Συνεδριάση της νέας ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Τσίπρας: Θέλουμε, μπορούμε και θα νικήσουμε – Πρότεινε τη Ράνια Σβίγκου για νέα γραμματέα

Σπουδαία ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ιστορική μέρα για την αριστερά και την προοδευτική παράταξη, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή, της «πρώτης Κεντρικής Επιτροπής στην ιστορία, που τα μέλη της έχουν εκλεγεί από τη βάση του κόμματος». Διότι, τόνισε, το «μικρό κόμμα διαμαρτυρίας» που, όπως είπε, συκοφαντήθηκε ως εξτρεμιστικό ή πολεμήθηκε για να μην ενηλικιωθεί, «είναι πια μεγάλο, μαζικό, λαϊκό, βαθιά δημοκρατικά, ώριμο κόμμα εξουσίας». «Αριστερό στην ψυχή και τις ιδέες του, αποτελεσματικό στις δράσεις του, ρεαλιστικό και αποφασιστικό στο πρόγραμμα και τις προθέσεις του», υπογράμμισε.

Με φόντο το σύνθημα «τώρα όλοι μαζί, για την πολιτική αλλαγή», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διακήρυξε από την συνεδρίαση ότι «θέλουμε, μπορούμε, θα νικήσουμε», σημειώνοντας ότι αυτή η «βεβαιότητα και δέσμευση» προσδίδει στη σημερινή συνεδρίαση «το βάρος μιας μεγάλης ευθύνης», όχι μόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλείται να εκλέξει τα εκτελεστικά όργανα του κόμματος, «αλλά κυρίως γιατί εδώ και τώρα δίνουμε το σύνθημα της πολιτικής αλλαγής». «Ενωμένοι και αποφασισμένοι», υπογράμμισε, «αφήνοντας οριστικά πίσω μας τους εύλογους ανταγωνισμούς της εκλογικής διαδικασίας, απορρίπτοντας κάθε σκέψη και κάθε υποψία για νικητές και ηττημένους, αποκρούοντας κάθε έξωθεν προσπάθεια να διαρραγεί το τείχος της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι σήμερα είναι «η πρώτη μέρα μιας δύσκολης αλλά συναρπαστικής διαδρομής που πρώτος σταθμός της είναι η νίκη στις ερχόμενες εκλογές». Σημείωσε ότι η νίκη πρέπει να είναι «τόσο καθαρή ώστε να μην αφήνει κανενός είδους περιθώρια για αμφισβητήσεις, υπονομεύσεις και παρασκήνιο, ως προς τη λαϊκή βούληση για τη πολιτική αλλαγή και τη προοδευτική διακυβέρνηση». Υπογράμμισε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα ανοίξει ορίζοντες προόδου, με στόχο την αξιοπρέπεια της εργασίας, την προοπτική των νέων, τη στήριξη της μεσαίας τάξης που στραγγαλίζεται «από τις κρατικοδίαιτες προνομιούχες ελίτ». Προτεραιότητες της: δημόσια Υγεία, δημόσια Παιδεία, κοινωνικό κράτος, προστασία των πιο ευάλωτων.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η χώρα μας συμπιέζεται ανάμεσα στις διεθνείς δυσκολίες και «την εμμονή της χειρότερης κυβέρνησης στις αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες συνταγές που μας οδήγησαν πρόσφατα στη χρεοκοπία και που απειλούν εκ νέου να μας οδηγήσουν σε μια πρωτοφανή κοινωνική χρεοκοπία». Μίλησε για τη «χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή», καταλογίζοντας της ότι έχει οδηγήσει σε σειρά αρνητικών ρεκόρ (πανδημίας, ακρίβεια) και πως χρησιμοποιεί διαρκώς δικαιολογίες για να κρύψει τη «χρεοκοπημένη πολιτική της», όμως «ο διεθνής χαρακτήρας των κρίσεων δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που πολλαπλασίασαν τα δραματικά τους αποτελέσματα στη χώρα μας». Είπε ότι είναι έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «η παράλυση του ΕΣΥ» και η «διάλυση της δημόσιας Παιδείας» προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, «η καθήλωση του βασικού μισθού, η εργασιακή ζούγκλα», «η καταστολή, ο ευτελισμός των θεσμών, η προσπάθεια μετατροπής της Δικαιοσύνης σε εργαλείο καθεστωτικής αδικίας», «η ληστεία των δημόσιων ταμείων». Μίλησε ακόμη για «εγκληματική προθυμία με την οποία έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα στη ζώνη υψηλού κινδύνου, με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, σε μια στιγμή που η Τουρκία αναβαθμίζει δραματικά το ρόλο της στην περιοχή και τις προκλητικές απαιτήσεις της από την Ελλάδα».

