Νέος κύκλος σινο- αμερικανικής αντιπαράθεσης προμηνύεται με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη Μπάιντεν σε Νότιο Κορέα και Τόκιο. Ο Αμερικανός πρέσβης στο Τόκιο, εν όψει της επίσκεψης, στοχοποίησε την Κίνα, μιλώντας για «κλήση αφύπνισης» προς το Πεκίνο. Κινέζοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι χώρες της Ασίας δε «θα αγοράσουν εύκολα» το σχέδιο για απομόνωση της Κίνας. Σεούλ και Πεκίνο πρέπει «να προφυλαχθούν από τους κινδύνους του νέου Ψυχρού Πολέμου», είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κινεζικό Τύπο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τόκιο αποκάλυψε τον πραγματικό σκοπό της επίσκεψης Μπάιντεν, σε Νότιο Κορέα και Ιαπωνία, παραδεχόμενος ότι η επίσκεψη στοχεύει στην περικύκλωση και την απομόνωσή της Κίνας, από τις άλλες χώρες της Ασίας.
«Κλήση αφύπνισης»
Ενόψει, της επίσκεψης του Μπάιντεν στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία που ξεκινά την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ιαπωνία, Ραμ Εμάνουελ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Nippon TV ότι, η Κίνα δεν προβλέπεται να συμμετάσχει στο νέο οικονομικό πλαίσιο της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού ( IPEF) και πως το νέο πλαίσιο δεν αφορά το χαμηλό κόστος και την αποτελεσματικότητα που είναι η δύναμη της Κίνας, αλλά τη βιωσιμότητα και τη σταθερότητα.
Κορύφωσε, ωστόσο, την πρόκληση λέγοντας ότι η επίσκεψη του Μπάιντεν στην Ιαπωνία θα δείξει στην Κίνα τη δύναμη της διμερούς συμμαχίας. Ενώ η επόμενη φράση μοιάζει με πολεμικό ανακοινωθέν διαρκείας: «Είναι μια κλήση αφύπνισης προς την Κίνα, ότι η Αμερική είναι η μόνιμη και παρούσα δύναμη στον Ειρηνικό» είπε ο Ραμ Εμάνουελ.
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει ότι η επίσκεψη Μπάιντεν από τις 20 έως τις 24 Μαΐου στοχεύει στην περαιτέρω εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ κυβερνήσεων, οικονομιών και λαών και ότι το ταξίδι θα προωθήσει τη «σταθερή δέσμευση» της κυβέρνησης Μπάιντεν για έναν «ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό» καθώς και την αμερικανική συμμαχία με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, θέτοντας πολύ πιο κομψά τον στόχο της αντικινεζικής συμμαχίας.
Κινέζοι αναλυτές, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ιαπωνία, εξέφρασαν την εκτίμηση, ότι η επίσκεψη γίνεται για το σχηματισμό «ομάδας χωρών υπό την αμερικανική ηγεσία στη Νοτιονατολική Ασία, για να περικυκλώσει την Κίνα και όχι για χάρη της ειρήνης και της ανάπτυξης στην περιοχή».
Πεκίνο καλεί Σεούλ
Η επίσκεψη Μπάιντεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της αμερικανικής κυβέρνησης για την προώθηση του νέου πλαισίου του Ινδο-Ειρηνικού, που θεωρείται ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες των ΗΠΑ να προχωρήσουν πέρα από τους δεσμούς ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της Κίνας στην Ασία.
Καθώς το Πεκίνο βλέπει ότι αποτελεί πλέον τον κύριο στόχο των ΗΠΑ, επιχειρεί να καλύψει τα νώτα του, ενισχύοντας τις διπλωματικές σχέσεις με τη Σεούλ. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, έσπευσε εν όψει της επίσκεψης Μπάιντεν, να συνομιλήσει διαδικτυακά με τον νεοδιορισμένο Νοτιο- Κορεάτη ομόλογό του, Παρκ Ζιν, δηλώνοντας, ότι Κίνα και Νότια Κορέα πρέπει να «προφυλαχτούν από τους κινδύνους του νέου Ψυχρού Πολέμου και να αντιταχθούν στην αντιπαράθεση των στρατοπέδων».
Παρόλο που ο Παρκ θεωρείται φιλοαμερικανός πολιτικός, κατά τους Κινέζους αναλυτές έδειξε προθυμία για εμβάθυνση των σχέσεων με την Κίνα, καθώς οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών ενισχύονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.
Το 2020 και το 2021, το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα. Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία κατασκευής τσιπ ηλεκτρονικών υπολογιστών, SK Hynix, ξεκίνησε να κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο στην επαρχία Liaoning της βορειοανατολικής Κίνας, ενώ επεκτείνει τις δυνατότητές της για εργοστάσια σε δύο ακόμη επαρχίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας.
Οι ASEAN δεν «τσιμπάνε»
Να σημειωθεί, ότι στο νέο οικονομικό πλαίσιο της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού (Indo-Pacific Economic Framework ή IPEF), οι ΗΠΑ στοχεύουν να συνεργαστούν στενότερα με φιλικά κράτη σε θέματα όπως το ψηφιακό εμπόριο, οι αλυσίδες εφοδιασμού και η πράσινη τεχνολογία.
