Απάντηση Κώστα Αχ. Καραμανλή σε Βορίδη: Η ΝΔ δεν είναι κλειστό κλαμπ και μαυσωλείο 

Τη δική του ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς και στην ακραία δεξιά τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη

Ο κ. Καραμανλής έκανε αναδρομή στις ιδρυτικές αρχές της ΝΔ όπως τις έθεσε ο ιδρυτής του κόμματος που κατά την ανάγνωσή του «έθεσε στον ιδεολογικό πυρήνα της παράταξης αυτό που ονομάσαμε πρώτοι εμείς φιλελευθερισμό.  Το σύστημα που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς, με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Βέβαια η νεοφιλελεύθερη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη απέχει από τον κοινωνικό φιλελευθερισμό που προτάσσει διαχρονικά ο καραμανλισμός αλλά αυτό το αντιπαρήλθε ο νεότερος της πολιτικής οικογένειας.

Αντίθετα είπε ότι «είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, η παράταξη που παραμένει πιστή στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που σκέφτεται και δρα υπέρ των αδύναμων, των πολλών και όλων των Ελλήνων».

Αναφέρθηκε επίσης στο οικονομικό, κοινωνικό και ιδεολογικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας, σχεδόν μισό αιώνα μετά την ίδρυση της παράταξης. «Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας, γιατί αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη κεντροδεξιά πατριωτική παράταξη, αυτή που διαχρονικά διασφαλίζει τα συμφέροντα του έθνους και αυτή -που όπως είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από πολλά χρόνια- δεν εγκλωβίστηκε ποτέ στις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς, αλλά κατάφερε διαχρονικά να εντάξει στους κόλπους της πολίτες και πολιτικούς από όλους τους ιδεολογικούς χώρους… Η Νέα Δημοκρατία δε θα γίνει ποτέ κλειστό κλαμπ και μαυσωλείο. Έχει ανοιχτές τις πόρτες σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

  1. Πόσο παραπάνω “κοινωνικό φιλελευθερισμό” μπορεί να θέλει κάποιος για να μην είναι “νεοφιλελεύθερος” από 45 ΔΙΣ ΕΥΡΩ που μοίρασε τα τελευταία 2 χρόνια η κυβέρνηση;

  2. Ο Καραμανλισμός δεν προτάσσει τον φιλελευθερισμό αλλά τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό.
    Ο όρος είναι επινόηση του “εθνάρχη”. Συμπυκνώνεται σε κρατικές επιχειρήσεις, ετσιθελισμό, πανίσχυρο γκουβέρνο, απαξίωση κάθε έννοιας κράτους δικαίου και εθνικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση (Ανδρεάδης). Η αρχική πρόταση είχε και νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά αλλά αργότερα με τον ανηψιό εξελίχθηκε σε έναν δανείσου γιατί χανόμαστε, ππανδρεισμό χωρίς αίσθηση των κινδύνων που τίναξε τη χώρα στον αέρα.
    Σήμερα αυτές τις πολιτικές θα τις χαρακτηρίζαμε Loony Left. Τότε χαρακτηρίζανε τον Παπαληγούρα τον ΥΠΟΙΚ του εθνάρχη, “σοσιαλομανή”
    Και η Κεντρώα πολιτική του Σαμαρά αλλά και η Κεντροαριστερή του Κυριάκου είναι πολύ πιο κοντά στη σημερινή ιδεολογία της ΝΔ που είναι ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός.
    Οσοι θέλουν τον original “Καραμανλισμό” μπορούν να παρακολουθήσουν στο Iskra τη νέα πολιτική κίνηση του Λαφαζάνη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ευρωεκλογές: Μόνοι χαμένοι οι Ευρωπαίοι κι εμείς μαζί τους

Ελάχιστος χρόνος απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι Έλληνες ψηφοφόροι αλλά και οι υπόλοιποι ψηφοφόροι της Ευρώπης...

Όλα πάνε πρίμα για τον Κυριάκο… το λέει και ο ΣΚΑΪ!

Δυο τρεις εβδομάδες πριν από τις «κρίσιμες» ευρωεκλογές, και όλα για τον Κυριάκο του 41% πηγαίνουν πρίμα. Κι αυτό...

Ιδού το κράτος – συμμορία!

Στο προηγούμενο άρθρο μας, με τίτλο «Να προσέξει ο κ. Μητσοτάκης», που δημοσιεύτηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψή...

Αχίλλειος πτέρνα και για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κι ενώ τη σκυτάλη από την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα που μίλησε για «Μακεδονία» πήρε χθες ο μέλλων πρωθυπουργός των Σκοπίων...