Σχολίασε ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας «ξέρει τον ένοχο» και πως «η κατάρρευση της εικόνας του κυρίου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, που με τόση προσπάθεια, τόσο χρήμα, και τόσο αμέριστη βοήθεια από τα ΜΜΕ της διαπλοκής δημιούργησαν, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν πάει άλλο» και ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια υπομονής» καθώς «κάθε μέρα που περνάει η καταστροφή γίνεται μεγαλύτερη, οι κίνδυνοι γίνονται πιο ορατοί, η ανασφάλεια και η απόγνωση γίνονται κοινωνική κανονικότητα». «Το καθεστώς Μητσοτάκη διαλύει την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την εμπιστοσύνη», τόνισε και σχολίασε ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο που «αναρωτιέται κανείς αν έχει προεξοφλήσει την ήττα της και αρπάζουν ό,τι προλάβουν». Σημείωσε ότι «η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι η μόνη δημοκρατική και εθνική διέξοδος, εδώ που έχουν οδηγήσει τα πράγματα» και «προειδοποίησε» την κυβέρνηση «να μην επιχειρήσουν μέσα στον πανικό τους να δημιουργήσουν εστίες τεχνητής έντασης προσπαθώντας να αλλάξουν την εικόνα από τα πραγματικά, τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».

Υποστήριξε ότι «η κοινωνία καταλαβαίνει ότι κάθε ημέρα παραμονής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία, είναι μια μέρα καταστροφής» που κάνει «ακόμη πιο δύσκολη την επόμενη μέρα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της συνοχής της κοινωνίας μας» και πως αυτό που αναρωτιούνται πια ολοένα και περισσότεροι πολίτες, «δεν είναι αν θα νικήσουμε τις εκλογές όποτε και αν αυτές λάβουν χώρα, αλλά αν θα έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες και τα περιθώρια για να ξαναβάλουμε τη χώρα σε τροχιά ευημερίας». Είπε ότι η πλειοψηφία μπορεί να βασιστεί και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο γιατί διαθέτει το πρόγραμμα και τους ανθρώπους, όπως είπε, «αλλά γιατί η προοδευτική κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει τα θεμέλιά της στην κοινωνική πλειοψηφία κι όχι στα οικόπεδα της αρπαγής και της εκμετάλλευσης».

Τόνισε ότι η μοίρα της αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης είναι να καλείται στα δύσκολα «να συμμαζέψει τα ερείπια που αφήνει πίσω της η συντηρητική παράταξη» και πως έτσι και τώρα «θα τα καταφέρουμε ξανά». «Όσο πιο γρήγορα βέβαια τελειώσει αυτό το πάρτυ της διαφθοράς, της αισχροκέρδειας και της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι δυνατότητές μας», σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε τη σήψη, αλλά να σταθούμε απέναντι σε όσα και όσους την προκαλούν».

Σημείωσε ότι «έχουμε όνειρα αλλά, όχι, δεν είμαστε ονειροπόλοι», εξηγώντας ότι «τα όνειρά μας τα συνδέει με την πραγματικότητα ένα πρόγραμμα ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού, τεκμηριωμένο, κοστολογημένο, καταρτισμένο με τη συμμετοχή επιστημόνων, αλλά και ανθρώπων όλων των κοινωνικών ομάδων». Τόνισε ότι «οι 5+1 δεσμεύσεις του 3ου Συνεδρίου μας που θα γίνουν πράξη από τις πρώτες ημέρες της πολιτικής αλλαγής και της νέας προοδευτικής κυβέρνησης.

