Μισό εκατομμύριο άνεργοι συνεχίζουν να «εξαφανίζονται» στον δρόμο μεταξύ ΟΑΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ

Το «άνοιγμα της ψαλίδας» ανάμεσα στον αριθμό των ανέργων που υπολογίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ και των εγγεγραμμένων στον πρ. ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) δείχνουν τα στοιχεία των δύο φορέων για τον μήνα Μάρτιο. Συνολικά, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής υπολείπονται κατά περίπου μισό εκατομμύριο ανέργους από τα δεδομένα του πρ. ΟΑΕΔ. «Η θηριώδης διαφορά είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Συγκεκριμένα, για τον μήνα Μάρτιο του 2022 η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε 582.001 ανέργους. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ποσοστό ανεργίας της τάξης του 12,2%.

Από την άλλη πλευρά, για τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρ. ΟΑΕΔ (νυν Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) ο αριθμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων ανέρχεται στους 1.092.509 συνολικά. Με βάση αυτόν τον αριθμό, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 24%.

Παράδοξο φαινόμενο

Το παράδοξο αυτό φαινόμενο το οποίο παρατηρείται εδώ και περίπου 2 χρόνια πολύ έντονα, «καυτηριάζει» σε ανακοίνωση της και η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ). Σε ανακοίνωση του φορέα στον οποίο επικεφαλής είναι ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, αναφέρεται ότι «η θηριώδης διαφορά μεταξύ των δύο Οργανισμών κατά 510.508 ανέργους ή 12 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών».

Σημειώνεται ότι αυτό το παράδοξο φαινόμενο, που σίγουρα δεν μετρά θετικά για την κυβέρνηση, ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους φαίνεται ότι προωθήθηκε και ψηφίστηκε ο πρόσφατος «νόμος Χατζηδάκη» για την αλλαγή του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ, καθιερώνοντας νέα κριτήρια σε σχέση με το ποιοι και ποιες, εφεξής, θα λαμβάνονται υπόψη σαν άνεργοι (βλ. «Αποκάλυψη: ”Κίτρινες κάρτες” σε Χατζηδάκη για διαγραφή ανέργων και τοποθέτηση Διοικητή στον ΟΑΕΔ από την έκθεση της Βουλής»).

 ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2022 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ π. ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ)

 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022ΜΑΡΤΙΟΣ 2022ΜΕΤΑΒΟΛΗΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ1.109.6411.092.509-17.132-1,54%
ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ212.961162.857-50.104-23,53%
  1. Άντε, να τελειώνουμε με τους μη άριστους. Να διαγραφούν και από τα δημοτολόγια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πώς ουκρανοποιείται η Ελλάδα

Η εκθετική αύξηση της τιμής των τροφίμων στην Ευρώπη συσχετίζεται με την αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μαζική...

Ξεσηκωμός αγροτών: Η επανάσταση του αυτονόητου

Μια αγροτική επανάσταση συντελείται στη γηραιά ήπειρο, όχι με όρους αύξησης βιομηχανοποιημένης παραγωγής περασμένων αιώνων, αλλά πλέον με όρους...

Άνοδος του κατώτατου μισθού και μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Το ζήτημα της ακρίβειας συνεχίζει και απασχολεί την ελληνική κοινωνία, όπως δείχνουν όλες οι σχετικές έρευνες. Σε μία από...

Το μεγάλο ξεπούλημα…

Πριν από κάνα δυο χρόνια ο Μητσοτάκης πληροφόρησε με αυτό το ιδιαίτερα «θερμό» χαμόγελό του, στο οποίο λάμπει η......