Το προεκλογικό του αφήγημα ξεδίπλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επανέφερε τη ρητορική της αυτοδυναμίας και δήλωσε «παρών στο μέλλον της χώρας» 

Του Οδυσσέα Αρβανίτη 

Με μία πανηγυρικού τύπου ομιλία που διακοπτόταν διαρκώς από τα χειροκροτήματα των συνέδρων – ενίοτε άστοχα-, έκανε την έναρξη του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά επιτέθηκε στους αντιπάλους του βάζοντας τα βασικά διλήμματα των εκλογών. 

Ο κ. Μητσοτάκης ξεδίπλωσε το βασικό του αφήγημά, με το οποίο θα πορευθεί προς τις εκλογές: Ότι οι κρίσεις πρώτα της πανδημίας και μετά η ενεργειακή είναι εισαγόμενες και η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να την αντιμετωπίσει καθώς επίσης ότι γύρω από τη διαχείρισή τους συγκρούονται οι δυνάμεις του ρεαλισμού με τις δυνάμεις του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Απέδωσε την κριτική της αντιπολίτευσης στη δημαγωγία και στον λαϊκισμό. Περιέγραψε τα διλήμματά του στον δρόμο προς τις εκλογές ενώ φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω από τις παλαιότερες δηλώσεις του για τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Παράλληλα απαντώντας στην παρασκηνιακή φημολογία και φιλολογία που σχετίζονται με τα σενάρια της επόμενης ημέρας που τον αποκλείουν από μία κυβέρνηση συνεργασίας, έκλεισε την ομιλία του διακηρύσσοντας «δηλώνω παρών στο μέλλον της χώρας». Επανέφερε αν και όχι καθαρά τον στόχο της αυτοδυναμίας λέγοντας: «Σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού σημαίνει μία ισχυρή κυβέρνηση… Δυνατή ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Απέναντι στα περιχαρακωμένα άλλα κόμματα η νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση προκύπτει σαν αντικειμενική αναγκαιότητα. Η πατρίδα και η κυβέρνηση απέδειξαν ότι μπορούν να ξεπερνούν τις τρικυμίες και η παράταξη μπορεί να αποτελέσει την κοίτη, το προοδευτικό κέντρο στο οποίο συγκλίνουν οι δυνάμεις. Οι Έλληνες θα διαπιστώσουν ποια δύναμη εξελίσσεται και ποια μένει δέσμια του παρελθόντος. Και ποιο κόμμα ξέρει να εκλέγεται μόνο του αλλά να απευθύνεται σε όλους… Δηλώνω παρών στο μέλλον της χώρας».  

Έβαλε τις δικές του διαχωριστικές γραμμές παίζοντας με τα σύμβολα και τις έννοιες: «Οι διαφορές των αντιλήψεων δεν καταργήθηκαν, το δίλημμα αριστερά δεξιά είναι πια καθήλωση ή εξέλιξη, πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Τα ρήματα είναι γκρεμίζω ή χτίζω, υπόσχομαι ή πράττω… Οι αντίπαλοι δεν αναζητούν λύσεις αλλά μένουν προσκολλημένοι σε δόγματα. Το έθνος και η πατρίδα αποκτούν νέα διάσταση. Πατριωτισμό της ευθύνης και του ρεαλισμού και τον διακρίνει από τον εθνικισμό. Η ευρωπαϊκή ταυτότητα συνυπάρχει με την εθνική ταυτότητα…». Περιέγραψε και το διακύβευμα των εκλογών λέγοντας ότι “οι Έλληνες θα έχουν να επιλέξουν μία Ελλάδα που ενισχύεται με νωπή στη μνήμη τι έζησαν από το 2015 μέχρι το 2019 και βάζοντας στο μυαλό τους τους παλιούς πρωταγωνιστές στη θέση των νέων προκλήσεων…». Υπογράμμισε δε τα τρία «Σ»: Σταθερότητα, συνέχεια, συνέπεια. 

Εξάντληση τετραετίας 

Θέλοντας να τονώσει το ηθικό των στελεχών του επέμεινε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και θα ανανεώσει τον χρόνο του: «Έχουμε πολύ δουλειά για τους επόμενους δώδεκα μήνες και περισσότερη για τέσσερα χρόνια». 

