Βαθαίνει το ρήγμα Αθήνας-Μόσχας – Άγιον Όρος: Τώρα Εκκλησιαστικό «Σχίσμα» και απελάσεις Ρώσων μοναχών

Μετά το διπλωματικό ρήγμα στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας, τώρα φαίνεται ότι επέρχεται και Εκκλησιαστικό «Σχίσμα». Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους αναμένονται μαζικές απελάσεις των Ρώσων -και άλλων «φιλορώσων»- μοναχών από το Άγιον Όρος

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία, με αφορμή το Ουκρανικό. Μετά το διπλωματικό «σχίσμα», τώρα αναμένεται και εκκλησιαστικό, με την ελληνική κυβέρνηση να φέρεται σύμφωνη με την «πρόταση» του Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, για μαζικές απελάσεις Ρώσων από το Άγιον Όρος, αλλά και «φιλορώσων» μοναχών, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Το έδαφος «προλειαίνεται» εδώ και μερικές εβδομάδες με… βομβαρδισμό διαρροών προς τα ελληνικά ΜΜΕ, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, το Άγιον Όρος παρουσιάζεται ως «σφηγκοφωλιά πρακτόρων του Πούτιν».

Σε αυτό το σκηνικό εντύπωση προκαλεί η αναπαραγωγή καταγγελιών σε βάρος της Ρωσίας από μονή που έχει χαρακτηριστεί ως καταφύγιο των παλαιοημερολογιτών «Χριστιανο-Ταλιμπάν». Ακόμα πιο ενδιαφέρον έγινε το σκηνικό από τη στιγμή που το γαϊτανάκι των «αποκαλύψεων» ακολούθησε και η γερμανική εφημερίδα, Bild, η οποία εκινήθη στο ίδιο παραπάνω μήκος κύματος.

Αρχιεπισκοπή Οχρίδας

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η αναγνώριση της «Αρχιεπισκοπής Οχρίδος», η οποία μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία». Η Εκκλησία αποσχίσθηκε το 1967 από το Πατριαρχείο Σερβίας, όπου και ανήκε έως τότε. Η απόφαση Βαρθολομαίου έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε σημαντική μερίδα της Εκκλησίας της Σερβίας.

Να σημειωθεί πως στο Άγιον Όρος, το οποίο πρόκειται να επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης από τις 27 έως τις 29 Μαΐου, έχει αρκετούς Σέρβους μοναχούς σε διάφορα μοναστήρια.

Απελάσεις

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της «επιχείρησης – σκούπα» στο Άγιον Όρος, για την οποία, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους έχει δώσει το «πράσινο φως» η ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν «απαίτησης» του Βαρθολομαίου, σχεδιάζεται να απελαθούν από το Άθως οι περισσότεροι Ρώσοι μοναχοί.

Εκτιμάται ότι στις ρωσικές μονές υπάρχουν περί τους διακόσιους καλόγερους. Οι ρωσικής καταγωγής υπολογίζονται σε εβδομήντα. Οι υπόλοιποι είναι Ουκρανοί και άλλων εθνικοτήτων.

Η απελάσεις από το Άγιον Όρος, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο ρωσικής καταγωγής άτομα, αλλά και όλους όσοι χαρακτηρίζονται ως «φιλορώσοι», ανεξαρτήτως εθνικότητος.

Το «αίτημα» Βαρθολομαίου για έναρξη «επιχείρησης – σκούπα» στο Άθως, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υποβλήθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία (13-14 Μαρτίου 2022), προκειμένου να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η αλυσίδα των γεγονότων

Τότε, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είχε πει: «Η ύπαρξή μας ολόκληρη, οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι κοντά στους Ουκρανούς αδελφούς μας». Ευχαρίστησε, δε, τον πρωθυπουργό για τον οπλισμό που απέστειλε στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αποδώσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει χαρακτηρίσει «σχισματική», ενώ σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί στους κόλπους της διεθνούς Ορθοδοξίας, αλλά και εντός της ελληνικής Εκκλησίας. Η, δε, Μόσχα είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι αυτή η κίνηση Βαρθολομαίου έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον αμερικανικό παράγοντα.