Κόμμα

Σημείωσε ότι «εργαλείο και όπλο της πολιτικής αλλαγής και της προοδευτικής διακυβέρνησης είναι το κόμμα μας, ο μεγάλος, ζωντανός, πολύχρωμος, ανήσυχος, αποφασισμένος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ των 170.000 μελών μας». Υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος εξελέγη «από πάνω από 150.000 μέλη του κόμματος» και ότι «πάνω από 110.000 νέα μέλη έχουν εγγραφεί στο κόμμα», επισημαίνοντας ότι τα μισά μέλη της ΚΕ είναι γυναίκες, «πράγμα που για πρώτη φορά γίνεται στην ιστορία όλων των κομμάτων της χώρας». Σχολίασε ότι η εκπροσώπηση των γυναικών σε καθοδηγητικά όργανα, «ακόμα και κομμάτων που επαγγέλλονται την πρόοδο, είναι σε αριθμούς που μόνο πρόοδο δεν υποδηλώνουν, αλλά συντήρηση και οπισθοδρόμηση».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε διεξοδικά στο στόχο της συνοχής του κόμματος. Είπε μεταξύ άλλων ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν ανήκει σε μας, ούτε καν στα μέλη του. Ανήκει σε όλους όσοι διψούν για κοινωνική δικαιοσύνη. Ανήκει στα κοινωνικά στρώματα και τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκπροσωπούμε». Σημείωσε ότι «πρέπει να πάμε πέρα από παλιές φόρμες, τις παλιές συνήθειες, τις παλιές οργανωτικές δομές» και «να αναβαπτιστούμε στις διαχρονικές αξίες της Αριστεράς, στην αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα, την πρόταξη του γενικού στο προσωπικό, τη συνεχή αναφορά για κάθε μας πράξη σε κείνους που θέλουμε να εκπροσωπούμε».

Είπε ότι στις 15 Μάη έγινε «ένα σπουδαίο βήμα» και ότι κανείς από τους δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες δεν ήρθε να εγγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να κάνει το κέφι του. Μίλησε για συγκλονιστική διάθεση προσφοράς, για να τονίσει ότι «έχουμε χρέος αυτούς τους δεκάδες χιλιάδες παλιούς συναγωνιστές και νέους συντρόφους μας, να τους αξιοποιήσουμε, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς φοβίες, να αγκαλιάσουμε τα νέα μας μέλη, από όποιο χώρο κι αν προέρχονται». Τόνισε ότι αυτό «είναι το πρώτο μας πολιτικό και οργανωτικό καθήκον της ΚΕ το επόμενο διάστημα».

Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι το «σαφές μήνυμα πολιτικής αλλαγής» που, όπως είπε, έστειλαν στις 15 Μάη οι 152.000 πολίτες, «ήταν μήνυμα κυρίως προς το Μαξίμου αλλά ήταν μήνυμα και προς την Κουμουνδούρου και οφείλουμε έτσι να το αναγνώσουμε και στην Κουμουνδούρου ως μήνυμα και ταυτόχρονα εντολή αλλαγής και προς εμάς, για τον τρόπο που κι εμείς λειτουργούμε».

