Η Κομισιόν έδωσε “πράσινο φως” για να συνεχιστούν οι αγορές φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε ότι οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Επιτροπή έστειλε την Παρασκευή στα κράτη – μέλη τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της για το θέμα.

Οι επικαιροποιημένες συστάσεις αναφέρουν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μια σαφή δήλωση ότι θεωρούν εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις τους μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις “δεν εμποδίζουν οικονομικές οντότητες να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που προβλέπονται βάσει συμβολαίων για την προμήθεια φυσικού αερίου, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις”, αναφέρει η Επιτροπή.

Ακολούθως προστίθεται ότι “οι πάροχοι θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων και να θεωρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή εκπληρωμένες πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, όπως προβλέπουν οι υπάρχουσες συμβάσεις”.

Την πρόθεση της Κομισιόν να δώσει λύση στους εισαγωγείς φυσικού αερίου για το ζήτημα της ενδεχόμενης παραβίασης των κυρώσεων στη Ρωσία, είχε αποκαλύψει από το Σάββατο το Bloomberg. 

Ωστόσο, τότε όπως και σήμερα, το πρακτορείο επισημαίνει ότι ενώ η οδηγία δεν αποτρέπει τις εταιρείες από το να ανοίξουν νέο λογαριασμό στην Gazprombank και τους επιτρέπει να συνεχίσουν τις πληρωμές σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, η Επιτροπή δεν διευκρινίζει το εάν η ύπαρξη λογαριασμού και σε ρούβλια – όπως προβλέπει το διάταγμα Πούτιν – είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν δήλωσε ότι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο θα πρέπει να γίνονται εφεξής σε ρούβλια, αλλιώς θα σταματήσουν οι εξαγωγές.

Ακολούθως διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία θα προβλέπει το άνοιγμα ενός διπλού λογαριασμού στην Gazprombank, μέσω του οποίου θα κατατίθενται οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια όπως προβλέπουν οι τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ, αλλά θα μετατρέπονται εσωτερικά στην τράπεζα σε ρούβλια.

Προηγουμένως, ευρωπαϊοι αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει ανεπίσημα ότι το άνοιγμα ενός τέτοιου λογαριασμού θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πηγές του Bloomberg είχαν αναφέρει στο πρακτορείο το Σάββατο ότι η επικαιροποιημένη οδηγία, με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στα κράτη – μέλη, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει αυτό το συγκεκριμένο σημείο.

Ένα άλλο βασικό σημείο στην οδηγία είναι ότι εφόσον οι ευρωπαϊκές εταιρείες πραγματοποιήσουν μια πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια και δηλώσουν ότι η υποχρέωσή τους ολοκληρώθηκε, δεν πρέπει να απαιτούνται από τη ρωσική πλευρά περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την πληρωμή.

Όπως είχε μεταδώσει το Bloomberg, όταν γνωστοποιήθηκε η οδηγία της Κομισιόν, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Γαλλία ενέκριναν σε γενικές γραμμές το σχέδιο, ωστόσο η Πολωνία είπε αποτυγχάνει να προσφέρει νομική σαφήνεια και ζήτησε να παραπεμφθεί το θέμα στους πρεσβευτές της ΕΕ. Άλλα κράτη είχαν μπερδευτεί από την απουσία συγκεκριμένης οδηγίας για το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια.

Η Γερμανία ανέφερε σε συνάντηση ότι συμβουλεύτηκε τις εταιρείες της για την πρόταση και έλαβε θετικά σχόλια, επισήμαινε πηγή του πρακτορείου. Το Βερολίνο διευκρίνισε επίσης ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν απαγορεύουν το άνοιγμα πολλαπλών λογαριασμών στην Gazprombank.

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.