Ενδιαφέρον είναι ότι λίγο μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Βαρθολομαίου, μερίδα ρωσικών ΜΜΕ ανέφερε ότι εξυφαίνεται σχέδιο απομάκρυνσης Ρώσων καλόγηρων από το Άγιον Όρος.

Ακολούθησαν διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες ενισχύεται ο «αστυνομικός σταθμός» στο Α. Όρος και από τμήμα ουσιαστικά αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση. Κάτι που πρακτικά σημαίνει μεγάλη ενίσχυση σε προσωπικό. Επίσης, ότι η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα είναι πλέον εκείνη που θα «αστυνομεύει» το Α. Όρος.

Τέλος, το «παζλ» ολοκληρώνεται τις τελευταίες εβδομάδες με μπαράζ δημοσιευμάτων στον ελληνικό και ξένο Τύπο περί «διείσδυσης» της Ρωσίας στο Α. Όρος.

Πλήρης διάρρηξη;

Ενδεχόμενη κίνηση απομάκρυνσης των Ρώσων μοναχών από το Άγιον Όρος θα σημάνει το ακόμα βαθύτερο ρήγμα στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας.

Ως γνωστόν, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να «ξηλώσει» ουσιαστικά ολόκληρη την ηγεσία της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, αλλά και τις «κεφαλές» (Νο1 και Νο2 διπλωμάτες) του ρωσικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Κατά πληροφορίες, στις αρμοδιότητες του προξενείου είναι και το Άγιον Όρος. Κάτι που σημαίνει ότι ο «αποκεφαλισμός» του προξενείου, εκτός των άλλων, είχε εμμέσως πλην σαφώς στόχο και τη ρωσική παρουσία στο Άγιον Όρος.

Μετά τις απελάσεις 12 Ρώσων με διπλωματική ιδιότητα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι αυτή η απόφαση ουσιαστικά ισοδυναμεί με διάρρηξη των ελληνο-ρωσικών διπλωματικών σχέσεων.

Ενδιαφέρον είναι, πάντως, ότι, αν και οι απελάσεις ανακοινώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, η Μόσχα, παρ’ ότι πέρασε πάνω από ένας μήνας, ακόμα δεν έχει ανακοινώσει «αντίμετρα». Δηλαδή, απελάσεις Ελλήνων διπλωματών. Κάτι, ωστόσο, που, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, αναμένεται.

Τυπικώς, βέβαια, τις αποφάσεις πρέπει να λάβει το υπουργείο Εξωτερικών, δεδομένου ότι το Άγιον Όρος βρίσκεται στην αρμοδιότητά του. Από την άλλη, εκκλησιαστικά, το Α. Όρος βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

  1. Η Ρωσικη εκκλησια ειναι ισχυροτατος βραχιονας της διπλωματιας και της πολιτικης της κοσμικης Ρωσιας εντος και εκτος χωρας
    Να θυμισω οτι ακομα και ο Σταλιν στον Β´ΠΠ χρειαστηκε τη δυναμη της και υπεκυψε σ´αυτην ανοιγοντας τις εκκλησιες που ειχε μετατρεψει σε…Δημοσια ουρητηρια…
    Διακαης, διαχρονικος στοχος της Ρωσικης Ορθοδοξης εκκλησιας, ειναι η de facto υποκατασταση του Οικουμενικου Πατριαρχειου Κωσταντινουπολεως στα πρωτεια στον παγκοσμιο Χριστιανικο Ορθοδοξο κοσμο
    Το να κουτσουρευονται οι φιλοδοξιες αυτες, εναι απαραιτητοτατο για το Οικουμενικο Πατριαρχειο την Ελλαδα και το μελλον της, αρκει να γινεται συνετη και οχι ευκαιριακη και κατοπιν εξωθεν συστασεων και υποδειξεων χρηση τους
    Οσον αφορα την Ελληνικη Ορθοδοξη εκκλησια, καλα θα κανει να μην μετρα το υψος της με τον ισκιο της εν ωρα δυσεως ηλιου
    Οι Ρωσικες μονες του Αγιου ορους εχουν οντως μετατραπει σε προκεχωρημενο φυλακιο της εξωτερικης πολιτικης της Ρωσιας, δυνητικα πολυ πιο επικινδυνου απο καποιους διπλωματικους υπαλληλους της Ρωσικης πρεσβειας, οπως και αλλων χωρων αλλωστε π.χ. ΗΠΑ, οι οποιοι στο κατω κατω δρουν βασει καποιων ορατων και αορατων αλλα γνωστων και αναμενομενων στο fair play παντα για πρεσβεια ξενης χωρας κανονων……
    Κατ´ εμε λοιπον, εχουν καλως οι συγκεκριμενες κινησεις

