Ιράν: Στο Μπαντάρ Αμπάς μετακινείται το ελληνόκτητο τάνκερ Prudent Warrior

Στο μεγαλύτερο ιρανικό λιμάνι, το Μπαντάρ Αμπάς, εντός του Περσικού Κόλπου, μεταφέρεται αυτήν την ώρα το δεξαμενόπλοιο Prudent Warrior, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr. Το εν λόγω πλοίο ανήκει στην εταιρία Polembros Shipping Limited, συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Το Delta Poseidon που ανήκει στο στόλο της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη έχει από την Παρασκευή  μετακινηθεί εντός των χωρικών υδάτων του Ιράν και παραμένει εκεί αρόδου. 

Οι ναυτικοί έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους και δηλώνουν καλά στην υγεία τους, ενώ ο ιρανικός στρατός τους επεστρεψε τα κινητά τους τηλέφωνα. 

Νωρίτερα, πληροφορίες της ιστοσελίδας Trade Winds ανέφεραν πως και τα δύο πλοία πήραν κατεύθυνση προς το ιρανικό λιμάνι.

Στο Prudent Warrior επιβαίνουν 23 ναυτικοί, 15 Φιλιππινέζοι, επτά Έλληνες και ένας Κύπριος. Στο Delta Poseidon βρίσκονται 21 Φιλιππινέζοι και δύο Έλληνες ναυτικοί.

Το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), η επίλεκτη στρατιωτική οργάνωση του ιρανικού καθεστώτος, έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με τους διαχειριστές των δύο ελληνικών εταιρειών, οι ιρανικές αρχές δεν έδωσαν καμία επίσημη αιτιολόγηση για την κατάσχεση των πλοίων την Παρασκευή, παρά μόνο δήλωσαν ότι διενεργούν μια συνήθη επιθεώρηση για να ελέγξουν τα χαρτιά των πλοίων και την κατάστασή τους.

Πλακιωτάκης: Η επίθεση στα δύο υπό ελληνική σημαία ισοδυναμεί με πειρατεία

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης είχε τονίσει πως “η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία.

”Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα. Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία”, ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

Απείλησε με περισσότερες κατασχέσεις πλοίων το Ιράν

Στο μεταξύ, η Τεχεράνη απείλησε με περισσότερες δεσμεύσεις ελληνικών δεξαμενόπλοιων στην περιοχή.

Τα δύο πλοία κατασχέθηκαν ως αντίποινα για την κατάσχεση από την Ελλάδα πετρελαιοφόρου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, σύμφωνα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείων ειδήσεων Tasnim, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, προειδοποίησε ότι άλλα 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία, που επιπλέουν αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο, θα κατασχεθούν από το Ιράν, εάν το πετρέλαιο και το δεξαμενόπλοιο που κατέσχεσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα δεν επιστραφούν.

Το Ιράν έχει ιστορικό αντιποίνων κατάσχεσης πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο και στο Στενό του Ορμούζ, ως απάντηση στα πλοία που μεταφέρουν το πετρέλαιο του που μπλοκαρίστηκαν ή κατασχέθηκαν. Ομως, το περιστατικό με τα ελληνικά πλοία σηματοδοτεί την πρώτη φορά εδώ και μήνες που πλοία υπό ξένη σημαία γίνονται στόχος του Ιράν.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα δύο ελληνικά πλοία είχαν συνολική χωρητικότητα για μεταφορά 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και ότι το φορτίο τους βρίσκεται τώρα στην κατοχή του Ιράν.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πανελλήνιες: Ο κόσμος σάς ανήκει

Δίνει η μεγαλύτερη θυγατέρα μου πανελλήνιες γραπτές εξετάσεις. Το άγχος το δικό μου είναι τεράστιο. Προσπαθώ βέβαια να μην...

Κώστας Σλούκας, ζωή σαν παραμύθι!

Λένε πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι ευλογημένοι από τον Θεό να πετύχουν στη ζωή πράγματα που οι πολλοί δεν μπορούν...

Τέρμα οι συμμορίες στα γήπεδα…

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε υπερήφανος και φιλοκυβερνητική εφημερίδα το έκανε πρωτοσέλιδο, τρέμουσα από συγκίνηση: «Οι συμμορίες δεν χωράνε στα...

Περί λαθρομεταναστών

Έχει περάσει πάνω από μία δεκαετία από τη στιγμή που η Ελλάδα άρχισε να δέχεται ορδές λαθρομεταναστών από την...