Ενδεικτικό των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη είναι ότι ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στον βασικό του αντίπαλο. Αναφέρθηκε αντιστικτικά στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δεν είναι ουσιαστικό ένα συνέδριο αν δεν αναζητά τις αιτίες που το οδήγησαν σε τρεις ήττες και αν οι ίδιοι γερασμένοι πρωταγωνιστές φωνάζουν τα ίδια γερασμένα συνθήματα. Και αν ο ένας και μοναδικός αρχηγός συμμετέχει σε εκλογή με μόνο αντίπαλο τον εαυτό του». Σε άλλο σημείο κατηγόρησε τους αντιπάλους του: «Από τις εισαγόμενες κρίσεις θρέφονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι που επενδύουν στη δημαγωγία. Αγνοούν ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν πάθει και έχουν μάθει. Όταν χρειάστηκε, το κράτος στάθηκε δίπλα τους όπως στην πανδημία. Εκτιμούν ότι φυλάξαμε τα σύνορά μας και κάναμε την Ελλάδα πιο ισχυρή γεωπολιτικά». Κάνοντας αναφορά στην πολιτική ασφάλειας αναφέρθηκε στα Πανεπιστήμια και τις καταλήψεις και λιγότερο στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος για να κατηγορήσει ξανά την αντιπολίτευση: «Με το πολιτικό περιθώριο φλερτάρουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Οι επιτυχίες στον τομέα της ασφάλειας θέλουν χρόνο. Η αρχή έγινε  και η ελευθερία στα Πανεπιστήμια έχει  κατοχυρωθεί… Η φύλαξη των συνόρων μας μηδένισε τις μεταναστευτικές ροές, η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι». 

Είμαστε σε πόλεμο και είμαστε με την Ουκρανία 

Ο πρωθυπουργός έκανε έναν εκτεταμένο απολογισμό των πεπραγμένων της τριετίας, παραθέτοντας πλήθος στατιστικών και αριθμητικών στοιχείων για να υπογραμμίσει τις επιτυχίες του και να υποστηρίξει τη συνέπεια με τις προγραμματικές του εξαγγελίες.  «Οι 33 μήνες που άλλαξαν την Ελλάδα σε όλα τα πεδία» ήταν ο τίτλος του, από την οικονομία και την ανάπτυξη μέχρι την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. 

Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του στη διεθνή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατρέπει όσα γνωρίζαμε σε όλο τον κόσμο και κάνει αχαρτογράφητες τις διεθνείς εξελίξεις, δεν περιορίζεται στα όπλα, χρησιμοποιεί την ενέργεια και μετατρέπεται σε βόμβα για την παγκόσμια οικονομία. Όλοι είμαστε σε πόλεμο σε πολλαπλά επίπεδα. Η εισβολή της Μόσχας γίνεται μοντέλο προσομοίωσης για τις σχέσεις της κάθε χώρας με τους γείτονές της. Στο οικονομικό πεδίο προκαλεί τεράστιο κύμα ανατιμήσεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στους λογαριασμούς του ρεύματος και στη διασύνδεσή τους με τις τιμές του φυσικού αερίου την οποία θα καταργήσουμε μετά την 1η Ιουλίου. Ωστόσο δίχως ευρωπαϊκή πολιτική δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα». Αναφέρθηκε στο χθεσινό πρόγραμμα στήριξης κλείνοντας το μάτι στη μεσαία τάξη λέγοντας ότι «η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει το κόστος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Εξουδετερώνουμε στην πράξη τις συνέπειες της ρήτρας αναπροσαρμογής… Για να ξέρουμε ποιος είναι προοδευτικός και στέκεται στο πλευρό του πολίτη και ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι. Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν τον τυχοδιωκτισμό κάποιων άλλων». 

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πολιτική ίσων αποστάσεων: «Η κρίση είναι πεδίο αντιπαράθεσης του αποτελεσματικού ρεαλισμού και του λαϊκισμού. Οι δημαγωγοί προτείνουν εύηχες και ανεφάρμοστες λύσεις και κρύβουν τις πραγματικές αιτίες. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις απέναντι στον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο. Ανάμεσα στους καταπατητές των συνόρων και των υπερασπιστών, μεταξύ του δεσποτισμού και της δημοκρατίας. Είμαστε με την ειρήνη και τη νομιμότητα. Ναι είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με τη δημοκρατία και την ελευθερία. Είμαστε με τη Δύση. Στηρίζουμε τους φίλους μας ώστε να μπορούμε να ζητήσουμε αν χρειαστεί τη δική τους συμπαράσταση». 