  2. Από τις εξελίξεις την τελευταία 15ετία, οπότε όλοι οι ελληνόψυχοι ηγέτες ΕΞΕΛΙΠΑΝ, τείνω να δεχθώ ότι ο Χριστόδουλος δολοφονήθηκε, τρόποι υπάρχουν.

    Πλέον, όλες οι πολιτικοθρησκευτικές ηγεσίες του Ελληνισμού είναι πιόνια των Αμερικανευρωπαίων.

    Η CIA αλωνίζει στο Άγιον Όρος. Οι απελάσεις, διαταγή Νουλαντ.

    Made in USA Βαρθολομαίος να δίνει εκκλησία πρώτα στους Ουκρανούς, τώρα και στους γυφτοσκοπιανούς σε εντολή των αφεντικών. Συριζώνυμος Λιάπης να διώκει τον ιερέα ο οποίος σούταρε τραβέστω που πήγε για τσαμπουκά συσσίτιο. Κούλης για κλάματα σήμερα στη Βουλή να υπερασπίζει τα ανεκδιήγητα με φανατισμό Γιάνκη. Για τον Κύπριο με το 1 δις από τα διαβατήρια τι να πεις…

    Μπολσεβίκος και ανδρουλάτσι, ούτε συζήτηση.

    Κι ο Σουν Τσου:
    100 λαγοί με αρχηγό λιοντάρι μπορεί αν κερδίσουν.
    100 λιοντάρια με αρχηγό λαγό, ποτέ.

  3. Νομίζω μια απλή επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη ή στην Ουρανούπολη δείχνει καθαρά το βαθμό διείσδυσης της Πουτινικής Ρωσίας. Για όποιον έχει τη παραμικρή αμφιβολία ένα ΣΚ εκεί θα τον πείσει ή/και θα τον τρομάξει

    Το ενδιαφέρον είναι ότι με την μικρότερη (αν και τεράστια σε βαθμό) διείσδυση που είχαμε επί ΕΣΣΔ δημιουργήθηκε de facto πεμπτοφαλλαγίτικη δύναμη στην Ελλάδα, το ΚΚΕ. Πλην όμως εκεί είχαμε μια αλλαγή κοσμοθεώρησης στα μέλη. Θεώρησαν ως πατρίδα τη “μεγάλη σοσιαλιστική” απορρίπτοντας την (αστική) Ελλάδα.
    Τώρα ο αντιδυτικισμός προκαλεί την ταύτιση με τη Ρωσία παρά το ότι είναι αντίπαλοςτης χώρας.
    Αυτό είναι καινούργιο στοιχείο. Την προηγούμενη φορά ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος είχε ταυτιστεί με τη Δύση ίσως να ήταν σωστό να πούμε ότι ήταν ο πιο υπερβολικός στην εναντίωση με την Ανατολή.
    Εβλεπε την πάγια αντίθεση συμφερόντων των δύο χωρών, τον “σλαβικό κίνδυνο” ενώ τώρα θεωρεί ότι τα συμφέροντα της χώρας απαιτούν τη νίκη του Πουτιν.
    Προφανώς δεν άλλαξαν τα γεωπολιτικά ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό που άλλαξε είναι η Ελληνική δεξιά. Κυρίαρχο πια είναι το ιδεολογικό. Ο αντι-δυτικισμός.
    Τότε ήταν το γεωπολιτικό και δευτερευόντως το ιδεολογικό (υπήρχε αντίθεση και στον κομμουνισμό που ήταν παιδί της Δύσης μεν άσχετα αν είχε γίνει αγνώριστο μετά την υιοθεσία του από την Ανατολή.)

