Αλέξης Τσίπρας: Δικαιωμένος για την εσωκομματική εκλογή – Eπιφυλάξεις για την αγορά των F-35

«Δικαιωμένος γιατί του βγήκε το ρίσκο, της εσωκομματικής εκλογής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», δήλωσε, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον “Real Fm” και στον Νίκο Χατζηνικολάου. 

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι μετά την εκλογή «αντιστοιχίζεται ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ του 3% με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» που εμπιστεύθηκε το κόμμα στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 και μετά που ήταν και προσωπικό του στοίχημα από τη βραδιά των εκλογών του 2019. 

Αναφέρθηκε στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη -που δεν ξεκαθαρίζει με ποιον θα συνεργαστεί μετά τις εκλογές- λέγοντας ότι περιμένει να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και να πει το αυτονόητο ότι το κόμμα που θα βγει πρώτο στις εκλογές θα μπορεί να ορίσει και τον πρωθυπουργό. Διαφορετικά δημιουργεί υπόνοιες ότι μπορεί να εννοεί λύσεις τύπου Παπαδήμου ή Κεντρικών Τραπεζιτών. Σημείωσε ότι πρωθυπουργό εκλέγει ο λαός και όχι τα παρασκήνια. 

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, και αφού σημείωσε ότι όσο ο Κυριακός Μητσοτάκης ήταν εκτός χώρας δεν μίλησε όπως έκαναν στο παρελθόν οι αντίπαλοί του, ανέφερε: «Η παρουσία του είχε έναν συμβολισμό και ήταν μία τιμητική στιγμή. Όταν όμως κοπάσουν τα χειροκροτήματα πρέπει να δούμε τι κερδίσαμε, τι πήραμε, γιατί η Ελλάδα είναι μία χώρα του ΝΑΤΟ με έναν επιθετικό γείτονα… Είναι δύο διαφορετικά μοντέλα άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Το ένα είναι εκείνου που διεκδικεί, γίνεται ενοχλητικός αλλά κερδίζει στο τέλος και εκείνου που παίρνει το χειροκρότημα αλλά στο τέλος της ημέρας δεν κερδίζει τίποτε. Δεν υιοθετούμε το μοντέλο εκείνου που εμφανίζεται σαν πρόθυμος και δεδομένος και στο τέλος παίρνει ένα χτύπημα στην πλάτη». Για την Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ είπε ότι ενώ η κυβέρνηση αρχικά ζήτησε μία σειρά ανταλλάγματα, στο τέλος οι ΗΠΑ απέρριψαν το 100% όσων ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση ενώ εμείς δεχθήκαμε το 100% των αμερικανικών αιτημάτων. Σημείωσε ακόμη ότι είναι ανησυχητικό ότι η Τουρκία αναβαθμίζεται. 

Για τα F-35 είπε ότι «είμαστε προβληματισμένοι γιατί ο λογαριασμός έχει ανέβει. Εμείς ψηφίσαμε τα Ραφάλ και τις Μπελαρά και θεωρούμε ότι πρέπει να διαμορφώσουμε συνθήκες επαρκούς άμυνας έναντι της Τουρκίας. Αλλά που θα πάει η κούρσα των εξοπλισμών με την Τουρκία; Ο λογαριασμός έχει φθάσει στα 12 δις ευρώ. Είμαστε μία υπερχρεωμένη χώρα. Επιπλέον αυτά τα ζητήματα πρέπει να τίθενται με τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Ενδελεχής συζήτηση δεν έχει γίνει, ενώ πολλά στελέχη της αεροπορίας σημειώνουν ότι πρέπει να δούμε πιο έξυπνα όπλα». 

Έκανε κριτική και στα ελληνικά ΜΜΕ λέγοντας: «Στην Αμερική οι δημοσιογράφοι κάνουν τις δύσκολες ερωτήσεις, στη χώρα μας την ερώτηση που δέχθηκε από τον Ντέιβντ Ιγνάτιους για την κατρακύλα της χώρας στην κατάταξη στην ελευθερία του Τύπου δεν θα την δεχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης». 

Αναφέρθηκε στην ακρίβεια λέγοντας: «Ο πυρήνας της κριτικής στην κυβέρνηση έχει να κάνει με την στρατηγική της και στην κρατική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η κυβέρνηση είναι εμμονικά νεοφιλελεύθερη. Στην αρχή της ενεργειακής κρίσης τον Σεπτέμβριο, αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει επιπλέον 17% της ΔΕΗ και να τη λειτουργήσει με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με στόχο την άνοδο της τιμής της στο χρηματιστήριο και την αύξηση των κερδών». Άσκησε κριτική για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση για την απουσία ελέγχων στο χρηματιστήριο ενέργειας.  Για την ακρίβεια των καταναλωτικών προϊόντων θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική παρέμβαση με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα  και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Σημείωσε ότι η ρήτρα διαφυγής θα πρέπει να πάρει παράταση και τέλος να ανασχεδιαστούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Τέλος είπε ότι «αυτό που φοβάμαι δεν είναι αν θα κερδίσω τις εκλογές αλλά τι θα παραλάβω». Απαντώντας σε ακροατή είπε «παρέλαβα στο παρελθόν καμένη γη με άδεια ταμεία και χωρίς να υπάρχουν λεφτά για συντάξεις».  Όσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ανέφερε: «Δεν μπορώ να μαντέψω τι έχει στο μυαλό αλλά και η κυβέρνηση δεν εμπνέει σταθερότητα και εμπιστοσύνη και γι’ αυτό διαρρέει συνεχώς πληροφορίες για εκλογές. Ωστόσο οι εκλογές έπρεπε να γίνουν χθες ώστε να υπάρξει πολιτική αλλαγή με προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων». 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αν μαυριστεί στις 9 Ιουνίου…

Σκιάζεται από το ενδεχόμενο μαύρισμα της 9ης Ιουνίου ο Μητσοτάκης και μηχανεύεται ραδιουργίες προς ανάκτηση της λαβωμένης κυριαρχίας του....

Τι μαγειρεύει ο κ. Γεραπετρίτης;

Στις αρχές Απριλίου τρεις υπουργοί, οι κ. Σκυλακάκης, Γεραπετρίτης και Αυγενάκης, εξήγγειλαν τη χωροθέτηση δύο «εκτεταμένων» θαλάσσιων πάρκων, το...

Πρέσπες: «Μακεδονία» από το παράθυρο μέσα από τις μεταβατικές διατάξεις!

Εισαγωγική παρατήρηση πριν υπεισέλθω στην ουσία του σημερινού σημειώματος: εάν η Ελλάς δεν έχει κυρώσει μέχρι στιγμής τα πρωτόκολλα...

Ένα τραγικό δίδυμο στο υπουργείο Εξωτερικών

Ξεκίνησα τη δημοσιογραφία από το λεγόμενο «διπλωματικό ρεπορτάζ», οπότε τα χάλια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είχα την ευκαιρία να...