Οδησσός: Απαγορεύεται η κυκλοφορία, λόγω της επετείου της τραγωδίας στο Κτήριο των Συνδικάτων

Διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό, για να μην τιμηθεί η επέτειος της τραγωδίας στο Κτήριο των Συνδικάτων, στις 2 Μαίου 2014. Ανεξάρτητη διεθνής έκθεση για τα τραγικά γεγονότα εκείνης της ημέρας  δεν έχει γίνει ποτέ, παρά τις εκκλήσεις από ΟΗΕ και ΕΕ. Ωστόσο, Video από τον τόπο της σφαγής έχουν καταγράψει ξεκάθαρα τη φρίκη και τους πρωταγωνιστές της.

Οι αρχές της Οδησσού αποφάσισαν την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από την 1η έως την 3η Μαΐου, όχι λόγω πολέμου, αλλά  για να αποτρέψουν εκδηλώσεις μνήμης, για τους 48 αντι-Μεϊντάν διαδηλωτές που κάηκαν ζωντανοί και τους 200 που τραυματίστηκαν, στο Κτήριο των Συνδικάτων, όπου είχαν καταφύγει κυνηγημένοι από ομάδες χούλιγκαν και  νεοναζί.

Μια μαύρη μέρα

Οι διαδηλωτές εκείνης της ημέρας διαμαρτύρονταν για το πραξικόπημα της 21ης Φεβρουαρίου, που έγινε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, όπως αποδείχθηκε στη διαβόητη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Βικτόρια  Νούλαντ και του Τζέφρι Πάγιατ (πρέσβη τότε στο Κίεβο), με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών,  να λέει εκείνο το περίφημο «Fuck the EU»!

Με ανάρτησή της στο Telegram, η ομάδα «Καταστολή της Αριστεράς και Διαφωνούντες στην Ουκρανία» αναφέρει ότι οι αρχές της πόλης – η οποία βρίσκεται  υπό τον έλεγχο των ουκρανικών στρατευμάτων-  ανακοίνωσαν την «απαγόρευση κυκλοφορίας» από τις 22:00 της 1ης Μαΐου, έως τις 5:00 στις 3 Μαΐου.

 «Οι κάτοικοι της Οδησσού  δεν επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους.  …Προφανώς, αυτή η απόφαση των αρχών οφείλεται στο γεγονός ότι η 2α Μαΐου είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τους κατοίκους της Οδησσού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

https://t.me/repressionoftheleft/248

Πριν από οκτώ χρόνια στις 2 Μαΐου, χούλιγκαν και ακροδεξιές ομάδες πυρπόλησαν εσκεμμένα το κτίριο των Συνδικάτων, όπου είχαν καταφύγει οι διαδηλωτές κατά του πραξικοπήματος. Η αστυνομία δεν επενέβη. Στο βίντεο, ωστόσο, φαίνεται καθαρά τουλάχιστον ένας αστυνομικός και άλλοι να πυροβολούν προς το κτίριο.

Κι ενώ πολλοί από τους εγκλωβισμένους πήδηξαν από τα παράθυρα για να σωθούν, το πλήθος απ’ έξω ζητωκραύγαζε!

Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Τα γεγονότα εκείνης της ημέρας «δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί από τις  ουκρανικές αρχές», σύμφωνα με την Ομάδα, ενώ οι εκκλήσεις  των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε, για διερεύνηση των περιστατικών αγνοήθηκαν. Επίσης, εμποδίστηκαν τρεις ακόμη έρευνες τοπικών αρχών επειδή τα στοιχεία χαρακτηρίστηκαν «απόρρητα» και δεν επιτράπηκε πρόσβαση σ’ αυτά.

https://www.svoboda.org/a/26578169.html

Η σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξήχθη εκείνη την περίοδο, βασίστηκε αποκλειστικά  στις έρευνες της Προσωρινής Ερευνητικής Επιτροπής  της Κυβέρνησης.