    Μετά την παταγώδη αποτυχία της Ελληνικής αριστεράς να εκφράσει οτιδήποτε τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα. Θα πρέπει να αναμένουμε ταχεία συρρίκνωση της αριστεράς ενώ θα είναι η Ελληνική δεξιά ο εκφραστής του αντι-δυτικισμού. Αυτό που είδαμε σε άλλες χώρες, την εργατική τάξη να ψηφίζει δεξιά θα γίνει και εδώ. Οχι επειδή έφυγαν τα εργοστάσια όπως έγινε εκεί, μια και δεν έχουμε, αλλά λόγω της απέχθειας για την Εσπερία και ότι αυτή αντιπροσωπεύει σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
    Ο κίνδυνος που διατρέχουν είναι το μέλλον της Ρωσίας. Να ταυτιστούν μαζί της ποντάροντας σε κουτσό άλογο και να μείνουν μποτίλια όπως το ΚΚΕ με την ΕΣΣΔ. Η έξυπνη τακτική θα ήταν να κρατηθούν αποστάσεις, να μην φανούν ετερόφωτοι δηλαδή. Αλλά αυτό απαιτεί δουλειά και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι είναι λιγότερο οκνηροί από τους αριστερούς μας. Θα μας το δείξουν οι ίδιοι.

    υγ υπάρχει και μια άλλη Ελληνική δεξιά που είναι αυτό που θα ανέμενε κανείς. Αλλά υπάρχει περισσότερο ως άποψη ενώ η άλλη η αντιδυτική έχει δεσπόζουσα θέση.
    Για να καταλάβει κανείς με τι μιλάει πρέπει να ρωτήσει για την Οικονομία. Αν ακούσει για το πως μια μελλοντική κυβέρνηση “θα την σχεδιάσει” ή για “στρατηγικές βιομηχανίες”, “κρατικές τράπεζες”, “έλεγχο της αγοράς” κοκ δεν έπεσε σε Ρεπουμπλικάνο ή Τόρυ! Θα συμφωνήσει βέβαια μαζί του σε άλλα θέματα.

  4. Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνασπιστεί παραδίνοντας την Χώρα απ’ άκρου σε άκρο στη διάθεση των γεωστρατηγικών και οικονομικών επιδιώξεων των ΗΠΑ, αδιαφορόντας για τις γενικώτερες επιπτώσεις, άμεσες ως προς τα οικονομικά και απώτερες σε περίπτωση πολεμικής ανάφλεξης.
    Από κοντά και η άλλη κυρίαρχη δύναμη που είναι η Εκκλησία, η οποία δια του Πατριάρχείου Κωνσταντινούπολης συμπαρατάσεται επιλέγοντας τον διχασμό και τη συρίκνωσή.

  5. Απελασεις μοναχων ! Πολυ χριστιανικο και απολυτως συμβατο με την … πνευματικοτητα του Αγιου Ορους!

  6. Κάνεις δεν δολοφόνησε τον μεγάλο θρησκευτικό ηγέτη σας και το γνωρίζετε πολύ καλά…Η ομοιότητα δε -και όχι μόνο πολιτικώς-με τον άλλο ηγέτη του ελληνισμού(…) Μακάριο ήταν τόσο μεγάλη, που μάλλον δεν επρόκειτο για simple coincidence. Tα αντιαμερικανικά δήθεν ξεσπάσματα καλύτερα να τα αφήσετε, γνωριζόμαστε…Επιπλέον στην εποχή των drones η επίκληση στον Sun Tsu είναι εξίσου γελοία.
    Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, άγνωστε σε εμένα προφήτη, και δεν θα πρέπει να είστε ήσυχος ακόμη και αν βρίσκεστε μακράν του προτεκτοράτου, καθότι όπως καταντήσατε τούτο τον τόπο, η μόνη χρησιμότητα που του αποδίδεται από συμμαχους(…) και μη , είναι του παραδείγματος προς αποφυγήν.
    Nukes experimentation field, should you catch me…

  7. http://www.protagon.gr
    “Πως στήνεται το ρωσικό κόμμα στην Ελλάδα.”

    ___
    Εάν δεν υπαρξει ακαριαία δράση ΧΤΕΣ! όχι απλώς θα χαθουν οι μονές και οι θησαυροί τους, αλλά θα αποσπασθεί ΕΔΑΦΟΣ από την χώρα!

