Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η ‘Αγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

ΝΑΤΟ: Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ενέκρινε την υποψηφιότητα της Σουηδίας

Συνομιλία Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου: Πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συναίνεση για Σουηδία και Φινλανδία, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά» τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ δήλωσε επίσης πως μίλησε με τον τούρκο ομόλογό του για τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη αυτών των δύο χωρών και είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.

«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: υπήρξε σχεδόν απ’ όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη (της Σουηδίας και της Φινλανδίας) στη συμμαχία», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

«Αν είναι αυτό που θα επιλέξουν να πράξουν, είμαι εντελώς πεπεισμένως ότι θα επιτύχουμε συναίνεση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Μ. Άντερσον: Η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τσαβούσογλου: Η Φινλανδία έχει συμβιβαστική στάση, αλλά η Σουηδία είναι «προκλητική»

Μπέρμποκ-Στόλτενμπεργκ: Οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές για τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Η Άγκυρα εκθέτει αιτήματα καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία ζητούν να ενταχθούν στο ΝΑΤO

Το Ελσίνκι αποφάσισε να ζητήσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. Σωστή κίνηση.
    Η Ρωσία το φθινόπωρο ζήτησε την φιλανδοποίηση της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας.
    Στην συνέχεια επιτέθηκε στην Ουκρανία με σκοπό την πλήρη κατάληψή της.
    Οι Σκανδιναβοί θα ήσαν οι επόμενοι.

    Το πόσο έξω έχει πέσει στις εκτιμήσεις του ο Πούτιν φαίνεται από το ότι αντί να φιλανδοποιηθεί η ανατολική Ευρώπη όπως ήθελε, νατοποιήθηκε η Φιλανδία.
    Και όλο αυτό το κατάφερε σε λιγότερο από 9 μήνες!

  2. Ο Ουκρανός υποστράτηγος Kyrylo Budanov δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο πόλεμος της χώρας του με τη Ρωσία θα τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους.

    “Το κρίσιμο σημείο θα είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου”, δήλωσε σε συνέντευξη στο Sky News. “Οι περισσότερες από τις πολεμικές ενέργειες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους”.
    “Ως αποτέλεσμα, θα ανανεώσουμε την ουκρανική εξουσία σε όλα τα εδάφη μας που έχουμε χάσει, συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς και της Κριμαίας”, πρόσθεσε.

    Τα σχόλια σηματοδοτούν την πιο λεπτομερή πρόβλεψη για το τέλος του πολέμου από υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο έως σήμερα.
    Ο Budanov ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, δήλωσε επίσης ότι στη Ρωσία έρχεται πραξικόπημα για την ανατροπή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Είπε ότι η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία “θα οδηγήσει τελικά στην αλλαγή της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση”.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...