Ρώτησε αν «θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε πολλές φορές κλεισμένοι στον εαυτό μας, στην ασφάλεια των κομματικών μας γραφείων ή θα γίνουμε ένα με τη κοινωνία, ένα με τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού μας», αν θα αντιστοιχηθεί η εκλογική επιρροή του κόμματος και στους χώρους που αναπνέει η κοινωνία «ή θα μας αρκεί το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και σε όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές διεργασίες θα έχουμε χαμηλές πτήσεις, αλλά δε θα τρέχει και κάτι;». «Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε ή θεωρούμε ότι όλα έχουν καλώς;», ρώτησε και αναφορικά με την εσωτερική λειτουργία. «Θα συνεχίζουμε να λειτουργούμε με ομάδες και τάσεις καρικατούρες, που ενώ εμφανίζονται ως ρεύματα ιδεών, στη πράξη λειτουργούν πολλές φορές ως ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών; Εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος ή προσώπου, ακόμη και του Προέδρου του κόμματος;», συνέχισε, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Ή θα αποκαταστήσουμε έναν υγιή συναγωνισμό που θα προσφέρει το οξυγόνο της κοινωνίας στις γραμμές μας, αλλά και θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας;».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε αποφασισμένος να κάνει βήματα να γίνει παντού αισθητή η αλλαγή και ότι «αυτό το ισχυρό μήνυμα» θέλει να εκπέμψει με τις αποφάσεις του.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «ταυτόχρονα με τη προετοιμασία μας για την εκλογική μάχη και το δυνάμωμα της κοινωνικής αντίστασης στις κυβερνητικές επιλογές, έχουμε και δύσκολο έργο οργάνωσης στο κόμμα μας», να καταγραφούν χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις όλα τα νέα μέλη σε κάθε νομό και κάθε οργάνωση, να μετατραπεί το κόμμα στο πιο μαζικό αλλά και το πιο δημοκρατικό κόμμα στη χώρα, δίνοντας το λόγο στα μέλη μας για κρίσιμες αποφάσεις, μέσω της ένταξης της ψηφιακής λειτουργίας στην οργανωτική δουλειά.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε τη «σημαντική δουλειά» του Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλου, «που κατάφερε το μεγάλο οργανωτικό άλμα», «που ειλικρινά πιστεύω ότι χωρίς τη δική του συνεισφορά, δε θα είχαμε πετύχει αυτά τα σημαντικά βήματα, ο Γραμματέας που επί των ημερών του το κόμμα μας πέτυχε να πενταπλασιάσει τα μέλη του. Είπε ότι «μεγάλο μέρος αυτής τη επιτυχίας οφείλεται στη προσωπική του εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια, στην κομματική του αφοσίωση, και στην ανιδιοτέλειά του». Τον ευχαρίστησε από καρδιάς, «και για την ιώβεια υπομονή του όλο αυτό το διάστημα», ενώ εξομολογήθηκε ότι πολύ καιρό πριν ο κ. Τζανακόπουλος του έχει εκφράσει την επιθυμία του «μόλις φέρουμε σε πέρας αυτή τη διαδικασία του 3ου Συνεδρίου και της εκλογής με επιτυχία, κλείνοντας θετικά αυτό τον μεγάλο κύκλο να ολοκληρώσει τη θητεία του ως Γραμματέας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη και άλλων άξιων στελεχών μας». Τον ευχαρίστησε για όσα έκανε «αλλά και γιατί με υπομονή τήρησε την υπόσχεση που μου έδωσε όλο αυτό το διάστημα να μην δημοσιοποιήσει την επιλογή και την απόφασή του, προκειμένου να μου δώσει το χρόνο και το χώρο να ανακοινώσω εδώ, στην Κεντρική Επιτροπή και όχι στα Μέσα Ενημέρωσης τις αποφάσεις μου».

Ρ. Σβίγκου για Γραμματέας, Γ. Βασιλειάδης για αναπληρωτής

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η πρόταση του για τη θέση του Γραμματέα και του Αναπληρωτή Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, βασίζεται στους άξονες: Ανανέωση, Ισότιμη εκπροσώπηση Φύλων, Ενότητα, Ανιδιοτέλεια, Προοπτική. Ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις που έθεσε για την επιλογή του ήταν ο Γραμματέας και ο αναπληρωτής να μην είναι σήμερα βουλευτές, να δεσμευτούν ότι δε θα είναι υποψήφιοι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση διεκδικώντας το σταυρό και να μείνουν στο κόμμα για να δουλέψουν αποκλειστικά για αυτό μέχρι τη λήξη της θητείας τους στο επόμενο συνέδριο, «δηλαδή να μη συμμετέχουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα μετά τη νίκη μας στις επόμενες εκλογές».

Με βάση τους παραπάνω άξονες πρότεινε για τη θέση της νέας Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, «για πρώτη φορά στο κόμμα μας γυναίκα», τη Ράνια Σβίγκου και για τη θέση του Αναπληρωτή γραμματέα τον Γιώργο Βασιλειάδη. «Δυο νέους ανθρώπους αλλά ταυτόχρονα δοκιμασμένους και μπαρουτοκαπνισμένους. Δυο ανθρώπους που γνωρίζω από παιδιά και μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά για το ήθος τους, την εντιμότητά τους, την ανιδιοτέλεια και τη προσήλωσή τους στη συλλογική μας προσπάθεια. Δυο συντρόφους που μπορούν να συμβολίσουν ως δίδυμο την ανανέωση, την ενότητα, τη προοπτική για το κόμμα μας», τόνισε.