    Ό,τι δεν πέτυχε η Ρωσία στον συμμοριτοπόλεμο που εξαπέλυσε τρις!!! κατά της χώρας θα το πετύχει μέσω της θρησκείας. Η Κριμαιοποίηση της Χαλκιδικής και της Μακεδονίας προ των πυλών.

    Αντινιους, κβο βάντις;;;;

  8. Τὸ ἔχω πεῖ ἐδῶ μέσα καὶ θὰ τὸ ξαναπῶ. Κύριοι, Ἀνατολικὲ Τομέα, George N, lycinos, τὸ προτεκτορᾶτο τῶν Ἀθηνῶν
    ποὺ δολοφόνησε τὸν Καποδίστρια, μαζὶ μὲ τὴν πάλαι Αὐτοκρατορία τοῦ μεγάλου U.K, μὲ κύριο σύμβουλο τοῦ
    Ὄθωνα τὸν ὑπάλληλο τοῦ Ρόθτσιλντ, εἶναι πάντα ἐδῶ. Δυστυχῶς ἔχετε διαλέξει τὸ στρατόπεδο ποὺ
    ἀκρωτηριάζει τὸ ἔθνος μας ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου. Διαλέγετε πάντα νὰ ταυτίζεστε μὲ
    τὴν μισελληνικὴ Δύση ποὺ σκοπός της εἶναι ὁ ἀφανισμὸς τοῦ Ἑλληνικοῦ ἔθνους, ἴσως κάτι νὰ
    σᾶς ἐλκύῃ στὸ ἀφανισμὸ τοὺ ἔθνους τῶν Ἑλλήνων. Κάτι σὰν προσωπικὴ ρεβάνς γιὰ αὐτὰ
    ποὺ πρεσβεύετε καὶ δὲν εἰσακούστηαν ἀπὸ τοὺς ἰθύνοντες ποὺ σᾶς τριγυρνοῦσαν.
    Δεκτό. Ὁ καθένας ἔχει τὶς ἀπόψεις του, τα συμφέροντά του καὶ τὸ σχεδιό του.
    Ὅταν ὅμως τὸ προτεκτορᾶτο τῶν Ἀθηνῶν ποὺ ταξιδεύει πάνω σὲ κινούμενο ἄμμο
    δεχτεῖ τὴν εἰσβολὴ τουρκικῶν στρατευμάτων σὲ ἑλληνικὸ ἔδαφος τότες τὰ πράγματα
    θὰ εἶναι ἀμφίρροπα γιὰ τὴν συνέχιση τοῦ σκιώδους παρακράτους ποὺ θάβει τὸ ἔθνος.
    Αὐτοὶ οἱ λίγοι ἕλληνες ποὺ θὰ ἀπομείνουν θὰ στήσουν τὴν πατρίδα μὲ πολὺ δυσβάσταχτους ὅρους
    γιὰ τοὺς χαμένους.