Στην εν λόγω έκθεση, μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  διαμαρτύρεται γιατί του απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε «απόρρητες» πληροφορίες , κι έτσι βασιζόμενο στις τοπικές έρευνες αναφέρει, ότι το απόγευμα της 2ας  Μαΐου  φιλορώσοι ή φιλοομοσπονδιακοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε πορεία υπέρ της ενότητας, προκαλώντας οδομαχίες.

https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=090000168048851b

«Οι έγκλειστοι φταίνε»

«Γύρω στις 6.50 μ.μ. Οι φιλοομοσπονδιακοί έσπασαν την πόρτα (του Μεγάρου των Συνδικάτων) και μετέφεραν εκεί υλικά για την κατασκευή βομβών μολότοφ. Χρησιμοποιώντας ξύλινες παλέτες, που είχαν χρησιμοποιήσει για τις σκηνές στην πλατεία, απέκλεισαν τις εισόδους του κτιρίου από το εσωτερικό και έστησαν οδοφράγματα».

« Στις 7.20 περίπου έφτασαν στην πλατεία οι διαδηλωτές υπέρ της ενότητας, κατέστρεψαν και πυρπόλησαν τις σκηνές των αντί Μαιντάν  διαδηλωτών. Όσοι από τους αντι-Μαιντάν  διαδηλωτές είχαν μείνει στην πλατεία, εισήλθαν τότε στο Μέγαρο των Συνδικάτων, από όπου αντάλλαξαν πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ με τους αντιπάλους τους ,που ήταν έξω από το κτίριο».

 «Περίπου στις 7.45 μ.μ. ξέσπασε φωτιά στο Μέγαρο των Συνδικάτων . ..Εκτός από τη φωτιά στο λόμπι, οι άλλες  φωτιές θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει μόνο από εκείνους που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο. Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν βρήκαν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η φωτιά ήταν προσχεδιασμένη».

Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία αυτοί που  έβαλαν τη φωτιά ήταν οι έγκλειστοι αντι- Μαιντάν διαδηλωτές, στο κτήριο!

Τα video αποκαλύπτουν, αλλά  μεγάλα ΜΜΕ αποκρύπτουν

Ωστόσο, Video  από τα γεγονότα εκείνης την ημέρας που οδήγησαν στην τραγωδία, απεικονίζει την κύρια φωτιά στο λόμπι. Δείχνει εξτρεμιστές του Δεξιού Τομέα να ρίχνουν βόμβες μολότοφ στο κτίριο και έναν αστυνομικό να πυροβολεί  με το όπλο του προς το κτίριο.

Δεν δείχνει κανένα κοκτέιλ μολότοφ να πετάγεται μέσα από το κτίριο. Δεν δείχνει συγκρούσεις, νωρίτερα την ίδια μέρα,  παρόλο που ένας  υπέρ του Κιέβου διαδηλωτής λέει, ότι δέχθηκαν επίθεση στην πλατεία του καθεδρικού ναού και ήρθαν να εκδικηθούν και να κάψουν  τους αντι-Μαϊντάν διαδηλωτές

Αξίζει να σημειωθεί ότι  New York Times αρχικά «έθαψαν» το ρεπορτάζ γράφοντας ότι «δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια πυρκαγιά που ξέσπασε μετά από συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών για την ενότητα της Ουκρανίας και φιλορώσων ακτιβιστών».

Ukrainians Strike Rebel-Held City as Fighting Spreads

Μετά ανέβασαν video στο οποίο αναφέρεται ότι δεκάδες κάηκαν σε πυρκαγιά και «άλλοι πυροβολήθηκαν όταν ξέσπασαν μάχες μεταξύ φιλορωσικών και αντιρωσικών ομάδων στους δρόμους της Οδησσού».

Ο αφηγητής του βίντεο λέει μάλιστα ότι «τα πλήθη έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν ζωές» και αναφέρεται σε δηλώσεις της αστυνομίας σύμφωνα με τις οποίες ήταν «μια πορεία υπέρ του Κιέβου έγινε ενέδρα… πετάχτηκαν βόμβες πετρελαίου» και έτσι, κατά του Times στη συνέχεια ξέσπασαν ένοπλες συγκρούσεις στους δρόμους της πόλης.