Επισήμανε ότι επίσης για πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή Γραμματέα και αναπληρωτή γίνεται με βάση τις αλλαγές που ψήφισε το Συνέδριο στο καταστατικό μας, που προβλέπει την ισότιμη εκπροσώπηση φύλλου στην εκλογή οργάνων και πως «όπως συμβαίνει και σε άλλα ευρωπαϊκά κόμματα – στην Ελλάδα για πρώτη φορά – η εκλογή θα γίνει σε ενιαία κάλπη».

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η εντολή που λάβαμε από τα χιλιάδες μέλη μας νέα και παλιά είναι προχωρήσουμε μπροστά, να γίνουμε καλύτεροι, πιο αποτελεσματικοί, να προχωρήσουμε ενωμένοι στους μεγάλους μας στόχους, να μη διστάσουμε να αλλάξουμε για να καταφέρουμε να αλλάξουμε και τη χώρα».

Δ. Τζανακόπουλος: Περισσότερη πολιτική, δράση και προγραμματισμό και λιγότερη ίντριγκα

Η εκλογή της 15ης Μαίου αποτέλεσε το επιστέγασμα ενός κύκλου που άνοιξε το καλοκαίρι του 2019 στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα με βαθιές κοινωνικές ρίζες, ανέφερε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, ο απερχόμενος γραμματέας, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η διαδικασία και η μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της 15ης Μαίου, ήταν ένα μήνυμα που δεν είχε μόνο αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Ήταν ένα μήνυμα και προς εμάς με την έννοια ότι η πολιτική διαδικασία είναι ζωντανή παρά την κρίση αντιπροσώπευσης και της κρίσης του κομματικού φαινομένου. Πετύχαμε ένα σημαντικό πολιτικό αποτέλεσμα που δημιουργεί ευθύνες για το αύριο».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε μία μαζική οργάνωση νεολαίας» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η δύναμη του κόμματος στο εργατικό κίνημα αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολούθως ανέφερε: «Πρέπει να βγούμε μπροστά πιο μαχητικοί και αγωνιστικοί αλλά και πιο ενωμένοι, γιατί πολλές φορές οι κομματικές αντιπαραθέσεις είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν αντιστοιχούν στις κοινωνικές αναζητήσεις. Έχουμε μπροστά μία πολλαπλή κρίση και αυτές οι κρίσεις σοβούν στην χώρα μας με πρωτοφανή ένταση λόγω της εμμονικής και νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Χρειαζόμαστε λίγο περισσότερη πολιτική και λίγο λιγότερη ίντριγκα, σκέψη προγραμματισμό και δράση, είναι οι προϋποθέσεις για την νίκη μας στις επόμενες εκλογές».

Στήριξε τη πρόταση για γραμματέα και αναπληρωτή λέγοντας ότι αυτά τα στοιχεία «περισσότερη πολιτική, σκέψη και προγραμματισμό», χαρακτηρίζουν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα. «Δεν στηρίζω απλώς την πρόταση αλλά είμαι και ενθουσιασμένος, είναι πρόταση προοδευτική αριστερή και φεμινιστική».

Ράνια Σβίγγου: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη για την ανατροπή και την πολιτική αλλαγή

«Η πρόταση του προέδρου αποτελεί τιμή και ευθύνη», ανέφερε η Ράνια Σβίγγου κατά την ομιλία της με την οποία αποδέχθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είναι η επόμενη γραμματέας του κόμματος.

