Τσαβούσογλου στο Ισραήλ: Φλερτ Τελ Αβίβ – Τουρκίας;

Πρόοδο στη διαδικασία… συμφιλίωσης μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας, βλέπει ο ισραηλινός Τύπος, με αφορμή την επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Ισραήλ. «Αγκάθι» η παρουσία της παλαιστινιακής οργάνωσης, «Χαμάς», στην Τουρκία

Φλερτ Ισραήλ – Τουρκίας και πρόοδο στη διαδικασία συμφιλίωσης Ισραήλ-Άγκυρας, βλέπει ο ισραηλινός Τύπος, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ.

Ωστόσο, σημαντικό «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθεί να είναι η παλαιστινιακή οργάνωση, «Χαμάς», η οποία, ως γνωστόν, ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και οι Ισραηλινοί τη χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική». Κατά εκτιμήσεις στον ισραηλινό Τύπο, δεν αποκλείεται ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση Τελ Αβίβ – Τουρκίας να οδηγήσει στην «έξωση» της «Χαμάς» από την Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων Αιγύπτου – Τουρκίας, η Άγκυρα έχει προβεί σε σειρά περιορισμών στη δραστηριότητα των Αιγύπτιων «Αδελφών Μουσουλμάνων» που έχουν έδρα τους την Τουρκία.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Ισραήλ προβλήθηκε από το σύνολο του ισραηλινού Τύπου. Όπως αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, κατά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Λαπίντ και Τσαβούσογλου, συζήτησαν το ενδεχόμενο ανταλλαγής πρέσβεων καθώς και το ζήτημα της Χαμάς και της στήριξης που της δίδει η Τουρκία.

Με ιδιαίτερη έμφαση, τα ΜΜΕ υπογραμμίζουν πως το Ισραήλ θέτει ως αναγκαίο όρο για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας τον περιορισμό της «τρομοκρατικής» δραστηριότητας της «Χαμάς» από τουρκικό έδαφος.

Πάντως, μετά τη συνάντηση, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε δύο μέτρα που καταδεικνύουν πρόοδο στη διαδικασία συμφιλίωσης. «Συμφωνήσαμε την επανεκκίνηση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής και ξεκινάμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της σύναψης μιας νέας συμφωνίας στον τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας», είπε ο Γιαΐρ Λαπίντ.

Το Israel National News αναφέρει πως ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στις σχέσεις με την Τουρκία. Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών υποδέχεται στο Ισραήλ Τούρκο ομόλογό του. Ο Τούρκος υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά σε αίτημα του ισραηλινού ομολόγου του για άνοιγμα της τουρκικής αγοράς στις ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες.

Το Channel 12 έγραψε πως ένα κεφάλαιο κλείνει, κι ένα άλλο ανοίγει. Το Mida.org.il έγραψε: Πώς γυρίζει ο τροχός! Η Τουρκία ξανά χρήσιμη για το Ισραήλ. Αλλά και ο Ερντογάν, μετά από δύο δεκαετίες ψυχρών σχέσεων, χρειάζεται το Ισραήλ προκειμένου να τον σώσει από την τουρκική οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον ερευνητή στο ίδρυμα Moshe Dayan του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ, Ofra Banjo.

Η εφημερίδα, Jerusalem Post, επίσης, κάνει λόγο για φλερτ (!) Τουρκίας με Ισραήλ και αναφέρει ότι κάτι τέτοιο μπορεί και να οδηγήσει στην εκδίωξη της Χαμάς από την Τουρκία. Καθώς η Άγκυρα βελτιώνει τις σχέσεις της με φιλοδυτικά αραβικά κράτη, ενδέχεται και η Χαμάς να εκδιωχθεί από την Τουρκία ως… παράπλευρη απώλεια, σημειώνει η εφημερίδα.

«Στην εποικοδομητική συνάντησή μου με τον Γιαΐρ Λαπίντ συζητήσαμε όλες τις πτυχές των διμερών μας σχέσεων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Δώσαμε έμφαση στο Παλαιστινιακό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω δύο κρατών που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο που υποδεικνύεται από τα Ηνωμένα Έθνη και μεταφέραμε (στην ισραηλινή πλευρά) τις ευαισθησίες μας αναφορικά με τα Ιεροσόλυμα και το τέμενος al-Aqsa».

Ο Τούρκος υπουργός επισκέφθηκε το τέμενος στο Όρος του Ναού το απόγευμα της Τετάρτης. «Πιστεύουμε ότι η εξομάλυνση των σχέσεών μας θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης», δήλωσε. Ο ίδιος πραγματοποίησε επίσης συναντήσεις με τον ισραηλινό υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας, Esawi Frej, τον ισραηλινό υπουργό Τουρισμού, Yoel Razvozov, με εκπροσώπους του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Ισραήλ καθώς και με μέλη της τουρκο-ισραηλινής εβραϊκής κοινότητας.

  1. Γουσταρω…Μεμετια και εβραιοι να αρχισουν το αλληλοδουλεμα και αν δεν τα βρουν, ο ενας να δαγκωνει την μυτη του αλλου.

  2. Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει τις νεοθωμανικές ονειρώξεις της και να το παίζει προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων. Εφ’ όσον εξακολουθεί να στηρίζει Χεζμπολλάχ και Χαμάς, είναι εντελώς αδύνατον να κάμει σοβαρή κολεγιά με το Ισραήλ.- Θα συμμαχούσε σοβαρά με κάποιον που στηρίζει τους Κούρδους;

    Όλα τ’ άλλα είναι άνευ σημασίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...