«Σκαθάρια καείτε»

Αντίθετα, ο ιδρυτής του Consortium News, και επιφανής Αμερικανός δημοσιογράφος, Robert Parry, έγραφε τότε: «Η βαρβαρότητα των νεοναζί εμφανίστηκε ξανά στις 2 Μαΐου, όταν δεξιοί σκληροπυρηνικοί στην Οδησσό επιτέθηκαν σε καταυλισμό Ρώσων διαδηλωτών, οδηγώντας τους στο Μέγαρο των Συνδικάτων, το οποίο στη συνέχεια πυρπολήθηκε με βόμβες μολότοφ».

«Καθώς το κτίριο τυλιγόταν στις φλόγες, κάποιοι που προσπάθησαν να ξεφύγουν κυνηγήθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν, ενώ όσοι είχαν εγκλωβιστεί μέσα άκουγαν τους Ουκρανούς εθνικιστές να τους παρομοιάζουν με μαυροκόκκινα ριγέ σκαθάρια που ονομάζονται Κολοράντο, επειδή αυτά τα χρώματα χρησιμοποιούνται σε Ρωσικές κορδέλες.

 «Να καείς Κολοράντο, να καείς» κραύγαζαν!

«Όταν η πυρκαγιά φούντωσε για τα καλά, όσοι πέθαιναν μέσα τους χλεύαζαν τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας. Το κτίριο ήταν επίσης ζωγραφισμένο με σύμβολα που μοιάζουν με Σβάστικα αλλά και γκράφιτι που έγραφαν «Γαλικιανά SS», μια αναφορά στον ουκρανικό εθνικιστικό στρατό που πολέμησε μαζί με τα γερμανικά ναζιστικά SS στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σκοτώνοντας Ρώσους στο ανατολικό μέτωπο».

Πυροδότηση της εξέγερσης

Να σημειωθεί, ότι οκτώ ημέρες μετά την τρομερή τραγωδία της Οδησσού, στις ανατολικές επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, έγινε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ουκρανία.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του πραξικοπήματος του 2014 εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση κατά των επαρχιών, η οποία συνεχίστηκε για σχεδόν οκτώ χρόνια, με χιλιάδες θύματα. Από την πλευρά της η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει αποδείξεις πώς 60.000 Ουκρανοί στρατιώτες, ετοιμάζονταν να επιτεθούν για την ανακατάληψη των επαρχιών πριν η ίδια εισβάλλει τις 24 Φεβρουαρίου.  

Οι χάρτες του ΟΑΣΕ, επίσης, έδειξαν μια δραματική αύξηση των βομβαρδισμών από την πλευρά της κυβέρνησης στις περιοχές των ανταρτών την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Όπως και να’ χει, οκτώ χρόνια τώρα, την ίδια μέρα, στις 2 Μαΐου, οι κάτοικοι της Οδησσού πηγαίνουν στο Κτήριο των Συνδικάτων, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων, και κάθε φορά, σύμφωνα με μαρτυρίες και δημοσιεύματα, δέχονται επίθεση από ακροδεξιές ομάδες, με την αστυνομία να στέκει αμέτοχη.

Ενώ, φέτος, όποιος βγει από το σπίτι, θα συλλαμβάνεται επί τόπου!

 1. Aνεξαρτητα απο την αποψη που μπορει να εχει καποιος για τον Πουτιν, οταν λεει οτι η Ουκρανια ελεγχεται απο τους νεοναζι του ταγματος Αζοφ εχει δικηο. Δεν ειναι βεβαια περιεργο οτι οι δυτικοι , που κοπτωνται για τη δημοκρατια, τα ανθρωπινα δικαιωματα και το διεθνες δικαιο, εχουν συγκαλυψει συστηματικα τα εγκληματα που εγιναν το 2014 στην Ουκρανια, οπου υπηρξαν 14000 νεκροι (στο κτιριο των συνδικατων οχι μονο καηκαν ζωντανοι ανθρωπο, αλλα βιαστηκαν και γυναικες απο τα καθαρματα που παριστανουν τωρα τους πατριωτες που μαχονται για τη δημοκρατια). Δεν εχει επισημανθει ομως αρκετα οτι οι ΗΠΑ και η Ουκρανια ησαν οι μονες χωρες που αρνηθηκαν να υπογραψουν στο ΟΗΕ ψηφισμα κατα του ναζισμου. Τους βολευε απο τοτε να υπαρχει μια χωρα οπου οι ναζιστες ειναι εναντιον της Ρωσιας. Και φυσικα, με ολα αυτα δεν ξεχναει κανεις οτι ο ουκρανικος λαος, που υφισταται τωρα τις συνεπειες του βαρβαρου πολεμου αναμεσα σε δυο ιμπεριαλιστικα στρατοπεδα ,δεν ειναι υπευθυνος στο συνολο του. Οσο για τον “ηρωα” Ζελενσκι που εχει βγαλει εκατομμυρια στο εξωτερικο δεν αξιζει να μιλαει καποιος. Προκειται για μια μαριονετα που τον εχουν βαλει εκει για να εξυπηρετει τις επιδιωξεις του ΝΑΤΟ και που καταληγει να ειναι συνυπευθυνος για την καταστροφη της χωρας του.

