ΗΠΑ: Νόμος για την προστασία της άμβλωσης – Ήττα των Δημοκρατικών στην Γερουσία

Νόμος που εγγυάται την πρόσβαση στην άμβλωση σε ολόκληρη την χώρα δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία στην αμερικανική Γερουσία, την ώρα που το δικαίωμα αυτό κινδυνεύει από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Η χθεσινή ψηφοφορία είχε συμβολική σημασία, αφού οι Δημοκρατικοί δεν διαθέτουν τις 60 από τις 100 αναγκαίες ψήφους για την έγκριση του νομοσχεδίου αυτού, αλλά το αποτέλεσμά της εγγράφεται στην ευρύτερη εκστρατεία των προοδευτικών δυνάμεων για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση.

«Για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια, μία συντηρητική πλειοψηφία, μία ακραία πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ετοιμάζεται να αποφασίσει ότι οι γυναίκες δεν έχουν τον έλεγχο του ίδιου του σώματός τους», προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σούμερ πριν από την ψηφοφορία.

«Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή»

Οι Ρεπουμπλικανοί αντιτάχθηκαν μαζικά στο νομοσχέδιο, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς, δια του επικεφαλής τους Μιτς ΜακΚόνελ, ότι θέλουν να προσφέρουν «αμβλώσεις αφειδώς», ενώ οι Δημοκρατικοί υπέστησαν το έσχατο πλήγμα όταν ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν ψήφισε μαζί με το ρεπουμπλικανικό μπλοκ.

Ο αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε την έκβαση της ψηφοφορίας.

«Οι Ρεπουμπλικανοί του Κονγκρέσου – κανένας από τους οποίους δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο – επέλεξαν να αντιταχθούν στο δικαίωμα των Αμερικανίδων να λαμβάνουν τις πιο προσωπικές αποφάσεις που αφορούν το σώμα τους, την οικογένειά τους, την ζωή τους», αναφέρεται στην προεδρική ανακοίνωση.

Οι Δημοκρατικοί οργάνωσαν την ψηφοφορία μετά την διαρροή, στις 2 Μαΐου, σχεδίου απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία αναιρεί την ιστορική απόφαση Roe v Wade, που εγγυάται επί μισό αιώνα το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση στις ΗΠΑ.

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο αναιρέσει την απόφαση, κάθε αμερικανική πολιτεία θα είναι ελεύθερη να απαγορεύσει ή να επιτρέψει τις αμβλώσεις.

Περί τις είκοσι συντηρητικές πολιτείες έχουν ήδη δεσμευθεί να καταστήσουν παράνομες τις αμβλώσεις.

Φωνάζοντας «Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή» περί τα τριάντα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου ο νόμος υπερψηφίσθηκε τον Σεπτέμβριο, ήταν παρόντα κατά την ψηφοφορία στην Γερουσία.

Καθημερινές διαδηλώσεις

Από την αποκάλυψη των διαθέσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώνονται κάθε βράδυ για να εκφράσουν την οργή τους μπροστά στην έδρα του ύπατου δικαστικού θεσμού των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, που πλέον προστατεύεται από μεταλλικό φράκτη. Ορισμένοι διαδηλωτές μεταφέρουν τις διαμαρτυρίες τους και μπροστά στα σπίτια των συντηρητικών δικαστών.

Οργανώσεις καλούν τους Αμερικανούς να διαδηλώσουν μαζικά στις 14 Μαΐου σε ολόκληρη την χώρα για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση.

Τέσσερις μεγάλες πορείες οργανώνονται στην Ουάσινγκτον, την Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λος Αντζελες και εκατοντάδες συγκεντρώσεις στην υπόλοιπη χώρα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύθηκε να εμπλακεί προσωπικά στην μάχη και κάλεσε τους Αμερικανούς «να επιλέξουν υποψήφιους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση» κατά τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ελπίζοντας σε διεύρυνση της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, που θα κάνει δυνατή την θέσπιση ομοσπονδιακής νομοθεσίας που θα προστατεύει την πρόσβαση στην άμβλωση.

Ωστόσο, οι εκλογές αυτές θεωρούνται επικίνδυνες για την προεδρική πλειοψηφία και θεωρείται πολύ πιθανόν ότι οι Δημοκρατικοί θα απολέσουν την ισχνή τους πλειοψηφία στο Κονγκρέσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πώς η Δύση έχει απέναντί της μόνο και πάντα «χασάπηδες»

Μετά τον «χασάπη» της Βαγδάτης, τον «χασάπη» της Λιβύης και τον «χασάπη» της Συρίας, προστέθηκε κι ο «χασάπης» του...

Ο Πούτιν ως άλλοθι

Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών...

Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται...

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η αλλαγή-έκπληξη στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Ρωσία ερμηνεύεται από δύο απλά νούμερα. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του...