. Ένας επιπλέον φόρος που αφορά αποκλειστικά υπερκέρδη από κρίσεις και πολέμους σε ανεκτά όρια και με σαφώς καθορισμένο χρονοδιάγραμμα δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί ταμπού. Και όμως. Το εγχείρημα αφήνει μια δυσάρεστη εντύπωση: Το να φορολογείς κάθε φορά εταιρείες όταν τα κέρδη τους αυξάνονται ενδέχεται να αποδειχθεί προβληματικό. Το κέρδος είναι κίνητρο για την καινοτομία. Χωρίς την προοπτική σημαντικών κερδών, πιθανότατα να μην υπήρχε η γρήγορη ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της πανδημίας. Και ποιος θα επένδυε στην προστασία του κλίματος αν δεν υπήρχε καμία προοπτική κέρδους;».

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μια «τρύπα στο νερό» η σύνοδος στην Ελβετία

Έχει χαθεί το μέτρημα από τον αριθμό των συζητήσεων και τις συνόδους κορυφής για την Ουκρανία, τις οποίες έχουν...

Η Τουρκία σε αναζήτηση γεωπολιτικού προσανατολισμού

Η Τουρκία, μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να αντιμετωπίσει πιθανές διεκδικήσεις της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή...

Οι G7 και το ψυχομαχητό του κόσμου

Όλα δείχνουν ότι η έπαρση και η ολιγοφρένεια των δυτικών ηγετών πάει για απόσυρση. Φάνηκε και από τη Σύνοδο...

Γιατί γίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η υπόθεση «πόλεμος στην Ουκρανία» ασφαλώς δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Ο «σπόρος» έπεσε στο Βουκουρέστι το 2008,...