Απόφαση καταπέλτης από ΣτΕ για τα πνευματικά δικαιώματα

Το ΣτΕ έκρινε ότι το ΥΠΠΟ «υπερπροικοδότησε» την ΕΔΕΜ παρανόμως. Ακυρώνει μέρος των μεταβιβάσεων που έγιναν προς την ΕΔΕΜ με την ΚΥΑ.

Καταπέλτης είναι η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Υπουργείου Οικονομικών (ΚΥΑ) με την οποία το Υπουργείο Πολιτισμού «προικοδοτούσε» (μεταβίβαζε κατά κυριότητα) την ΕΔΕΜ με πάγια στοιχεία και εφαρμογές πληροφοριακών συστημάτων που αγοράστηκαν και αναπτύχθηκαν από την ΕΥΕΔ/ΟΠΙ, διότι αυτά υπερβαίνουν τον σκοπό της έκτακτης διαχείρισης που είχε ανατεθεί στην ΕΔΕΜ και αφορούσε παλαιές εκκρεμότητες της ΕΥΕΔ. Η απόφαση αυτή -σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει η ΚΥΑ- απαγορεύει έτσι στο μέλλον να μεταβιβαστούν οποιαδήποτε πάγια στοιχεία της ΕΥΕΔ/ΟΠΙ κατόπιν συμφωνίας μεταξύ ΟΠΙ και ΕΔΕΜ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση, οποιοσδήποτε νόμιμος δικαιούχος και κατ’ επέκταση τα πρώην μέλη της ΕΥΕΔ, της ΕΔΕΜ, τα μέλη της Αυτοδιαχείρισης και η ίδια η Αυτοδιαχείριση ως εκπρόσωπος των συμφερόντων των μελών της, έχουν πλήρη πρόσβαση κατά την διάρκεια της έκτακτης διαχείρισης α) στα δεδομένα της τεκμηρίωσης των έργων β) στα δεδομένα είσπραξης των δικαιωμάτων και γ) στα δεδομένα διανομής των εσόδων, που αφορούν σε αυτά.

Τονίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες τέλος, ότι αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης διαχείρισης, όλα τα σχετικά αρχεία και δεδομένα πρέπει να επιστραφούν άμεσα στον νόμιμο δικαιούχο τους και να μην μεταβιβαστούν οπουδήποτε περαιτέρω.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, είναι εμφανές ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έσφαλε διπλά: α) «υπερπροικοδότησε» παράνομα την ΕΔΕΜ σε βάρος των υπολοίπων παικτών της αγοράς καλλιεργώντας και βαθαίνοντας περισσότερο τα διχαστικά λάθη που είχαν δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και β) μεταβίβασε στην ΕΔΕΜ, μία ιδιωτική εταιρεία την οποία οφείλει να εποπτεύει, περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον Ελληνικό Δημόσιο.

Πηγή: tanea.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν είναι σοβινισμός οι εκδηλώσεις μνήμης!

Ήμουν πάντα και συνεχίζω να είμαι υπέρμαχος της φιλίας και της συνεργασίας των βαλκανικών λαών, και σε κάποιον βαθμό,...

Μοιραίος πρωταγωνιστής μιας βέβαιης αποτυχίας

Η επιλογή Τερίμ δεν έγινε με ποδοσφαιρικά κριτήρια, αλλά με τηλεοπτικά και πολιτικά. Στα 71 του χρόνια η ποδοσφαιρική...

Οι Παναθηναϊκάρες και ο Κωνσταντίνου

Δεν ανήκω στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, πολύ δε περισσότερο δεν υπήρξα φαν του Βασίλη Κωνσταντίνου. Όμως, η ανακοίνωση της...

Το κουκούλωμα του αιώνα για το έγκλημα των Τεμπών!

Τελικά, δεν ήταν μόνο το μπάζωμα στα Τέμπη και τα μονταρισμένα ηχητικά του ΟΣΕ. Πλέον αποδεικνύεται ότι από τις...