Συνάντηση Σολτς – Μακρόν: Χρειάζεται άμεση κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η γαλλική πρόταση για δημιουργία σχήματος πολιτικής σύνδεσης και συντονισμού μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών της Ευρώπης, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η πιθανότητα εφαρμογής της ειδικής πλειοψηφίας σε αποφάσεις της ΕΕ, αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν πριν από λίγο ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη επίσκεψη του τελευταίου στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του.

Τη δημιουργία μιας “ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας” πρότεινε ο Μακρόν

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σφυρηλατήσει και πάλι την Ευρώπη, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα θεμέλια της ύπαρξής μας, με όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε ο κ. Σολτς, ενώ ο κ. Μακρόν επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Ευρώπης να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά. Οι δύο ηγέτες τόνισαν κατ΄επανάληψη ότι χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, με τον Όλαφ Σολτς να επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη από τη Μόσχα ειρήνη. Ο γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στη σημερινή ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσε ότι δεν έφερε κάποια κλιμάκωση, σε επίπεδο γεωγραφικό ή χρήσης όπλων, «αλλά αυτό δεν αρκεί, απαιτείται κατάπαυση του πυρός».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε αυτό που είχε πει προηγουμένως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ, ακόμη και εάν επιταχυνθεί. Πρότεινε, δε, τη δημιουργία σχήματος συνεργασίας της ΕΕ με διάφορες χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της, αλλά μοιράζονται τις ευρωπαϊκές αξίες. «Απαιτείται ένα νέο σχήμα, το οποίο θα φέρει μαζί του νέες μορφές αλληλεγγύης και θα ανταποκρίνεται στη γεωγραφία», δήλωσε και αναφέρθηκε ενδεικτικά στη Μεγάλη Βρετανία ή τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. «Εδώ πρόκειται για τη σταθερότητα της Ευρώπης», πρόσθεσε. Για «πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να υπονομεύει την προοπτική ένταξης κρατών» όπως αυτά των Δυτικών Βαλκανίων, έκανε λόγο ο γερμανός καγκελάριος, τονίζοντας από τη μία πλευρά ότι μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει μόνο εφόσον πληρούνται τα κριτήρια που αφορούν το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την οικονομία, αλλά και ότι υπάρχουν χώρες με απόψεις πολύ σχετικές με τις δικές μας, οι οποίες επιθυμούν τη συνεργασία με την ΕΕ.

Ιδιαίτερη μνεία έκαναν και οι δύο ηγέτες στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο της νέας γεωπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη. Ο Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, προανήγγειλε μάλιστα μία υπό γαλλογερμανικό συντονισμό Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα πραγματοποιηθεί, όπως είπε, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Οι χώρες της περιοχής έχουν λάβει θαρραλέες και γενναίες αποφάσεις, σημείωσε ο κ. Σολτς και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας. «Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο ώστε αυτό το θάρρος να μην απογοητευτεί», τόνισε, αναφερόμενος στην ανάγκη έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ομοφωνία η οποία απαιτείται για τις αποφάσεις της ΕΕ, ο Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι υπάρχει μια σειρά προτάσεων και «όπου μπορεί να υπάρξει συναίνεση, η Γερμανία ασφαλώς θα συμμετάσχει και σίγουρα δεν θα είναι αυτή που θα την εμποδίσει». Τόνισε ωστόσο και ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ΕΕ σε πολλούς τομείς, χωρίς να απαιτείται αλλαγή των Συνθηκών, εφόσον τα κράτη – μέλη συμφωνούσαν σε ποιους τομείς θα εφαρμοζόταν η ειδική πλειοψηφία. Ο κ. Μακρόν από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία σε τομείς όπως η δημοσιονομική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας. «Αυτή η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί και να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα, για μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική και κυρίαρχη και αυτό πιστεύω ότι αποτελεί σημείο ταύτισης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν αφορά τρέχουσες αποφάσεις όπως π.χ. σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν άλλαξε μετά τον Raisi

Δεν είναι συνηθισμένο για έναν αυτοκράτορα να χειροδικεί δημόσια σε βάρος ενός κληρικού, όμως το 1928, σε ένα από...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

H γουόκ ατζέντα σκοτώνει την έβδομη τέχνη

Πέρασαν παραπάνω από δύο μήνες από τη λαμπρή τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ όπου καταγράφηκε ο θρίαμβος της...

Σε τροχιά… πολέμου των άστρων

Σε πόλεμο των άστρων εξελίσσεται σταθερά η σύγκρουση Μόσχας και Ουάσινγκτον με φόντο... τα διαστημικά όπλα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο...