Συνέδριο ΝΔ: Ο εγγονός του Μυλωνά και ο πλούσιος Σαμαρείτης 

Οι διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες των στελεχών που διεκδικούν ρόλο τόσο στο κυβερνητικό παρόν όσο και  στην επόμενη ημέρα της ΝΔ,  ξεδιπλώνονται μέσα από τις ομιλίες τους στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ

Άκης Σκέρτσος: Δικαιωματιστής φίλος του Γρηγόρη Δημητριάδη 
 
Σε προσωπικό τόνο κινήθηκε η ομιλία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος θέλησε να συστηθεί στο δεξιό κοινό «ως εγγονός του μυλωνά και παιδί της μεσαίας τάξης». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μου δίνετε τη δυνατότητα να ξανασυστηθώ αλλά και να ξανασυναντηθώ μαζί σας. Ελάχιστοι άλλωστε γνωρίζετε ότι ο «εξελάκιας» ή «κουτάκιας» της κυβέρνησης, όπως με αποκαλεί χαριτολογώντας ο συνάδελφος και φίλος Γρηγόρης Δημητριάδης λόγω της συνήθειάς μου να βάζω σε λίστες και σε πίνακες το κάθε τι, κρατάει από μία οικογενειακή ρίζα που διαχρονικά συμπορεύεται με αυτή την ιστορική παράταξη».

Ο κ. Σκέρτσος έβαλε τη διάσταση του δικαιωματισμού στο Συνέδριο και υπογράμμισε τον φιλελεύθερο χαρακτήρα του κόμματος: «Το μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ζητούμενο, λοιπόν, για αυτή την Κυβέρνηση, για αυτή την παράταξη και τη χώρα μας συνολικά είναι να θέσουμε ξανά σε λειτουργία τον ανελκυστήρα της κοινωνικής ανόδου, της κοινωνικής κινητικότητας, των ίσων ευκαιριών για όλες και για όλους ανεξαρτήτως φύλου, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή πολιτικών πεποιθήσεων, πραγματική ισονομία, πραγματική ισοπολιτεία, πραγματικές ευκαιρίες ανέλιξης για όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει μία πιο δίκαιη κοινωνία για τους νέους της, για τις γυναίκες, για τα άτομα με αναπηρία, για τους ΛΟΑΤΚΙ, για κάθε ομάδα που βιώνει καθημερινά μικρότερες ή μεγαλύτερες ανισότητες και εμπόδια, που δεν έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες για να γίνει η καλύτερη εκδοχή αυτού που ονειρεύεται και αυτού που μπορεί».

Χρήστος Σταϊκούρας: Η ΝΔ είναι το κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού

Στις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή ανέτρεξε και ο Χρήστος Σταϊκούρας για να προσδιορίσει τη σύγχρονη φυσιογνωμία της ΝΔ. 

Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Νέα Δημοκρατία που συγκροτήθηκε ως κόμμα βαθιά δημοκρατικό, λαϊκό, κοινωνικά φιλελεύθερο, ριζοσπαστικό και πολυσυλλεκτικό ως κόμμα γνήσια  προοδευτικό που τολμά να εξελίσσεται προς όφελος της πατρίδας και όλων των πολιτών. Στο πρώτο συνέδριο του κόμματος στις 5 Μαΐου 1979 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε πολλά  και σπουδαία.  Σταχυολογώ: «Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στο έθνος, πιστεύει στην ειρηνική συμβίωση των λαών και καταδικάζει κάθε πράξη βίας και αυθαιρεσίας». 

Έκανε ταυτόχρονα τις αναγκαίες  τακτικές  προσαρμογές σε μεταβαλλόμενες συνθήκες  πάντα με γνώμονα να υπηρετεί υπεύθυνα την πατρίδα, τον ελληνισμό, τους πολίτες. Στη μακρά διαδρομής της υλοποίησε με σωφροσύνη και τόλμη τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές για τη χώρα. Για αυτό αν και διαχρονικά πολιτεύτηκε μακριά από ψεύδη, δημαγωγίες και λαϊκισμούς, οι πολίτες με την εμπιστοσύνη τους της έχουν δώσει το υψηλότερο ποσοστό καθώς και το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων σε εκλογικές αναμετρήσεις». 

Υπερασπίστηκε τις «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι «θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας, στην επίτευξη ψηλής και διατηρήσιμης μεγέθυνσης, στη δημιουργία νέων, ποιοτικών, καλών θέσεων απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Καλός Σαμαρείτης είναι ο πλούσιος Σαμαρείτης» 

Εν αντιθέσει προς τους περισσότερους συναδέλφους του που επικαλέστηκαν τον ιδρυτή της παράταξης ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέτρεξε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ξεκινώντας την ομιλία του είπε: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι ‘ο καλός Σαμαρείτης είχε μείνει στη μνήμη της ανθρωπότητας μέσα από το ευαγγέλιο όχι γιατί είχε καλές προθέσεις, αλλά γιατί είχε τα χρήματα να βοηθήσει την κατάλληλη στιγμή’. 

Τι συνέβη στη δική μας περίπτωση. Το δικό μας κυβερνητικό έργο ήταν πολύ δύσκολο στα οικονομικά και το ξέρετε όλοι. Δεν είχαμε τις ανέφελες εποχές που απήλαυσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Μας έτυχε και τι δε μας έτυχε. Μόνο οι ακρίδες να μην πέσουν στην Αίγυπτο δε συνέβη στην εποχή μας… Λόγω της πανδημίας υποστήκαμε ένα δημοσιονομικό κόστος πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα αυτή η  υπόθεση  της ενεργειακής κρίσης και του φοβερού αυτού πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία θα μας κοστίσει από εδώ και πέρα με τα χθεσινά μέτρα πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ… Καταφέραμε και φέραμε ήδη στα ταμεία του ελληνικού κράτους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι στα διαθέσιμά μας 7 δισεκατομμύρια ευρώ.  Και πολλά από αυτά τα χρήματα θα δαπανηθούν σε πάρα πολλά έργα και δράσεις από το Εξοικονομώ στην υγεία, στα νοσοκομεία, στην παιδεία, στην ψηφιακή επανάσταση, στην κινητροδότηση  επενδύσεων τα  επόμενα χρόνια και προπαντός του χρόνου, στους επόμενους μήνες μέχρι να πάμε στις εκλογές».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...