Απόλυτη κυριαρχία Τσίπρα στο κόμμα – Πολιτικό μήνυμα η αυξημένη συμμετοχή εκτιμά η Κουμουνδούρου 

Του Οδυσσέα Αρβανίτη  

Μόνο σαμπάνιες δεν ανοίγανε χθες το βράδυ στην Κουμουνδούρου μετά τον τελικό αριθμό των 172.000 παλιών και νέων μελών που συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής αρχηγού. 

Η ηγεσία θεωρεί ότι πέτυχε τους στόχους που είχε βάλλει, αφενός μαζικοποίησε το κόμμα και αφετέρου συνέδεσε τη συμμετοχή με αντικυβερνητικό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Το πώς θα αξιοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας, που αναδείχθηκε σε απόλυτο κυρίαρχο, τα καινούργια χαρακτηριστικά του κόμματος, μένει να αποδειχθεί. 

Ο κ. Τσίπρας κέρδισε το στοίχημα να αντιστοιχήσει τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό. Εν ολίγοις να ανοίξει το κόμμα ώστε να αυξήσει τα μέλη και παράλληλα να αλλάξει την κομματική  δομή και διάρθρωση, ώστε να εκπροσωπούνται σε όλες τις βαθμίδες οι μάζες των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, μετά το 2012. Εν ολίγοις να σταματήσει να κρατά τα κλειδιά του κόμματος ο παλιός μικρός ΣΥΡΙΖΑ, του 3%. Σε σύνολο 172.000 που προσήλθαν χθες στις κάλπες περίπου 110.000 είναι νέες εγγραφές. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη αν μετρηθεί από τις εκλογές και μετά που είχε 30.000 μέλη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε και ένα δεύτερο στοίχημα πολιτικοποιώντας τη διαδικασία και συνδέοντας τη συμμετοχή στην εσωκομματική εκλογή με ένα μήνυμα αντι-μητσοτακικής ψήφου και προάγγελο πολιτικής αλλαγής. Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι και το δεύτερο στοίχημα κερδήθηκε και ότι η μεγάλη μάζα προσήλθε αγανακτισμένη από τους λογαριασμούς του ρεύματος και γενικότερα από την ακρίβεια. Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να διαμορφώσει έναν καινούργιο και πολυάριθμο κομματικό στρατό, πολίτες που πλέον με την κομματική ιδιότητα θα δίνουν καθημερινά την πολιτική μάχη από τα καφενεία μέχρι τα social media. Επίσης τα νέα μέλη θα συμμετέχουν στις κομματικές διεργασίες διαμορφώνοντας άποψη και αντίστοιχη πολιτική τοποθέτηση.  Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι στο εγγύς μέλλον αυτή η μαζικοποίηση του κόμματος θα παραγάγει και αντίστοιχη πολιτική δυναμική και συνολικότερα αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Αισιοδοξούν δε ότι θα έχει αποτέλεσμα και στη μέχρι τώρα υποεκπροσώπηση του κόμματος στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Ο Αλέξης Τσίπρας δε θα έχει μόνο μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, ουσιαστικά δεν έχει δεσμεύσεις μέσα από το κόμμα. Αν και αναμένεται το αποτέλεσμα για την εκλογή των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα δε θα είναι ριζικά διαφορετικό από αυτό του Συνεδρίου. Τα ποσοστά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα κυμανθούν από 20-30% . Το πώς θα ασκήσει στο εξής την κυριαρχία του και θα αξιοποιήσει την καινούργια φυσιογνωμία του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ακόμη ερωτηματικό. Όπως έλεγε και προεδρικός βουλευτής, πάντως τώρα πια εκτός από την ελευθερία των κινήσεων, έχει και μεγαλύτερη ευθύνη, δε θα μπορεί να επικαλείται προσκόμματα και εσωκομματικά εμπόδια. 

Η αλήθεια στο τέλος θα φανεί στην κάλπη. Όσο καθυστερεί τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποβαθμίζοντας και τη σημασία της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας, δίνει χρόνο στον πολιτικό του αντίπαλο. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι υπάρχει μία βουβή δυσαρέσκεια και οργή που κανείς δεν ξέρει αν θα προκαλέσει κάποιο ξέσπασμα αλλά σίγουρα θα εκφραστεί στην εθνική κάλπη. Ανάλογα και με τον χρόνο των εκλογών θεωρεί ότι δε θα πέσει κάτω από 30%, παίρνοντας σαν δεδομένο ότι στις προηγούμενες εκλογές σε συνθήκες κατάρρευσης της κυβέρνησής του, κράτησε το 31,5%.  

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το μαντείο δεν βγάζει πια χρησμούς

Εδώ και εννέα χρόνια ο επιχειρηματίας και τέως εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Συμεών Τσομώκος συνέλαβε...

Η βαρεμάρα της εκλογικής… πελατείας

Παλαιότερα τους αποκαλούσαν -κατ' ευφημισμόν- «λαμπερά ονόματα». Ήταν οι μαϊντανοί, οι celebrities, οι ηθοποιοί και δημοσιογράφοι, οι εν γένει...

Πρώτη φορά ΥΠΕΞ προλέγει ότι θα κατηγορηθεί για μειοδοσία!

Εισαγωγική παρατήρηση πριν επικεντρωθούμε στο κυρίως θέμα: δημοσιεύματα από την Άγκυρα υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί...

Ψηφοκλοπή «Σπαρτιατών»: Θα την τολμήσει η Ν.Δ.;

Όταν έγινε γνωστό ότι διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος των βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για το έγκλημα της εξαπάτησης...