Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγαλώνει η ελληνική εμπλοκή – Μαχητικά F-35 στο «αβύθιστο αεροπλανοφόρο»-Κρήτη

Στην Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα σταθμεύσουν τον Ιούλιο αμερικανικά μαχητικά, F-35 και F-15. Αδιευκρίνιστο είναι εάν θα σταθμεύουν εκεί σε μόνιμη βάση ή προσωρινά. Τόσο πριν όσο κυρίως κατά το διάστημα του πολέμου στην Ουκρανία, η Κρήτη έχει μετατραπεί στο σημαντικότερο «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» των ΗΠΑ στη Μεσόγειο

Εντείνεται η φημολογία για στάθμευση αμερικανικών μαχητικών F-35 και F-15 στην Κρήτη, η οποία εδώ και μήνες έχει μετατραπεί σε «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, πάντως, τηρούν σιγήν ιχθύος αποφεύγοντας να διευκρινίσουν εάν πρόκειται για συμμετοχή των αμερικανικών μαχητικών σε κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή για ανάπτυξή τους σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, τουλάχιστον όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Βέβαια, σύμφωνα με την ελληνο-αμερικανική συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, οι ΗΠΑ έχουν πάρει ουσιαστικά το «Laissez passer» για τη χρήση των στρατιωτικών διευκολύνσεων που τους παρέχει η Ελλάδα. Ωστόσο, για τυπικούς (!) λόγους, όταν πρόκειται για χρήση που συνεπάγεται την εμπλοκή τους σε πολεμικές επιχειρήσεις, υποτίθεται ότι θα πρέπει να ερωτάται η ελληνική πλευρά.

Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ έχουν πάρει «λευκή επιταγή» για τη χρήση των βάσεών τους, καθώς και άλλων διευκολύνσεων (παρουσία πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, κ.λ.π.).

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, «Νέα Κρήτη Ηρακλείου» τον Ιούλιο πρόκειται να αναπτυχθούν στην Κρήτη 24 μαχητικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγας Μάχης, στα Χανιά.

Κατά την εφημερίδα, ήδη το αίτημα έχει υποβληθεί στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, για ανάπτυξη αεροσκαφών F-35 και F-15, δέκα και δεκατέσσερα αντίστοιχα. Κάτι που δείχνει την αυξανόμενη σημασία που αποδίδεται τόσο στην αεροπορική βάση του Μουζουρά στο Ακρωτήρι, όσο και στη ναυτική Βάση του NATO στο Μαράθι της Σούδας.

Τα μαχητικά αναμένεται να προσγειωθούν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Χανίων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ασκήσεις αλλά και σε επιχειρήσεις, αναφέρει η εφημερίδα. Την αποστολή θα συνοδεύουν περί τα πεντακόσια στελέχη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (ιπτάμενοι, μηχανικοί, προσωπικό υποστήριξης).

Leave a Reply

Your email address will not be published.