 2. Κανένα έγκλημα δεν μένει ατιμώρητο, ο εγκληματίας πάντα θα πληρώσει. Δυστυχώς όμως, την απερισκεψία κάποιων ηθοποιών που πλασάρονται σαν ηγέτες, λες και πρόκειται για σήριαλ και την δράση των ξένων μυστικών υπηρεσιών και των αυτόκλητων εισβολέων σωτήρων, έφτασε τελικά να την πληρώσει ολόκληρος ο ουκρανικός λαός. Οι πολίτες που θάβουν τους δικούς τους ανθρώπους, αυτοί που βλέπουν τα σπίτια τους και τις υποδομές της πατρίδας τους να γίνονται πεδία βολής των αντιμαχόμενων, αυτοί είναι που ζουν το μεγάλο δράμα.

 3. Συγχαρητήρια στο antinews που με ακόμα ένα άρθρο μας υπενθυμίζει τη ναζιστική αιμοσταγή φύση του καθεστώτος Μαϊντάν, το οποίο αντιμετωπίζει τους ρωσόφωνους πολίτες του (περίπου 40%) σαν υπανθρώπους.
  Το καθεστώς επιβλήθηκε, όπως μας υπενθυμίζει το άρθρο, με αίμα και με προσωπική σφραγίδα της Βικτώρια – “f*** the EU” – Νούλαντ.
  Και βεβαίως εξακολουθεί να λειτουργεί ως μαριονέτα των ίδιων κύκλων της Ουάσιγκτον.
  Και οι “ηγέτες” της f***ed EU το στηρίζουν και το προσκυνούν, ξεπλένοντας το ναζισμό.
  Αλλά έχουν διαπράξει “μεγάλο λάθος”.
  ( https://newpost.gr/politiki/624ebc7bcf28200d17dbad48/antidraseis-gia-tin-omilia-meloys-toy-tagmatos-azof-sti-voyli-exigiseis-zita-o-syriza-megalo-lathos-leei-o-samaras-ntrapike-kai-i-ntropi-to-kke )
  Έχουν ήδη οδηγήσει την Ευρώπη σε μια δυστοπία
  ( https://dailypost.gr/thanasis-k/i-dystopia-einai-edo/ )

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Γεωστρατηγική και γεωπολιτική γεωγραφία σε σταυροδρόμι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Δύο χρόνια μετά (24 Φεβρουαρίου 2022) ο πόλεμος δεν φαίνεται να έχει τέλος. Πόλεμοι...

Η ΕΕ εγκαταλείπει τους χριστιανούς ανά την υφήλιο

Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υπογράφει κάθε είδους συμφωνίες με το Πακιστάν, ο χριστιανικός πληθυσμός...

Περί του «αναπόφευκτου πεπρωμένου» της Τουρκίας

Ο υποναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκιούρντενιζ (Cem Gόrdeniz), γνωστός ως ο εμπνευστής και εισηγητής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», έδωσε...

Γερμανικές αποζημιώσεις: Με… συνταγή Σκέρτσου ο γερμανοτραφής Τουσκ

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να κατανοήσει για ποιον λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει… ξεχάσει τις γερμανικές αποζημιώσεις αρκεί να δει μια...