Ουκρανός δοικητής: «Οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία» στο Azovstal

“Οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία” στον χώρο του Azovstal στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης σε αυτή την πόλη λιμάνι που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς, δήλωσε διοικητής του τάγματος Αζόφ που υπερασπίζεται το εργοστάσιο χαλυβουργίας.

Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να εγγυηθεί ασφαλή διέλευση στους αμάχους που βρίσκονται στο συγκρότημα Αζοφστάλ στην Μαριούπολη

Νέα αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ είναι καθ’ οδόν για τη Μαριούπολη

“Οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία και δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση των αμάχων” που κατέφυγαν στα υπόγεια αυτού του πελώριου εργοστασίου όπου και παραμένουν μαζί με τους μαχητές, δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Telegram.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ανθρωπιστικοί διάδρομοι “λειτουργούσαν” στο Azovstal και ότι ο ρωσικός στρατός τηρούσε εκεί την εκεχειρία που ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, για σήμερα.

“Πριν από τρεις ημέρες, ο εχθρός εισέβαλε στην περιοχή του Azovstal όπου συνεχίζονται σφοδρές και αιματηρές μάχες”, πρόσθεσε ο Παλαμάρ, επιβεβαιώνοντας δηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης του διοικητή του τάγματος Αζόφ, Ντενίς Προκοπένκο.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ολέκσιι Αρεστόβιτς δήλωσε σήμερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι “ρωσικές δυνάμεις μπήκαν χθες (Τετάρτη)” στο εργοστάσιο.

“Έχουμε πολλές πληροφορίες, συχνά αντιφατικές” για την υφιστάμενη κατάσταση, πρόσθεσε, αρνούμενος να δώσει ακριβή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις αυτές.

Στο βίντεό του, ο Παλαμάρ εξήρε ακόμη μια φορά “το σθένος” και τον “ηρωισμό” των τελευταίων μαχητών που παραμένουν οχυρωμένοι στο εργοστάσιο Azovstal.

Απέναντι σε μια κατάσταση που θεωρείται “κρίσιμη”, ο Παλαμάρ ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και του προέδρου Ζελένσκι για την “απομάκρυνση των αμάχων” που έχουν απομείνει –200 σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο– και των στρατιωτών “που έχουν τραυματιστεί και κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω της έλλειψης της κατάλληλης ιατρικής αγωγής”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.