Έφεση κατά του βουλεύματος για το Μάτι από τον εισαγγελέα Εφετών-Ζητά να δικαστούν για πλημμέλημα οι 24 από τους 28 κατηγορούμενους

Το Συμβούλιο Εφετών θα κρίνει τις επόμενες ημέρες την ποινική μεταχείριση που θα έχουν οι συνολικά 28 κατηγορούμενοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, μετά την έφεση που άσκησε κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μεϊδάνης ο οποίος διαφωνεί με τους πρωτοδίκες τόσο για την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για πέντε στελέχη της Πυροσβεστικής όσο και για την απαλλαγή έξι κατηγορουμένων.
Ο εισαγγελικός λειτουργός με την έφεσή του ουσιαστικά κρίνει πως για τους 103 νεκρούς που άφησε πίσω της η φωτιά, τους δεκάδες τραυματίες και τις τεράστιες υλικές καταστροφές, πρέπει να λογοδοτήσουν για πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες 24 από τους 28 κατηγορούμενους, αντί των 18 που αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.
 Ο κ. Μεϊδάνης απορρίπτει, θεωρώντας πως πάσχει από απόλυτη ακυρότητα, τη θέση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ότι πρέπει να διενεργηθεί επιπλέον έρευνα για πέντε στελέχη (κατά τον επίμαχο χρόνο) της Πυροσβεστικής για την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με την έφεση του κ. Μεϊδάνη, υπήρξε απόλυτη ακυρότητα όσον αφορά τη διάταξη του βουλεύματος με την οποία τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ζήτησαν τη συνέχιση των ανακρίσεων για τους πέντε αξιωματικούς, του Πυροσβεστικού Σώματος με αναβαθμισμένη κατηγορία. Ο εισαγγελέας Εφετών τονίζει πως η απόλυτη ακυρότητα του σκέλους αυτού του βουλεύματος, οφείλεται στο ότι για την περαιτέρω διερεύνηση αναβαθμισμένης κατηγορίας και νέες ανακριτικές πράξεις πρέπει να έχει προηγηθεί εισαγγελική απόφαση. «Οφείλει πρώτα να έχει ενεργήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας» φέρεται να τονίζεται στην ασκηθείσα έφεση «άλλως η ακυρότητα είναι απόλυτη».
Ο κ. Μεϊδάνης επίσης διαπιστώνει πως και στο σκέλος του υπό κρίση βουλεύματος που διατάσσει την παραπομπή 13 κατηγορουμένων, της πρώην Περιφερειάρχου Αττικής, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και δημάρχων, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για αδικήματα που αφορούν ανθρωποκτονία από αμέλεια ανάλογα με την εμπλοκή τους, υπάρχει πρόβλημα. Κατά τον εισαγγελέα Εφετών, τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, εφόσον δεν όρισαν στο διατακτικό τους «συγκεκριμένα και ρητά» αν οι εν λόγω κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη, «αν και οι σε βάρος τους αποδείξεις ήταν απολύτως επαρκείς», έχουν διαπράξει υπέρβαση εξουσίας.
 Παράλληλα η έφεση του κ. Μεϊδάνη αφορά και το απαλλακτικό σκέλος του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο κρίθηκε ότι πρέπει να απαλλαγούν 10 από τους 28 κατηγορούμενους , κυρίως αστυνομικοί και στελέχη της Αυτοδικοίκησης. Ο εισαγγελικός λειτουργός διαφωνεί με τους πρωτοδίκες και θεωρεί πως μόνο οι τέσσερις από τους 10 πρέπει να απαλλαγούν, ενώ οι υπόλοιποι έξι πρέπει να παραπεμφθούν για τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί καθώς σε βάρος τους «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις».
Να σημειωθεί ότι το υπό δευτεροβάθμια πλέον κρίση βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, θεώρησε πως για την τραγωδία στο Μάτι πρέπει να δικαστούν για πλημμελήματα 13 κατηγορούμενοι, να ερευνηθεί αναβάθμιση της κατηγορίας για 5 και να απαλλαγούν 10.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν είναι σοβινισμός οι εκδηλώσεις μνήμης!

Ήμουν πάντα και συνεχίζω να είμαι υπέρμαχος της φιλίας και της συνεργασίας των βαλκανικών λαών, και σε κάποιον βαθμό,...

Μοιραίος πρωταγωνιστής μιας βέβαιης αποτυχίας

Η επιλογή Τερίμ δεν έγινε με ποδοσφαιρικά κριτήρια, αλλά με τηλεοπτικά και πολιτικά. Στα 71 του χρόνια η ποδοσφαιρική...

Οι Παναθηναϊκάρες και ο Κωνσταντίνου

Δεν ανήκω στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, πολύ δε περισσότερο δεν υπήρξα φαν του Βασίλη Κωνσταντίνου. Όμως, η ανακοίνωση της...

Το κουκούλωμα του αιώνα για το έγκλημα των Τεμπών!

Τελικά, δεν ήταν μόνο το μπάζωμα στα Τέμπη και τα μονταρισμένα ηχητικά του ΟΣΕ. Πλέον αποδεικνύεται ότι από τις...