Τζέφρι Πάιατ: Πώς αποφύγαμε τον ελληνοτουρκικό πόλεμο το καλοκαίρι του 2020

Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα σύρραξης το καλοκαίρι του 2020 και χρειάσθηκε να “ενεργοποιηθούμε έντονα για να βοηθήσουμε ώστε να αποτρέψουμε να ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου”, τονίζει στην εφημερίδα “Καθημερινή”, ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας ότι το σκηνικό ήταν πιο δραματικό απ’ ό,τι προβλήθηκε στα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει ο κ. Πάιατ, “ακούσατε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι θεωρούσαμε πως επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή κρίση και ενεργοποιηθήκαμε έντονα για να βοηθήσουμε να μην ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου. Οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ βελτιωμένες, παρά τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες δραστηριότητες, τις υπερπτήσεις, τις ρητορικές υπερβολές, τις ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη”.

“Το στρατηγικό τοπίο γύρω από το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία έχει αλλάξει δραματικά από τις 24 Φεβρουαρίου, και νομίζω ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν πιο σημαντική για τις ΗΠΑ την πρόθεσή τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ απέναντι σε όλους τους γείτονές της. Δεν είναι η στιγμή για περισπασμούς, είτε δημιουργούνται από την πολιτική, είτε από τη ρητορική, είτε από στρατιωτικούς ελιγμούς”, πρόσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επισημαίνει πως “υπάρχει το άρθρο 5. Ακούσατε από τον πρόεδρο Μπάιντεν μια απολύτως ξεκάθαρη δέσμευση σε αυτό και την προθυμία να διατεθούν αμερικανικές δυνάμεις, εξοπλισμός και κονδύλια για να ενισχύσουν και να υπερασπιστούν αυτή την εγγύηση”.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να εφαρμοστεί “ακόμα και αν η απειλή προέρχεται από το εσωτερικό της Συμμαχίας”, ο κ. Πάιατ σημειώνει ότι “το άρθρο 5 είναι το βασικό θεμέλιο όλων όσων κάνουμε σε ό,τι αφορά τη σχέση ασφαλείας μας με την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ”.

Ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και της συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι γνωρίζει πόσο σημαντική ήταν αυτή η πρόσκληση για τον ίδιο προσωπικά τον αμερικανο πρόεδρο, καθώς και για το σύνολο της αμερικανικής κυβέρνησης που εκτιμά βαθιά την σχέση της με την Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του ουκρανικού λάου και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσία για την απρόκλητη εισβολή της, την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία με την Ελλάδα σε ότι αφορά το φυσικό αέριο.

Πηγή: capital.gr

  1. Xεστηκαν οι ΗΠΑ για την “υποστηριξη του Ουκρανικου λαου” (οπως και ολων των λαων που “υποστηριξαν” μεχρι σημερα !) Το μονο που τους ενδιαφερει ειναι η αποδυναμωση της Ρωσιας μεσω των οικονομικων κυρωσεων και -παραλληλως- η οικονομικη αποδυναμωση της αμερικανοδουλης Ευρωπης. Ετσι, η συναντηση του Μητσοτακη με τον Μπαϊντεν αυτη την εποχη ειναι ο,τι το πιο ανησυχητικο γιατι ο Μπαϊντεν θα τον πιεσει να ακολουθησει την σκληρη σταση απεναντι στη Ρωσια, ανεξαρτητως των καταστρεπτικων ενεργειακων επιπτωσεων για την Ελλαδα, ο δε Μητσοτακης θα ειναι παλι το “καλο παιδι” που ειναι “στη σωστη πλευρα της -αμερικανικης- ιστοριας”. Σε σχεση με την Τουρκια, μονο αφελεις πιστευουν οτι προκειται να λαβει ουσιαστικες εγγυησεις που θα διασφαλιζουν τα ελληνικα συμφεροντα. H Αμερικη θα πουλησει στον καλο της συμμαχο τα F16, η Γερμανια θα πιεστει να πουλησει τα υποβρυχια και να εκσυγχρονισειτα τουρκικα τανκς (με ουκρανικους κινητηρες) κι εμεις θα μεινουμε για μια ακομα φορα στα κρυα του λουτρου (με λιγα υπερκοστολογημενα γαλλικα Mirage και ακαταλληλες για το Αιγαιο φρεγατες. Προβλεπονται πολυ δυσκολες εποχες γι αυτο επειγει να φυγει το συντομωτερο αυτη η καταστρεπτικη κυβερνηση, μηπως και “μπαλωθουν” καπως στο μελλον τα πραγματα με μια διαφορετικη εθνικη πολιτικη. Γιατι προς το παρον εχουμε επιστρεψει στο παρελθον του “στρατηγε μου ιδου ο στρατος σας !” και στο δογμα του “προκεχωρημενου φυλακιου της Δυσης” εναντιον της Ρωσιας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

… Θερμόπληκτη τρομοκρατία

Του Χρήστου ΜπολώσηΔιαβάζω στα ψιλά ψιλά του φύλλου της «Εστίας» της 15ης Ιουλίου 1920, που μας προσφέρει η «ΕτΚ»:...

Ορέστεια στην Επίδαυρο: Στα όρια των ορίων

Η παράσταση Ορέστεια, σε σκηνοθεσία Θεοδώρου Τερζόπουλου, που παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 12 και 13 Ιουλίου...

Ο πλούτος ενός έθνους είναι τα παιδιά του

Είμαι τρίτεκνος. Πάντα όταν με ρωτάνε τον βαθμό δυσκολίας που έχει το μεγάλωμα των παιδιών, απαντάω με μαθηματικό τρόπο...

Ταυτότητα, ταύτιση, προσαρμογή

Στη συγκρότηση και στον σχηματισμό της προσωπικής - ατομικής ταυτότητας συντελεί ο ψυχικός μηχανισμός της ταύτισης, η οποία είναι...