  1. δίπλα σε κάθε πολίτη
    να παρακολουθούμε τις επικοινωνίες του με διάφορα παράνομα λογισμικά

    δίπλα σε κάθε πολίτη
    να επιβουλευόμαστε τα χρήματά του και να τα δίνουμε στους αισχροκερδείς

    δίπλα σε κάθε πολίτη
    να δεσμεύουμε την ψήφο του και να χαντακώνουμε το μέλλον του

    δίπλα σε κάθε πολίτη
    να κρατάμε τα παιδιά του έξω από τις σχολές και να τα κάνουμε πελάτες μας

    δίπλα σε κάθε πολίτη
    να τον εμπαίζουμε, να τον εξευτελίζουμε και να τον χειραγωγούμε χωρίς τέλος

    δίπλα σε κάθε πολίτη
    εκτός όταν ζητάει να λειτουργήσουν σωστά οι Δημόσιες Υπηρεσίες

    δίπλα σε κάθε πολίτη
    εκτός όταν η φωτιά του καίει το σπίτι και τα χωράφια και την παραγωγή

    δίπλα σε κάθε πολίτη
    εκτός όταν του πίνουν το αίμα τα μαφιόζικα cartel που εμείς οι ίδιοι γιγαντώσαμε

    δίπλα σε κάθε πολίτη
    εκτός όταν έχει COVID και τον αφήνουμε να πεθάνει διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ

    δίπλα σε κάθε πολίτη
    εκτός από τα σ/κ γιατί τότε θα έχουμε πάει για βόλτες, σκι, ποδηλατάδες και selfie

    δίπλα σε κάθε πολίτη
    που είναι πλούσιος, ψευδός, κολωνακιώτης και την έχει δει υπεράνω των άλλων

    δίπλα σε κάθε πολίτη
    που έχει καταθέσεις, σπίτια και αυτοκίνητα στην Ελβετία και στις διάφορες offshore

    δίπλα σε κάθε πολίτη
    που συμβαίνει να έχει καράβια, ποδοσφαιρικές ομάδες και τηλεοπτικούς σταθμούς

    δίπλα σε κάθε πολίτη
    που έχει μνήμη χρυσόψαρου, γιατί αυτοί είναι πάντα οι πιο χρήσιμοι βολικοί ηλίθιοι

    δίπλα σε κάθε πολίτη
    που δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το συμφέρον του, και δεν ξέρει πώς να το προστατέψει

  2. Άφρων ως Νήπιος ο Κυριάκος, νηπιότεροι δε οι άριστοι του, οπότε προβλέπεται να γίνει σφαγή των νηπίων επί του πεδίου των εκλογών.

  3. Μπουρδες στην Κανά και ζητώ συγνώμμη απο την ιστοσελίδα .Δεν έχει να πεί κάτι δεν έχει νοημα να κάνει πλέον κάτι διοτι η ζημια εχει γινει.Ο κόσμος αγανακτησε οχι μοναχα απο το ηλεκροσοκ των λογαριασμών και την ακριβεια.Αλλά και για πολλά πολλά αλλα.Το κυριοτερο ειναι οτι ανελαβε σπιλυτη αυτοδυναμία για να ειναι οχι ισος με το Συριζα.Αλλά και πιο κατω απο τον Ανδρουλακη

  4. Στον ιδιωτικο τομεα οταν προκειται να σπολυθεί καποιος του αναθετοτν ολο κσι λιγοτερες αρμοδιοτητες .Και τις ανσθετουν σε αλλους.Ετσι σταδιακα του αφαιρουνται οι εργαδιες του. Και αυτο γινεται ωστε και η δουλεια νσ μην παει πισω και δη να υπαρχουν λιγοτερες αρμοδιοτητες Για τον αντικαταστατη του υπο απολυση υπαλληλου.Αυτο το ξερουν οι απαντες που εργαζονται στον ιδιωτικο τομεα και δη ο κυριακοςΟσο νωρίτερα γίνουν οι διπλές εκλογες τοσο το καλυτερο ετσι ώστε να υπάρξει χρονος να ανασυγκροτηθεί το κρατος για την κόλαση που ερχεται μετα το καλοκαίρι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...