  9. @ George N

    Έχει προυπάρξει ρωσικό συντηρητικό κόμμα στην Ελλάδα,ακριβώς τα μετεπαναστατικά χρόνια.
    Αν και δεν μπορούμε να μιλάμε με όρους δεξιάς – αριστεράς τον 19ο αιώνα – διότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε αριστερά – μπορούμε σίγουρα να μιλάμε με όρους συντηρητισμού και φιλελευθερισμού.
    Το ρωσικό κόμμα που υποστηριζόταν από θρησκευόμενους αγρότες που ήσαν η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού τον 19ο αιώνα οπωσδήποτε ήταν το πιο συντηρητικό.Το αγγλικό κόμμα που υποστηριζόταν από τους καραβοκύρηδες και τα ναυτικά νησιά ήταν σαφώς πιο φιλελεύθερο μαζί με το γαλλικό που ήταν μικρότερο και υποστηριζόταν από διανοούμενους και οπαδούς του Διαφωτισμού.
    Το ρωσικό κόμμα απενεργοποιήθηκε τη δεκαετία του 1870 όταν η Ρωσία άρχισε να υποστηρίζει τη Βουλγαρία ως όχημα για την έξοδό της στο Αιγαίο και εγκατέλειψε το ελληνικό σχέδιο της Μεγάλης Αικατερίνης που διατηρούσε επί έναν αιώνα από τα Ορλωφικά.
    Η τριετία 1878-1881 όταν ο ρωσικός στρατός έφθασε έξω από την Κωνσταντινούπολη και υπαγόρευσε τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου με την οποία τα μισά Βαλκάνια γίνονταν βουλγαρικά,η αντίδραση της Αγγλίας που απείλησε με πόλεμο και την ακύρωσε δίνοντας και τη Θεσσαλία στην Ελλάδα εν όψει του δεύτερου γύρου του μακεδονικού που όλοι ήξεραν ότι θα ακολουθήσει κατέστρεψε την ιδέα της στήριξης στη Ρωσία μέχρι την επανάσταση των μπολσεβίκων οπότε επανεμφανίσθηκε από αριστερά.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τον εθνικό διχασμό του Α΄ παγκοσμίου πολέμου ο παράγων Ρωσία παίζει εντελώς δευτερεύοντα ρόλο.Οι υποστηρικτές της Αντάντ βενιζελικοί δεν ασχολούνται μαζί της παρ ότι μέλος της Αντάντ διότι βασίζονται εξ ολοκλήρου στην Αγγλία και τη Γαλλία ενώ η λαική δεξιά που είναι αντιβενιζελική και υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ρωσόφιλη ξέρει ότι δεν μπορεί να στηριχθεί σε αυτούς που είναι σύμμαχοι των Δυτικών και καταφεύγει στη …Γερμανία.
    Ωστόσο ο τσάρος φρενάρει για όσο διάστημα είναι στο θρόνο την εκθρόνιση του Κωνσταντίνου που επιδιώκουν οι Γάλλοι.Μαζί με τους Άγγλους που επίσης δεν θέλουν εκθρονίσεις βασιλέων για τους γνωστούς λόγους παίζουν ένα κλεφτοπόλεμο και είναι 2-1 κατά της εκθρόνισης ανάμεσα στα μέλη της Αντάντ μέχρι την επανάσταση του Φεβρουαρίου 1917 στη Ρωσία οπότε παραιτείται ο τσάρος και η δημοκρατική κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως για την εκθρόνιση του Κωνσταντίνου με τους Άγγλους μειοψηφία ανάμεσα στους συμμάχους.
    Για τα σημερινά αμφιβάλλω εάν θα γίνει αυτό που γράφεις.Έχει χυθεί πολύ αίμα στην Ελλάδα στον εμφύλιο και η παράταξη της Ρωσίας εδώ θα είναι πάντα η αριστερά.Οι νεόκοποι δεξιοί ρωσόφιλοι θα είναι δορυφόροι της και βοηθητικοί σαν τον Καμμένο και τους “καραμανλικούς” που είναι καραμανλικοί εντός εισαγωγικών αφού ο κανονικός Καραμανλής ήταν αυτός που είχε το σλόγκαν “ανήκομεν εις την Δύσιν”.

  10. @ Dimokritos
    Ακριβώς ταυτόσημη είναι η εικόνα που έχουν οι Τούρκοι για το ρόλό της Δύσης, εναντίον τους όμως.
    Και θεωρούν την Ελλάδα δημιούργημα της Δύσης.
    Κάποιος έχει άδικο. Αν όλοι εμείς που θεωρούμε ότι η Δύση έχει παίξει υποβοηθητικό ρόλο (για τα δικά της συμφέροντα εννοείται) και όλοι οι Τούρκοι που επίσης το βλέπουν τότε η θεώρηση σου πυροβολεί την Ελλάδα. Σκοτώνεις αυτό που αγαπάς.
    Αν όχι τότε βλέπεις κάτι που δεν μπορούν να το δουν πολλοί.

    υγ Εννοείται ότι δεν μας υποστηρίζει πάντα. Θα το κάνει όταν έχουμε τα ίδια συμφέροντα και θα είναι ενανίον μας όταν δεν ισχύει. Οπως έγινε στη Κύπρο όπου συγκρουστήκαμε. Αυτό που βλέπουμε όμως είναι ότι συνήθως είναι ταυτόσημα τα συμφέροντα μας.

  11. @ Ψυχραιμία.