Στην ομιλία της έκανε ειδική αναφορά στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες προκειμένου να συμμετάσχουν με συνθήκες ισότητας στον οικονομικό και κοινωνικό βίο και πρόσθεσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η ενίσχυσή τους δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα. Ακολούθως αναφέρθηκε στους νέους και στην «αβίωτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν», από την προσπάθεια να μπουν στο πανεπιστήμιο μέχρι τις αντίξοες συνθήκες «με τον νόμο Κεραμέως» και μέχρι την αγορά εργασίας. «Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των νέων και να ενισχύσουμε την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σβίγγου αναφέρθηκε στο δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο» και πρόσθεσε: «είναι ανάγκη η πολιτική αλλαγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγει την βαρβαρότητα, η επίθεση στον φοιτητή στο ΑΠΘ είναι ενδεικτική και δείχνει το πρόσωπο της δεξιάς όσο και αν προσπαθούν να το κρύψουν. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη για την ανατροπή και την πολιτική αλλαγή… Το μήνυμα της 15ης Μαίου έχει φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κόμμα βγήκε πιο ενωμένο και δυνατό από την εκλογή. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον διάλογο. Είμαστε ένα κόμμα 170.000 μελών, κάναμε το αναγκαίο βήμα για τη αντιστοίχιση με την κοινωνία».

Γ. Βασιλειάδης: «Ο προοδευτικός κόσμος έχει ανάγκη έναν μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κουβαλάει μεγάλη ιστορία, και μαζί κουβαλάει το όραμα και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο», ανέφερε ο Γιώργος Βασιλειάδης κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει την θέση του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος.

Στην ομιλία του ανέφερε: «Η ευθύνη είναι να ακούσεις τα σημεία των καιρών να ακούσουμε την κραυγή της νεολαίας και να τα μετουσιώσουμε σε πολιτική μέσα από την αλληλεπίδραση με την κοινωνία. Φέρουμε τις ιδέες μας και το αξιακό μας φορτίο και με αυτά συμμετέχουμε στις κοινωνικές διεργασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ στατικός, βρισκόταν και βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και γίνεται η έκφραση όλων των προοδευτικών πολιτών και των συνιστωσών που παραμερίζουν τις επιμέρους διαφορές, απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική».

Αναφέρθηκε στην εκλογική διαδικασία λέγοντας: «Στις 15 Μαΐου άνοιξε μία νέα σελίδα, 172.000 άνθρωποι έκαναν ένα μεγάλο βήμα και έστειλαν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ότι υπάρχει άλλος δρόμος και ότι βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον συλλογικό διανοούμενο που θα δώσει ένταση στη φωνή τους. Αυτό οφείλουμε να δεχθούμε ότι ήταν μόνο η αρχή, ήταν το πρώτο βήμα της γιγάντωσης της δράσης μας. Ο προοδευτικός κόσμος έχει ανάγκη έναν μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ και είναι ανάγκη η εμβάθυνση της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία, στα κοινωνικά κινήματα, στον εργατικό χώρο».

Οικονόμου: Η Ελλάδα αλλάζει και αναβαθμίζεται διεθνώς, ο κ. Τσίπρας όμως ζει στο παρελθόν

«Αφού οι πολιτικές περιορισμού των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και η τεράστια επιτυχία των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού τον απογύμνωσαν από πολιτικά επιχειρήματα και θέσεις, ο κ. Τσίπρας επέστρεψε σήμερα στα επικολυρικά και στα οράματα», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Και επισημαίνει: «Κανείς όμως δεν ξεχνά ότι τα οράματα και οι αυταπάτες του κ. Τσίπρα κατέληξαν σε εφιάλτη για την κοινωνία και την πατρίδα στο διάστημα 2015-2019.

Ο κόσμος άλλαξε άρδην τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα αλλάζει και αναβαθμίζεται διεθνώς. Ο κ. Τσίπρας όμως ζει στο παρελθόν: ίδιος, απαράλλαχτος, αμετανόητος. Δεν μπορεί πια να προσφέρει τίποτα χρήσιμο στον τόπο», τονίζει ο κ. Οικονόμου.

Και στη δήλωσή του καταλήγει: «ΥΓ: ο μόνος στη μεταπολιτευτική ιστορία που προσπάθησε να εδραιώσει καθεστώς ήταν ο κ. Τσίπρας, με όχημα τα όσα προκάλεσε το 2015 και τις σκευωρίες που οργάνωσε αργότερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 1. “Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ στατικός, βρισκόταν και βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και γίνεται η έκφραση όλων των προοδευτικών πολιτών και των συνιστωσών που παραμερίζουν τις επιμέρους διαφορές, απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική”

  Νεοφιλελεύθερη πολιτική άσκησε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Πέρα από τον οικονομικό ορίζοντα (υπερταμείο για έναν αιώνα, αιματηρά πρωτογενή πλεονάσματα, φτωχοποιηση και διανομή ΚΕΑ δλδ αυστηρώς συνταγή Φρίντμαν), στον κοινωνικό.

