ΕΕ: Οι υψηλές τιμές ενέργειας, η επισιτιστική ασφάλεια και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής

Με το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ξεκινά η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 10.30 (ώρα Ελλάδας). 

Επιτεύχθηκε συμφωνία στην ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Λόγω των δύσκολων συζητήσεων για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, για το οποίο επετεύχθη συμφωνία τα μεσάνυχτα, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρόλαβαν να συζητήσουν χθες, όπως προέβλεπε η ατζέντα της Συνόδου, το θέμα της ενέργειας. Η συζήτηση σήμερα θα επικεντρωθεί γύρω από τη χρηματοδότηση του σχεδίου REPowerEU, για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, που παρουσίασε η Επιτροπή στις 18 Μαΐου. «Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Βασιζόμενοι στις αποφάσεις μας στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους «27».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ορισμένα κράτη-μέλη δεν θεωρούν ότι το REPowerEU απαντά στο πιεστικό ζήτημα των τιμών της ενέργειας. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να τεθεί εκ νέου το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ανώτατου ορίου στην τιμή της ενέργειας και μιας πλατφόρμας για κοινή αγορά φυσικού αερίου στην ΕΕ. Όπως είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν από την Επιτροπή να εξετάσει τρόπους για να μπουν ανώτατα όρια τιμών στις νέες συμβάσεις με τους διεθνείς εταίρους.

Στη συνέχεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας και τους κινδύνους που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ θα απευθυνθεί στους «27», μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν, επίσης, με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να εξαχθούν 20 εκατομμύρια τόνοι σιταριού από την Ουκρανία, κάτι το οποίο απαιτεί μια συμφωνία με τη Ρωσία για τη χρήση της θαλάσσιας οδού. Ένα ζήτημα που συζητήθηκε πριν από τρεις μέρες στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν από κοινού ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Είναι ευθύνη της ΕΕ να φροντίσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε χθες κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το σιτάρι «ως όπλο πολέμου».

Το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας θα συζητηθεί στο τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δεσμευτούν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και την αναπλήρωση των επενδυτικών κενών που εντόπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της στις 18 Μαΐου. «Πρέπει να κλείσουμε τα κενά μας στις αμυντικές επενδύσεις και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όσο το δυνατόν περισσότερο για να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό μας», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πώς η Δύση έχει απέναντί της μόνο και πάντα «χασάπηδες»

Μετά τον «χασάπη» της Βαγδάτης, τον «χασάπη» της Λιβύης και τον «χασάπη» της Συρίας, προστέθηκε κι ο «χασάπης» του...

Ο Πούτιν ως άλλοθι

Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών...

Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται...

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η αλλαγή-έκπληξη στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Ρωσία ερμηνεύεται από δύο απλά νούμερα. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του...