    Αυτή είναι η ιστορία του ρωσόφιλου κόμματος αλλά παρατήρησε ότι τον 20ο αιώνα παίζει ως αριστερά που είναι ψευδεπίγραφο όμως γιατί ο κόσμος που το ακολουθεί εξ ορισμού δεν αποδέχεται τη Δύση και επομένως τις “εφευρέσεις” της όπως την αριστερά ή τη δεξιά.
    Στη πραματικότητα ποτέ δεν είχαμε αριστερά. Ποτέ δεν είχαμε ορεινούς.
    Οταν η Ρωσία αποφασίζει ότι έκανε την κομμουνιστική επανάσταση κόντρα σε αυτά που έλεγε ο Μαρξ τότε το αντιδυτικό τμήμα του λαού έγινε “κομμουνιστές” Τώρα είναι με τον Πούτιν που είναι “δεξιός” Βρες έναν αριστερό που δεν είναι! Αν αύριο ερχόταν κάποιος Ρομανώφ στη Μόσχα θα ήταν τσαρικοί.
    Μια και η αριστερά μας δεν καταλαβαίνει την ευρωπαική αριστερά ή τους Δημοκρατικούς που είναι και η μόνη που απέμεινε νομοτελειακά θα γίνει “δεξιά” δηλαδή Πουτινικοί.
    Δεν υπάρχει έκφραση αντιδυτικισμού με άλλο τρόπο και αυτό είναι στη καρδιά του αξιακού τους συστήματος. Το μίσος για τη Δύση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Οτι άλλο βγαίνει είναι εποικοδόμημα.
    Είναι και ο λόγος που δεν υπάρχει κριτική θεώρηση. Μια και είναι καθαρός συναισθηματισμός.
    Δεν μπορούν να βρουν κάτι καλό στη Δύση δεν μπορούν να βρούν κάτι λάθος στην Ανατολή.

  12. @ George N

    H σημερινή Ρωσία μπορεί να είναι δεξιότατη αλλά χρησιμοποιεί όλα τα σοβιετικά σύμβολα όπου αυτά έχουν συναισθηματική αξία,τα σφυροδρέπανα μαζί με τον δικέφαλο αετό ενώ τις περιοχές που αυτονομήθηκαν από την Ουκρανία άφησε να ονομάζονται Λαική Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαική Δημοκρατία του Λουχάνσκ ενώ στην καταληφθείσα Μαριούπολη έβαλαν σοβιετικές σημαίες και προτομή του Λένιν.
    Το ίδιο κάνουν με τους συμμάχους τους στο εξωτερικό που κληρονόμησαν από την εποχή της ΕΣΣΔ σαν την Κούβα ή τη Συρία του Άσαντ,δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τα σύμβολα και όσα λένε.
    Δεν πρόκειται να ζητήσουν από την ελληνική αριστερά να απαρνηθεί κάτι,το αντίθετο,θα παραμείνει ως έχει και θα συνεχίσει να τους υποστηρίζει ανεξάρτητα από την αντίφαση να υποστηρίζει καθεστώς με ολιγάρχες,αυτο αφορά τη νοημοσύνη των οπαδών της και όχι τους ίδιους τους Ρώσους.
    Επειδή στην ελληνική κοινωνία η μεγάλη συναισθηματική διαιρετική τομή είναι ο εμφύλιος η αριστερά θα συνεχίσει στον ίδιο σκοπό και όποιος δεξιός θέλει να το παίξει ρωσόφιλος αναγκαστικά θα υποβάλλει τα σέβη του και θα υποτάσσεται στην αριστερά σαν τον Καμμένο διότι αυτούς θα αναγνωρίζει η Ρωσία εδώ για δικούς της.
    Χαρακτηριστικό είναι ότι στις εκλογές των αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που έκαναν στην Ουκρανία το 2015,οι Ρώσοι κάλεσαν ως παρατηρητές από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη βουλευτές ακροδεξιών κομμάτων (Λεπέν και άλλους) αλλά από την Ελλάδα βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.Αυτοί πήγαν εκεί και “πιστοποίησαν” το έγκυρο των εκλογών και δεν είχαν θέμα που ήσαν παρέα με όλη την ακροδεξιά της Ευρώπης.

  13. Χωρίς τους Ρώσους, ο ορθόδοξος κόσμος είναι μια χούφτα δυστυχίας

  14. Τελικα εχουν δηλητηριασει και την ορθοδοξη πιστη οι Αγγλοσαξωνες !! Και φοβαμαι ανεπανορθωτα……..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...