  Ο νεοφιλελευθερισμός εδράζεται στην αποδόμηση του κοινωνικού ιστού ενός εθνικού κράτους για χάρη της ασύδοτης κινητικότητας εργασίας και κεφαλαίου που εκτρέπει μια χώρα σε χώρο.

  Και έτσι υπονομεύει τα δικαιώματα των γηγενών αλλά και ευνοεί ως τροχονόμος την διεθνή των αγορών.

  Από την άλλη δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει δύο ακραία απολίτικες επιλογές:

  1. Το επιχείρημα “ψηφιστεί μας για να φύγει ο Μητσοτάκης”. Δηλαδή, αν θέλω να πουλήσω ψωμί θα πάω στην γειτονιά και θα πω… Αγοραστές ψωμί από εμένα γιατί ο δίπλα φούρναρης σας δίνει κακής ποιότητας και μουχλιασμενο;
  Και αν το δικό μου είναι ακόμα χειρότερο; Δεν έχουν καταλάβει ότι είναι ευτελές το εν λόγω επιχείρημα;

  2. Η επιδίωξη ταύτισης με τον δημοφιλέστερο ηγέτη της μεταπολίτευσης Ανδρέα Παπανδρέου.
  Σε τι ακριβώς μοιάζουν στο ανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ;
  έχουν λχ ίδια στάση στο Μακεδονικό ζήτημα; Στα εθνικά με Τουρκία, μεταναστευτικό, κλπ;
  Στην πίστη που είχε ο Ανδρέας λχ όντας Θεοσεβής;

  Όχι σε τίποτα

  Απλώς θέλουν να αντλήσουν από την αίγλη της ανδρεϊκής εξουσίας όντες πολιτικά απόγονοι του συνασπισμού.
  Αυτά δεν γίνονται.
  Δουλεύουν εαυτούς και αλλήλους τελικά.

  Αποτελούν μια τραγωδία στην εποχή του μνημονίου ενδεδυμένοι τον μανδύα της “αριστεράς” χωρίς φυσικά να είναι.

  Και βέβαια η νοοτροπία τους είναι γνωστή. Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας.
  Αν είναι (που είναι στο ισοζύγιο) κακή η κυβέρνηση αυτή, αρκεί για να μην την ψηφίσει κάποιος.
  Δεν αποτελεί επιχειρημα για να ψηφίσει κανείς ΣΥΡΙΖΑ.
  Τουναντίον, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μοναδική αιτία που η κυβέρνηση παραμένει πρωτη ακόμα έστω με χαμηλά ποσοστά.

  Αυτό είναι και το δράμα του πράγματος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αν μαυριστεί στις 9 Ιουνίου…

Σκιάζεται από το ενδεχόμενο μαύρισμα της 9ης Ιουνίου ο Μητσοτάκης και μηχανεύεται ραδιουργίες προς ανάκτηση της λαβωμένης κυριαρχίας του....

Τι μαγειρεύει ο κ. Γεραπετρίτης;

Στις αρχές Απριλίου τρεις υπουργοί, οι κ. Σκυλακάκης, Γεραπετρίτης και Αυγενάκης, εξήγγειλαν τη χωροθέτηση δύο «εκτεταμένων» θαλάσσιων πάρκων, το...

Πρέσπες: «Μακεδονία» από το παράθυρο μέσα από τις μεταβατικές διατάξεις!

Εισαγωγική παρατήρηση πριν υπεισέλθω στην ουσία του σημερινού σημειώματος: εάν η Ελλάς δεν έχει κυρώσει μέχρι στιγμής τα πρωτόκολλα...

Ένα τραγικό δίδυμο στο υπουργείο Εξωτερικών

Ξεκίνησα τη δημοσιογραφία από το λεγόμενο «διπλωματικό ρεπορτάζ», οπότε τα χάλια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είχα την ευκαιρία να...