Κινέζοι αναλυτές θεωρούν, όμως, πως η προσπάθεια Μπάιντεν να προωθήσει στη Βορειοανατολική Ασία το IPEF θα αποβεί άκαρπη, γιατί, όπως υποστηρίζουν, το σχέδιο ήδη απορρίφθηκε, την περασμένη εβδομάδα και από τα μέλη του ASEAN στην Ουάσιγκτον.
Υπενθυμίζεται ότι από την κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής με τους ηγέτες της Νοτιοανατολικής Ασίας, που διοργάνωσε και φιλοξένησε ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, παραλείφθηκε επίσης οποιαδήποτε καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο ειδικός στα θέματα της Κορεατικής Χερσονήσου και μέλος της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών Liaoning, Λου Τσάο, μιλώντας στην κινεζική εφημερίδα Global Times, ανέφερε ότι «οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη δείχνουν πως η επίσκεψη Μπάιντεν στην Ασία δε θα είναι σε καμία περίπτωση μια ειρηνική, αλλά μάλλον μια προκλητική επίσκεψη, με στόχο την προώθηση της περικύκλωσης της Κίνας μέσω της συνένωσης μιας οικονομικής κλίκας, της IPEF, μετά την πρόσφατη τριμερή σχέσης ασφαλείας Αυστραλίας-Βρετανίας-ΗΠΑ (AUKUS) και του διαλόγου ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Αυστραλίας-Ινδίας (Quad)».
Επιπλέον, όπως δήλωσε ο Ιάπωνας πρέσβης στις ΗΠΑ, Κότζι Τομίτα στο ιαπωνικό Kyodo News, «το σχέδιο IPEF είναι πιθανό να ξεκινήσει επίσημα στην Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπάιντεν».
Κατά τους Κινέζους ειδικούς, οι αμερικανικές προθέσεις αποκαλύφθηκαν στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ- ASEAN της περασμένης εβδομάδας, όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε το σχέδιο IPEF στα μέλη του ASEAN.
Σύμφωνα με τους ίδιους, οι χώρες της ASEAN δεν το καλοδέχτηκαν, γιατί «στερείται ουσίας και ορισμένα από τα πρότυπα μπορεί να είναι πολύ υψηλά για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες». Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι «πρόκειται για ένα γεωστρατηγικό πλαίσιο, παρά για ένα καθαρά οικονομικό πλαίσιο, που έχει ως στόχο την αποσύνδεση των χωρών αυτών από την Κίνα», όπως υποστηρίζουν Κινέζοι αναλυτές.
IPEF: Κλειστό κλαμπ κατά Κίνας
Η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) αποτελείται από το Μπρουνέι, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Λάος, τη Μαλαισία, τη Μιανμάρ, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.
Για τον διευθυντή του Ινστιτούτου Σπουδών Βορειοανατολικής Ασίας στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Χεϊλονγκιάνγκ, Ντα Ζιγκάνγκ, τα σχόλια του Αμερικανού πρέσβη Εμανουέλ, απέδειξαν ότι «το IPEF σχεδιάστηκε ως ένα κλειστό κλαμπ που αποκλείει την Κίνα».
Το IPEF δεν ήταν έτσι κι αλλιώς ώριμο και, τώρα με την πολιτική πόλωση, τις έντονες κομματικές συγκρούσεις και την αυξανόμενη πίεση των ενδιάμεσων εκλογών για την κυβέρνηση Μπάιντεν, δεν είναι εύκολη δουλειά να περάσει το σχέδιο αυτό στο Κογκρέσο και να εφαρμοστεί, σύμφωνα με τον Ντα Ζιγκάνγκ.
Επίσης, ο ειδικός στα θέματα Κορεατικής Χερσονήσου, Λου Τσάο, τονίζει ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας αποδεικνύει ότι «οι χώρες Ασίας-Ειρηνικού δε ‘θα αγοράσουν’ τη νέα γεωπολιτική κλίκα των ΗΠΑ, που έχει ως επικάλυψη τα οικονομικά θέματα».
Σε ρόλο κλειδί η Σεούλ
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι ένας από τους κύριους σκοπούς της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, είναι να πείσει τη Νότια Κορέα να συσφίξει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Σύμφωνα, όμως, με κινεζικά think tank η Νότια Κορέα δε θα υποστηρίξει την απαίτηση των ΗΠΑ για περιορισμό της Κίνας. Επικαλούνται, μάλιστα, την «ειλικρινή συνομιλία της περασμένης Δευτέρας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Κίνας και της Νότιας Κορέας», που όπως δηλώνουν, αποκάλυψε ότι «και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν ιδιαίτερα τη διμερή συνεργασία στην κορεατική χερσόνησο,».
Από την άλλη, όπως ανέφερε το Bloomberg ,τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γεολ, έδειξε ότι η νέα κυβέρνησή του θα συμμετάσχει στο IPEF, αλλά οι Κινέζοι αναλυτές θεωρούν, πως ακόμη κι αν ενταχθεί η Νότιος Κορέα στο IPEF, θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για να επεκτείνει την οικονομική της παρουσία στη Νοτιοανατολική Ασία, κι όχι για να συνταχθεί με τους γεωπολιτικούς στόχους των ΗΠΑ κατά της Κίνας.