Πόλεμος στην Ουκρανία: Καντίροφ εναντίον Ερντογάν για τουρκική πρόταση διάσωσης των περικυκλωμένων της «Αζόφ» στη Μαριούπολη

Ανοικτή επίθεση κατά της τουρκικής προεδρίας έκανε ο πρόεδρος της Τσετσενίας και στενότατος «σύμμαχος» του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ, με αφορμή την τουρκική «προσφορά» για εκκένωση των παγιδευμένων μελών της «Αζόφ» και των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στα υπόγεια του εργοστασίου, «Αζοφστάλ», στη Μαριούπολη

Καντίροφ εναντίον Ερντογάν για διάσωση των περικυκλωμένων της «Αζόφ» στη Μαριούπολη. Ενδο-μουσουλμανικός «εμφύλιος» ξέσπασε μετά τη δήλωση του Ιμπραήμ Καλίν, συμβούλου του Τ.Ερντογάν, και θεωρούμενου ως το «δεξί χέρι» του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει πλοία στη Μαριούπολη, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τα εναπομείναντα παγιδευμένα μέλη της ακραίας εθνικιστικής οργάνωσης, «Αζόφ», των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, των τραυματιών καθώς και κάποιων αμάχων.

«Εάν οι μουσουλμάνοι της Ρωσίας είναι δυσαρεστημένοι από την είδηση ότι η Τουρκία, μια μουσουλμανική χώρα, βοήθησε την Ουκρανία, προμηθεύοντάς την με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Bayraktar, φανταστείτε πόσο αρνητικά αντιμετωπίζουν τη δήλωση ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εκκενώσει ένθερμους αντιπάλους και επικριτές του Ισλάμ», έγραψε σε ανάρτησή του στο προσωπικό λογαριασμό του στο Telegram ο Ρ.Καντίροφ, του οποίου μονάδες πολεμούν στη Μαριούπολη μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα και τους αυτονομιστές της Α.Ουκρανίας.

Και πρόσθεσε: «Κάνω έκκληση στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Τα μέλη της «Αζόφ» είναι δολοφόνοι και άθεοι, τους οποίους τώρα θέλουν να σας παρουσιάσουν ως αθώα θύματα της ρωσικής επιθετικότητας. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να εξαπατηθεί από εγκληματίες που θέλουν, με τη βοήθειά σας, να αποφύγουν τη δίκη και την τιμωρία. Η «Αζόφ» είναι μια ναζιστική εγκληματική ένοπλη ομάδα που κρατάει άμαχους ως ανθρώπινη ασπίδα».

Προηγουμένως, ο Ιμπραήμ Καλίν, σε δηλώσεις του στο Reuters, ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει πλοία στη Μαριούπολη για την εκκένωση του εργοστασίου, «Αζοφστάλ». Ωστόσο, η Μόσχα δε συμφωνεί με αυτή την τουρκική πρόταση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα κάνει μια τέτοια πρόταση. Από τη στιγμή που βρέθηκαν περικυκλωμένες στη Μαριούπολη μεγάλες ουκρανικές δυνάμεις, προσφέρεται ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στη Δύση και το Κίεβο από τη μια και τη Μόσχα από την άλλη. Τόσο για τη Μαριούπολη, όσο και γενικότερα για σειρά ζητημάτων στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.

Η Τουρκία επιτήδειος «ενδιάμεσος» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία και η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

Στο μεταξύ, η κατάσταση των περικυκλωμένων Ουκρανών -πολλοί από τους οποίους είναι τραυματίες- που βρίσκονται στο «Αζοφστάλ» είναι δραματική. Η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου η παράδοσή τους και συνεχίζει τον βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων που, όμως, ειδικά τα υπόγεια, τα οποία σχεδιάστηκαν επί σοβιετικής εποχής, είναι διαμορφωμένα ούτως ώστε να αντέχουν ακόμα και σε συνθήκες πυρηνικού πλήγματος.

Από την πλευρά του, το Κίεβο έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, ευελπιστώντας σε ένα… θαύμα. Να αφήσουν οι Ρώσοι τους εγκλωβισμένους να διαφύγουν. Κάτι, πάντως, που μάλλον φαντάζει αδύνατον. Πόσο μάλλον, αφού ο Πούτιν θέλει να επιδείξει μια νίκη. Στο μεταξύ, με φόντο το «Αζοφστάλ», δίνουν και παίρνουν τα παρασκηνιακά μαγειρέματα.

Πόλεμος στην Ουκρανία – Μαριούπολη: Φωνές από τα υπόγεια του «Αζοφστάλ» – Η ματωμένη «κρεατομηχανή» της προπαγάνδας

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, σύζυγοι και οι μητέρες εγκλωβισμένων μελών των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο «Αζοφστάλ» βρίσκονται στην Τουρκία, με «αίτημα» να συναντηθούν με τον Τ.Ερντογάν και να τον… ευχαριστήσουν για τις ανθρωπιστικές ενέργειές του.

Τις προηγούμενες ημέρες, συγγενείς εγκλωβισμένων είχαν συναντηθεί και με τον Πάπα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.