Αλέξης Τσίπρας: Τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο λαός – Η ΝΔ λειτουργεί με όρους Βυζαντίου – Τι σχέση έχει το σημερινό ΚΙΝΑΛ με τον Ανδρέα Παπανδρέου; 

Επίθεση στη ΝΔ και κριτική στο ΚΙΝΑΛ έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο Kontra Channel ενώ αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής.

«Τα 1000 εκλογικά τμήματα απ΄ άκρο σε άκρο της χώρας θα είναι 1000 ταχυδρομεία από τα οποία οι πολίτες θα στείλουν επιστολές στο Μέγαρο Μαξίμου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι όλοι οι πολίτες και όχι μόνο τα μέλη μπορούν να προσέλθουν να καταγραφούν και να ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον στόχο της εκλογικής διαδικασίας και που βάζει τον πήχη είπε: «Ένα κόμμα που κυβέρνησε και πήρε μέχρι 2,5 εκ. ψηφοφόρους δε μπορεί να έχει 25.000 μέλη. Αυτό που προσπαθούμε είναι αυτό που ζήτησα το βράδυ της ήττας -γλυκιά ήττα αφού πήραμε 32%- όταν είπα ότι στόχος προσωπικός και συλλογικός είναι να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Ο πήχης μας είναι να γυρίσει η ελπίδα στην ελληνική κοινωνία και να δοθεί ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Θα είναι ένα πρώτο βήμα για τη νίκη στις εθνικές εκλογές». Ανέφερε ακόμη ότι «όλοι παρακολουθούν τη διαδικασία και κάνουν εκτιμήσεις νομίζω ότι θα τους διαψεύσουμε. Διαμορφώνεται ένα ρεύμα και ένα κλίμα πολιτικής αλλαγής που θα επιβεβαιωθεί την Κυριακή». 

Η ΝΔ λειτουργεί με όρους Βυζαντίου 

Έκανε σύγκριση με τη ΝΔ λέγοντας ότι όπως φάνηκε και στο συνέδριό της -που όπως υποστήριξε είχε μικρότερη συμμετοχή και λιγότερο δημοκρατικές διαδικασίες από το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ και πιο έντονες συγκρούσεις- «η ΝΔ είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με όρους Βυζαντίου». Πρόσθεσε ότι «πρωτοπόρα σε θέματα εσωκομματικής δημοκρατίας ήταν πάντα τα προοδευτικά και όχι τα συντηρητικά κόμματα». Σημείωσε την ίση ποσόστωση ανδρών και γυναικών στην εκλογή οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος» και υπογράμμισε: «Με ενδιαφέρει να φέρω θεσμικές αλλαγές για να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που θα είναι η ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Κάνουμε ένα μεγάλο ιστορικό βήμα». 

Ποιος πληρώνει τόσο πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων; 

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κόμμα του να υπολείπεται της ΝΔ είπε: « Κάποια στιγμή πρέπει να ερευνηθεί πώς γίνεται να υπάρχουν τόσο πολλές εταιρείες και ποιος τις πληρώνει». Όσο για τις μετρήσεις ρώτησε: «Έχετε πάει σε ένα καφενείο, έχετε πιάσει τον σφυγμό της κοινωνίας. Όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές ένα από τα θέματα που θα συζητούνται  για πολύ καιρό μετά, θα είναι οι δημοσκοπήσεις και πώς γίνεται να έδιναν τέτοια λάθος ποσοστά για τόσο μεγάλο διάστημα». 

Αναφέρθηκε στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και από την κάλπη της απλής αναλογικής. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Για να  υπάρξει πολιτική αλλαγή και να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος και με διαφορά. Οι κρίσιμες εκλογές θα είναι με την απλή αναλογική. Μπορεί να μη χρειαστούν δεύτερες εκλογές. Τα ποσοστά θα επιτρέπουν κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και θα κριθεί και η ωριμότητα των πολιτικών δυνάμεων». Ωστόσο πρόσθεσε «δεν είναι εφικτό να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση αν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ».

Τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο λαός 

Για τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας με άλλον πρωθυπουργό απάντησε: «Ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να μας πει και ποιον θέλει να κυβερνάει. Αν έχει την άποψη ότι δε μου κάνει ο ένας και δε μου κάνει ο άλλος θα πρέπει να πει και ποιος του κάνει». Ξεκαθάρισε τη δική του θέση ότι «οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον ελληνικό λαό, να είναι αιρετοί και όχι δοτοί. Θέλει ο κ. Ανδρουλάκης να είναι πρωθυπουργός, ας βγει πρώτο κόμμα και να συσταθεί μία κυβέρνηση με τον ίδιο επικεφαλής. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως σε όλους του προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες». 

Τέλος ρωτήθηκε για τον Ανδρέα Παπανδρέου με αφορμή την αντιπαράθεση στη Βουλή με τον πρωθυπουργό:  «Σήμερα στη Βουλή με κατηγόρησε ο πρωθυπουργός ότι ακολουθώ την τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου και γι’ αυτό απάντησα ότι δεν το θεωρώ κατηγορία γιατί οι προοδευτικές δυνάμεις είχαν και έχουν πάντα πατριωτική στάση στην εξωτερική πολιτική. Ακολούθως ρώτησε: «Τι σχέση έχει το σημερινό ΚΙΝΑΛ με τον Ανδρέα Παπανδρέου; Ψήφισαν μία Συμφωνία που τα δίνει όλα δίχως ανταλλάγματα, ενώ οι ΗΠΑ δίνουν F-16 στην Τουρκία για να κάνει παραβιάσεις στο Αιγαίο». Ειδικά για τον Ανδρέα Παπανδρέου είπε ότι «ήταν πολύ μεγάλος ηγέτης που εξέφρασε το λαϊκό συναίσθημα» και θύμισε το τρίπτυχο του συνθήματός του «λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη» που προβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τη «συγκυβέρνηση» είπε ότι «η αριστερά τότε διέπραξε έναν τακτικό ελιγμό που δεν ευνόησε ούτε την ίδια ούτε το κίνημα. Η αριστερά πλήρωσε τότε τη συγκυβέρνηση». Από την ιστορία, επισήμανε, προκύπτει το δίδαγμα ότι «οι δυνάμεις της Αριστεράς, η προοδευτική παράταξη πρέπει να έχει έναν αντίπαλο, τη δεξιά. Εγώ έχω αντίπαλο τον κ. Μητσοτάκη και τη νεοφιλελεύθερη δεξιά, δεν έχω το ΚΙΝΑΛ και τον κ. Ανδρουλάκη ούτε το ΚΚΕ και τον κ. Κουτσούμπα». 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ευρωεκλογές: Μόνοι χαμένοι οι Ευρωπαίοι κι εμείς μαζί τους

Ελάχιστος χρόνος απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι Έλληνες ψηφοφόροι αλλά και οι υπόλοιποι ψηφοφόροι της Ευρώπης...

Όλα πάνε πρίμα για τον Κυριάκο… το λέει και ο ΣΚΑΪ!

Δυο τρεις εβδομάδες πριν από τις «κρίσιμες» ευρωεκλογές, και όλα για τον Κυριάκο του 41% πηγαίνουν πρίμα. Κι αυτό...

Ιδού το κράτος – συμμορία!

Στο προηγούμενο άρθρο μας, με τίτλο «Να προσέξει ο κ. Μητσοτάκης», που δημοσιεύτηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψή...

Αχίλλειος πτέρνα και για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κι ενώ τη σκυτάλη από την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα που μίλησε για «Μακεδονία» πήρε χθες ο μέλλων πρωθυπουργός των Σκοπίων...