Δένδιας: Η αμοιβαία αμυντική συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ είναι εργαλείο για να αισθανθούμε εσωτερικά ασφαλείς

«Η αμοιβαία αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ είναι ένα εργαλείο να αισθανθούμε ασφαλείς εσωτερικά για να μπορέσουμε να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας, να μεγαλώσουμε την αντίληψή μας για τα πράγματα και όχι να επανέλθουμε σε φοβικά σύνδρομα που αντί να μας ενδυναμώνουν, μας αποδυναμώνουν και μας εγκλωβίζουν. Πιστεύουμε στην ανάγκη να είναι ανοιχτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια και να μην είναι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών».

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών στην ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κρίνει ως μέγιστο μέλημα για τη Θράκη και τεράστιας εθνικής σημασίας τη μετατροπή του σε ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια.

«Εμείς επιλέξαμε να τροποποιήσουμε και να επεκτείνουμε τη Συμφωνία γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας. Δεν παραστήσαμε ότι είμαστε σε ασφαλή θέση, για το εθνικό συμφέρον. Θέλαμε τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή και στη Θράκη.

Μάλιστα συζητήσαμε και για 10ετή επέκταση της Συμφωνίας. Ένα κύριο σημείο ήταν το θέμα της Αλεξανδρούπολης. Θέλουμε στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ. Ναι δεν θέλουμε να είναι εμπορικό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Και αυτό ακριβώς ενόχλησε τον Ταγίπ Ερντογάν. Εμείς το κρίνουμε ως μέγιστο μέλημα για τη Θράκη. Άλλαξε η ιστορία της περιοχής με τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου. Γεωπολιτικά η κρίση στην Ουκρανία επιβεβαίωσε αυτό που κάνουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας σχολίασε και τα όσα ακούγονται περί πατριωτισμού στη δημόσια πολιτική συζήτηση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Γίνεται στην ελληνική κοινωνία μία συζήτηση περί πατριωτισμού. Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οποιουδήποτε. Το θέμα όμως είναι πώς προσλαμβάνεται αυτό. Πολλές φορές στην ιστορία μας, ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες. Να δούμε λοιπόν πως νοηματοδοτεί ο καθένας τον πατριωτισμό. Η απραξία, ο στρουθοκαμηλισμός, η λογική πίσω στα κανόνια, δεν συνιστά πατριωτισμό. Εμείς πιστεύουμε στον πατριωτισμό που πηγάζει από την αυτοπεποίθηση και τη βαθιά αυτοσυνειδησία, τη γνώση της ταυτότητας μας. Σε έναν ανοιχτό εγκάρδιο πατριωτισμό. Πιστεύουμε στην ανάγκη να είναι ανοιχτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια και να μην είναι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών».

Ο κ. Δένδιας απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ετεροβαρούς Συμφωνίας υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων και χωρίς δεσμεύσεις από την πλευρά των ΗΠΑ για την προάσπιση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.

«Ακούστηκαν πρωτοφανείς κατηγορίες ως προς το προοίμιο της Συμφωνίας. Ότι δεν επαναλαμβάνεται η διάταξη του 1990 και δεν τίθεται σε ισχύ η προσήλωση στο χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας. Δεν έγινε αντιληπτό ότι δεν τροποποιείται η ισχύς της διάταξης. Πρέπει να το επαναλάβουμε για να γίνει κατανοητό; Είναι δύσκολο να κατανοηθεί ότι δεν καταργείται και ότι ισχύει;» τόνισε και συνέχισε:

«Είναι σταθερή η απόφαση της διμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία της χώρας μας κατά ένοπλης επίθεσης ή απειλητικών ενεργειών και ξεκαθαρίζεται ότι θα αντιταχθούν οι ΗΠΑ ενεργά και ανεπιφύλακτα και υπάρχει η δέσμευση τους να μην ανατραπούν μείζονες καταστάσεις».

«Το σύνολο των σχέσεων των δύο χωρών, Ελλάδος – ΗΠΑ περιέχεται και στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η οποία ψηφίστηκε και από το αμερικανικό Κογκρέσο. Όλα αυτά συνιστούν ένα πακέτο για τις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, ο κ. Δένδιας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή κάνοντας λόγο για πολιτισμένο διάλογο.

«Καθώς έχει ανατείλει προεκλογική περίοδος και συνήθως υπάρχουν εντονότατοι διαξιφισμοί, το κλίμα στην Επιτροπή ήταν πολύ θετικό, ανεξάρτητα από τα επιχειρήματα των κομμάτων και τις αντιρρήσεις που υπήρξαν για την αμοιβαία αμυντική Συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ.

Παρά τις διαφωνίες που εκδηλώθηκαν, το πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή ήταν πολιτισμένο. Ουδείς αμφισβητεί τον πατριωτισμό όλων των πτερύγων. Αναπτύχθηκαν δύο γραμμές για τη Συμφωνία. Υπάρχει η πλήρης αποκήρυξης και η κάθετη ιδεολογική αντίρρηση του ΚΚΕ, σεβαστή, και υπάρχει και η άλλη διατύπωση από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση, με διαφορετικούς όμως παραμέτρους για το κατά πόσο είναι ή όχι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας. Με το ΚΚΕ η διαφωνία μας είναι βαθύτατη ιδεολογική γιατί εμείς πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος της πατρίδας», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. «Η αμοιβαία αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ είναι ένα εργαλείο να αισθανθούμε ασφαλείς…”

    M’ αυτό το πλευρό να κοιμάσαι, σιόρ Νικολάκη. Εκεί κάτω στο Ισραήλ, που πηγαίνεις, δεν είδες τίποτε, δεν κατάλαβες τίποτε, δεν έμαθες τίποτε;

    Όσον αφορά στον πατριωτισμό, σαφώς και δεν ξέρεις τι λες, αφού δεν έχεις καμμία σχέση μ’ αυτόν.

    Τι δυστύχημα, αυτές τις ώρες, να κραοτούν τέτοιοι ένθρωποι το τιμόνι τής χώρας!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αντί να παραιτηθεί, ζητάει και τα… ρέστα

Το κόστος της «βοήθειας» του υπουργείου Εσωτερικών σε στελέχη της Ν.Δ. να καταχραστούν παρανόμως τα προσωπικά δεδομένα πολιτών για...

Όμηροι της αποχής

Παρά το γεγονός ότι η προεκλογική αντιπαράθεση είναι πολύ έντονη για ευρωεκλογές, επί της ουσίας γίνεται για ένα 40%-45%...

Οι Τσοχατζόπουλοι του μέλλοντος

Το επεισόδιο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ως αντιπαράθεση ρουτίνας. Αλλά δεν ήταν. Αναφερόμαστε στην άρον άρον φυγή του πρωθυπουργού από...

Προεκλογική άπνοια και κρίση αντιπροσώπευσης

Μπήκαμε στην προτελευταία εβδομάδα των εκλογών  και -όπως επιβεβαιώνουν και οι παλαιότεροι- η «άπνοια» που παρατηρείται δεν έχει ιστορικό...