Δένδιας: Η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας και η διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στην τηλεδιάσκεψη 3 +1

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο και του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ) είναι απολύτως απαραίτητη, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους ομολόγους του της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άντονι Μπλίνκεν.

Διπλωματικές πηγές για την τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ του σχήματος 3+1: Η απειλή χρήσης βίας, ο αναθεωρητισμός, οι συνεχείς παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλων κρατών δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για την περιφερειακή συνεργασία

Κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ του σχήματος 3+1: Κοινή δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Αν. Μεσόγειο

Εξίσου, ο Νίκος Δένδιας τόνισε τη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στη διασυνδεσιμότητα και στην ενεργειακή ασφάλεια και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο νέο πλωτό σταθμό μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την έναρξη υλοποίησης του οποίου εγκαινίασε ο πρωθυπουργός εδώ και λίγες ημέρες.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην ενεργειακή και την ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μέσω του αγωγού EastMed, αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector. Αυτά τα δύο έργα ακολουθούν την ίδια γεωγραφική όδευση, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν τη συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 στην οικονομία, στις νέες τεχνολογίες, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία και συμφώνησαν, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας, για μια νέα συνάντηση, είτε στην Ουάσιγκτον, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο, με φυσική παρουσία, πριν από το τέλος του έτους.

Σκοπός αυτής της συνάντησης, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, «θα είναι η περαιτέρω εμβάθυνση της πολυμερούς συνεργασίας, αλλά κυρίως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε και από τη σημερινή συνάντηση, τη διάχυση του μηνύματος ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ είναι πυλώνες της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας».

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να ευχηθεί περαστικά στον Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έχει προσβληθεί από κορονοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η κορυφή και το παγόβουνο της παρακμής

Η περίπτωση του Δημήτρη Παπανώτα, με αφορμή τον αποκλεισμό του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρει -έστω εμμέσως- και...

Η Ελλάδα, η Τουρκία και η απειλή των drones

Η χρήση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Μπαϊρακτάρ στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, στα αρχικά του στάδια, στον πόλεμο...

Οι αληθινοί χριστιανοί και πατριώτες δεν κουνάν το δάχτυλο

Θα ήθελα πολύ να πάρω στα σοβαρά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κύριο Κασσελάκη, αλλά λυπάμαι. Δεν δύναμαι. Εκεί που...

Διεθνής διαπόμπευση (και πάλι) για τη διαπλοκή κυβέρνησης-δημοσιογράφων!

Η διεθνής κατάταξη της χώρας μας στη θέση 107 όσον αφορά την κατάσταση του Τύπου δεν αποτελεί εδώ και...