Πάρτι απευθείας αναθέσεων – Τώρα δίνουν και τη συντήρηση των C-130 σε ιδιώτες

Δε φτάνουν οι δραματικές καθυστερήσεις εκ μέρους της ΕΑΒ στη συντήρηση των C-130. Δε φτάνουν οι υποσχέσεις που έδινε μέχρι πρόσφατα η διοίκησή της ότι θα παραδώσει σημαντικό τμήμα των μεταγωγικών αεροσκαφών εντός του 2022. Τώρα, προωθείται η απευθείας ανάθεση του έργου σε ιδιώτη

Το πάρτι απευθείας αναθέσεων, που κυριαρχεί σε όλο τον δημόσιο τομέα, έρχεται να επιβεβαιώσει η πρόθεση της διοίκησης της κρατικής ΕΑΒ να δώσει, με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη, το σημαντικότατο για την Πολεμική Αεροπορία έργο της συντήρησης των μεταφορικών αεροσκαφών, C-130.

Ήδη, και μόνο στο άκουσμα της σχετικής «φημολογίας» το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι στην ΕΑΒ αντιδρούσαν εντονότατα. Τώρα, θεωρείται πολύ πιθανόν η ρήξη τους με τη διοίκηση της εταιρείας, από τη στιγμή που αποφασιστεί η απευθείας ανάθεση σε «εξωτερικό συνεργάτη».

Άραγε, τι άλλαξε όμως στη διοίκηση της ΕΑΒ και αποφασίζει τώρα, με διαδικασίες κατεπείγοντος μάλιστα, να δώσει μια πολύ σημαντική και μεγάλη «δουλειά» σε ιδιώτη; Να σημειωθεί ότι ήδη έχει προταθεί συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία, η οποία πρόκειται να αναλάβει το έργο της συντήρησης των αεροσκαφών έως το 2024 με το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος για κάθε C-130, ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Συνολικά, το έργο αφορά δώδεκα τέτοια αεροσκάφη, ενώ, κατά πληροφορίες, σε πρώτη φάση, με απευθείας ανάθεση, θα δοθεί η συντήρηση τεσσάρων C-130.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΕΑΒ στην έκθεσή της προς την κυβέρνηση, μόλις τον Ιούλιο του 2021, υποσχόταν ότι μέσα στο 2022 θα παρέδιδε στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τουλάχιστον τρία C-130, και κατόπιν, το 2023, όλα τα υπόλοιπα.

Για ποιο λόγο, λοιπόν, έρχεται τώρα και, όχι μόνο δεν τα έχει έτοιμα, αλλά η διοίκησή της φέρεται έτοιμη να αποφασίσει την απευθείας ανάθεση του έργου της συντήρησης των αεροσκαφών σε ιδιωτική εταιρεία;

Να σημειωθεί ότι, ενώ βάσει του χρονοδιαγράμματος του Ιουλίου του 2021, η διοίκηση της ΕΑΒ υποσχόταν ότι θα παραδώσει τα C-130 το 2023, τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που ευρέως διακινούνται στον χώρο των εργαζομένων της εταιρείας, μεταθέτει το χρονοδιάγραμμα παράδοσής τους για το 2024 (!).

Άραγε, η διοίκηση της ΕΑΒ, δίνοντας αυτές τις «υποσχέσεις», παραπλανούσε την κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις; Τι άλλαξε από πέρυσι μέχρι τώρα που, ενώ η διοίκηση της εταιρείας υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια, τώρα λέγει ότι καλύτερα είναι να δώσει τη «δουλειά» σε ιδιώτη;

Πρόκειται για μια κίνηση που γεννά εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά γύρω από τον τρόπο που αντιμετώπισε η ηγεσία της ΕΑΒ ένα τόσο σοβαρό αντικείμενο, αλλά και τις μεθοδεύσεις ως προς την ανάθεση του έργου σε ιδιώτη.

Να σημειωθεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρακτικά έχουν ξεμείνει από μεταγωγικά αεροσκάφη, εξαιτίας των δραματικών καθυστερήσεων τα τελευταία χρόνια. Κατά πληροφορίες, σήμερα μόνο δύο C-130 (από τα συνολικά 14) μπορούν να χρησιμοποιούνται.

Για ποιο λόγο, λοιπόν, η διοίκηση της ΕΑΒ έδωσε υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα, στέρησε επί σειρά ετών τις Ένοπλες Δυνάμεις από τα -πολύτιμα για την αποστολή της εθνικής Άμυνας- C-130, και τώρα έρχεται να δώσει τη συντήρησή τους σε ιδιώτες;

Η διοίκηση της ΕΑΒ, επίσης, καλείται να διευκρινίσει μέσα από ποιες θεσμικές διαδικασίες οδηγείται τώρα στην επιλογή συγκεκριμένης εταιρείας για αυτό το σημαντικό έργο. Προς το παρόν, το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι έγιναν κρούσεις σε δύο ισραηλινές εταιρείες, οι οποίες, κατά πληροφορίες, δεν ενδιαφέρθηκαν, σε άλλες δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο των C-130, και σε άλλες δύο εταιρείες του εξωτερικού, η μια εκ των οποίων φέρεται να μην ενδιαφέρθηκε.

Η μια ελληνική που εδώ και πολύ καιρό φέρεται ως σφόδρα ενδιαφερόμενη (!) για τη «δουλειά», είναι αυτή στην οποία η διοίκηση της ΕΑΒ σχεδιάζει να δώσει το έργο. Άραγε, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία στα C-130, διαθέτει το κατάλληλο και έμπειρο προσωπικό ειδικών ή θα αρχίσει να τους «στρατολογεί» και να τους εκπαιδεύει τώρα, όταν θα της δοθεί η δουλειά, οπότε και θα πάρει τη σχετική προκαταβολή (!); Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις είναι εις γνώσιν του κύριου «πελάτη» της ΕΑΒ, του υπουργείου Άμυνας;

Leave a Reply

Your email address will not be published.