Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ λόγω της στάσης τους απέναντι στους Κούρδους μαχητές, γεγονός που ανατρέπει τα σχέδια ενίσχυσης της στρατιωτικής συμμαχίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα αργά τη Δευτέρα, ο Ερντογάν εξέφρασε την τουρκική αντίθεση στο σχέδιο διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Οι δηλώσεις του αποτέλεσαν τη σαφέστερη ένδειξη ότι σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη των δύο χωρών ή τουλάχιστον να αποσπάσει παραχωρήσεις για αυτήν, από τότε που ανακοίνωσαν οι Σουηδία και Φινλανδία την πρόθεσή τους να ενταχθούν στη συμμαχία.
“Αυτές οι δύο χώρες δεν έχουν σαφή στάση κατά της τρομοκρατίας” και “η Σουηδία αποτελεί φωλιά τρομοκρατικών οργανώσεων”, δήλωσε ο Ερντογάν. Είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε χώρες που επιβάλλουν “κυρώσεις” στην Τουρκία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια σαφής αναφορά στους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων που επέβαλαν αρκετά ευρωπαϊκά κράτη.
Στο επίκεντρο του θέματος βρίσκεται η βαθιά δυσαρέσκεια του Ερντογάν εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ καθώς θεωρεί ότι αρνούνται να λάβουν σοβαρά στα υπόψη τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με τους Κούρδους μαχητές που δρουν στο εσωτερικό της Τουρκίας και πέρα από τα σύνορά της στη Συρία και το Ιράκ. Η Τουρκία θέλει η αντίληψή της για την απειλή να αναγνωριστεί από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι αξιωματούχοι από τη Σουηδία και τη Φινλανδία που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Άγκυρα για συνομιλίες δεν χρειάζεται καν να μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν.
Πόλεμος στη Συρία
Μεγάλο μέρος της διαμάχης έγκειται στο πώς οι συμμαχικές χώρες διαφοροποιούν τις δύο συνδεδεμένες κουρδικές ομάδες που πολεμά η Τουρκία. Ενώ η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθυγραμμίζονται θεωρώντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ή PKK, τρομοκρατική οργάνωση εντός της Τουρκίας, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν εξοπλίσει το YPG. Η Τουρκία θεωρεί ότι το YPG και το PKK είναι παραρτήματα της ίδιας ομάδας.
Η δυτική υποστήριξη προς τους Κούρδους μαχητές στο εσωτερικό της Συρίας επιταχύνθηκε μετά την κατάληψη από το Ισλαμικό Κράτος τεράστιων περιοχών της Συρίας και του Ιράκ από το 2014. Οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διοχέτευσαν υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων όπλων, στο YPG για να βοηθήσουν στην ανατροπή των κερδών των τζιχαντιστών.
Η Τουρκία, θορυβημένη από την προοπτική ενός καλά εξοπλισμένου κουρδικού στρατού που θα μπορούσε να βοηθήσει τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες των Κούρδων, έστειλε τον στρατό της στη Συρία για να απωθήσει την ομάδα μακριά από τα σύνορά της. Πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, απάντησαν τότε με περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.
“Έχουμε καλέσει αυτές τις χώρες, μαζί με τα υπάρχοντα μέλη του ΝΑΤΟ, να σταματήσουν να υποστηρίζουν αυτούς τους τρομοκράτες και να τερματίσουν την πρακτική του περιορισμού των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, καθώς είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βερολίνο την Κυριακή σε συνάντηση των ΥΠΕΞ της συμμαχίας.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu παρουσίασε λεπτομερή απολογισμό των συγκεκριμένων παραπόνων της Τουρκίας για τη φερόμενη υποστήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας προς τους Κούρδους μαχητές.
Ανέφερε ότι τα αντιαρματικά όπλα AT-4 σουηδικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν από το YPG σε επιθέσεις εναντίον των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, χωρίς να ισχυρίζεται ότι η Σουηδία παρείχε τα πυρομαχικά που βρίσκονται στα οπλοστάσια αρκετών στρατών σε όλο τον κόσμο. Υπογράμμισε επίσης υποτιθέμενες επαφές μεταξύ ανώτερων Σουηδών και Κούρδων αξιωματούχων.
Όσον αφορά τη Φινλανδία, το Anadolu αναφέρθηκε στην αντίθεση του Ελσίνκι στις τουρκικές διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών και σε μια απόφαση του 2019 να μην εγκρίνει καμία νέα άδεια εξαγωγής αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία, τη χρονιά που οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεσμεύτηκαν από κοινού να περιορίσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία λόγω της στρατιωτικής της επιχείρησης στη Συρία.
Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το δημοσίευμα του Anadolu αντανακλά τις ανησυχίες της Άγκυρας.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας επανέλαβε την έκπληξή του για την τουρκική παρέμβαση στο αίτημα της χώρας του.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο του Ελσίνκι, ο Πέκα Χάβιστο δήλωσε ότι ο Τσαβούσογλου τον είχε ενημερώσει στις 5 Μαΐου ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα είναι μια “πολύ απλή διαδικασία στην Τουρκία” και ότι ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο είχε λάβει παρόμοιο μήνυμα από τον Ερντογάν.
“Έκτοτε προέκυψαν αυτά τα πρόσθετα ερωτήματα, που αφορούν το PKK”, δήλωσε ο Χάβιστο. “Έχουμε μια ξεκάθαρη απάντηση. Δεν διαπραγματευόμαστε, απαντάμε: Το PKK είναι απαγορευμένο στη Φινλανδία, διότι βρίσκεται επίσης στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ”.
Πηγή: capital.gr