Κατέρρευσε η προσωπική διπλωματία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν – Φόβοι για κλιμάκωση και θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο  

Του Οδυσσέα Αρβανίτη 

Έναν μήνα άντεξε η προσωπική διπλωματία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν με το γεύμα με θέα τον Βόσπορο. 

Οι «ρεαλιστικοί στόχοι» που συνόδευαν το πλούσιο μενού, όπως ανέφεραν οι σχετικές διαρροές στον πάντα πρόθυμο για ελληνοτουρκική φιλία συστημικό Τύπο, καταρρίφθηκαν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα από το ρεκόρ των τουρκικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων επάνω από τα ελληνικά νησιά

Η ελληνική κυβέρνηση φοβάται πλέον περαιτέρω κλιμάκωση και ένα θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο με επιπτώσεις στον τουρισμό. Το μορατόριουμ μέχρι τον Σεπτέμβριο -πιθανό χρόνο εκλογών – που διαφήμιζε η ελληνική κυβέρνηση σαν προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού είναι σαφές ότι δεν ισχύει ενώ το ερώτημα είναι μέχρι που είναι διατεθειμένη να κλιμακώσει η Άγκυρα σε μία συγκυρία που θεωρεί ότι η θέση της είναι αναβαθμισμένη λόγω της ουκρανικής κρίσης. Η Τουρκία νιώθει αρκετά ισχυρή ώστε να εισβάλλει στο Ιράκ παρά τις διαμαρτυρίες της ιρακινής κυβέρνησης, κίνηση που αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία από τις δυτικές κυβερνήσεις, που με το ίδιο πρόσχημα έχουν εμπλακεί στην αναμέτρηση στην Ουκρανία. Στην ίδια συγκυρία προωθεί το αίτημα για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών ενώ ξεπερνά το σύνηθες όριο των παραβιάσεων της ελληνικής κυριαρχίας. Υπάρχει πάντα το αίτημα του ΝΑΤΟ προς την ελληνική κυβέρνηση για αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία που όμως θα πρέπει να αποσυρθεί από τα νησιά σε μία συγκυρία αυξημένων προκλήσεων. Η Ουάσιγκτον πάντως δε συμμερίζεται τις ελληνικές ανησυχίες για την ένταση στο Αιγαίο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πίεση πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στον πρέσβη των ΗΠΑ στη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου που επισήμως τη χαρακτήρισε «αποχαιρετιστήρια». 

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε δύο επικοινωνιακές περισσότερο κινήσεις, την ανακοίνωση ότι ενεργοποιεί την αεράμυνα στα νησιά και την επισημοποίηση ότι παγώνει τις επαφές για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που όμως δεν είχαν ξεκινήσει. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις υπερπτήσεις τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Κατά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «κατέστησα σαφές στον Γενικό Γραμματέα ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά εκ μέρους ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, είναι απολύτως απαράδεκτη. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και την ενότητα του σκοπού του ΝΑΤΟ. Επίσης υπονομεύει την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν, πριν από λίγους μήνες. Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Ελλάδα, φυσικά, θα εγείρει το θέμα σε όλα τα διεθνή fora. Και υπενθυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με καμία από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Θέλω απλώς να επισημάνω ότι αυτό δε συνιστά την τυπική συμπεριφορά εκ μέρους μιας χώρας που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Όσον αφορά τις τουρκικές ενέργειες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι βρίσκουν απάντηση τόσο επί του πεδίου όσο και διπλωματικά. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «η ενεργοποίηση της αεράμυνας» -που γίνεται ανά διαστήματα όταν εκτιμά η στρατιωτική ηγεσία -, δε σημαίνει λοκάρισμα των τουρκικών αεροσκαφών, που η άλλη πλευρά έχει δηλώσει ότι εκλαμβάνει σαν εχθρική ενέργεια. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου είναι περιορισμένος, εντούτοις φοβάται το ανθρώπινο λάθος, εάν η Τουρκία δε μειώσει την ένταση. Πάντως η ελληνική κυβέρνηση δεν εξετάζει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια που θα ήταν μία έμπρακτη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και θα δημιουργούσε άλλα δεδομένα στο πλαίσιο της Συμμαχίας. 

  1. Η Ιστορία ΠΑΝΤΟΤΕ εκδικείται εκείνους που την βιάζουν, είτε αγνοώντας την είτε παραχαράζοντας την.

    Η μοναδική πιθανότητα επιβίωσης για τον Ελληνισμό δεν είναι ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ, ούτε η Βαρσοβία.

    Είναι η ιερή Ένωσις των δυο εναπομενόντων ελληνικών κρατών, η εξοπλιστική τους από κοινού χαλύβδωση, η δημιουργία ενιαίου εθνικού χώρου και δι’ αυτού γεωπολιτικού ελέγχου πεταλοσχήμως από Δαρδανέλλια μέχρι ακτές Λιβάνου, και η εθνική στοχοθεσία μιας νέας Μεγάλης Ιδέας που θα έγκειται στην απελευθέρωση όλων των ελληνικών εδαφών που κατέχουν οι καταπατητές μογγολότουρκοι, από Κερύνεια μέχρι Ίμβρο, Τένεδο, Ανατ. Θράκη, Ιωνία, Πόντο και την Μάνα Πόλη, ως οράματα διαπαιδαγώγησης για τις επόμενες γενιές.

    Ήταν το “πάλι με χρόνια….” που τελικά μας απελευθέρωσε μετά από 500 χρόνια δουλείας.

    Ο Ιωαννίδης μπορεί να ήταν αμερικανοπλανημένος, πολιτικά ηλίθιος και πολεμικά λειψός, αλλά η κατεύθυνση ήταν ορθή, καθώς σιγά-σιγά, ακόμα και από γραφίδες μητσοτακικές, αναγνωρίζεται δημοσίως ότι ο Μακάριος υπήρξε ο υπεύθυνος για την ματαίωση της Ενώσεως μετά το 1960 η οποία τότε θα γινόταν αποδεκτή.

    Κι έπειτα ο άλλος άθλιος άφησε την Κύπρο αβοήθητη με ποταπά προσχήματα.
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΎΣΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ.
    ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ.

    Το ίδιο ακριβώς κάνει και όλη η πολιτική τάξη μεταπολιτευτικά, υποχωρεί συνεχώς μην υπάρξει πολεμική εμπλοκή γιατί τότε θα χάσει την εξουσία και τα προνόμια της, μόνον αυτό την απασχολεί.
    Οι εξελίξεις δεν είναι αποκλειστική του ευθύνη αλλά ο ίδιος περιλαμβάνεται στην μετά το 1974 συλλογική: στα χέρια του Κυριάκου σκάνε όλες οι βόμβες της μιαρής, προδοτικής “Μεταπολίτευσης”.

    Η Τουρκία έχει στρατηγικό στόχο την διάλυση/υποδούλωση του Ελληνισμού και την επανακατάληψη του χώρου μας. Αυτό που δεν λένε οι πολιτικάντηδες είναι ότι η Τουρκική επιθετικότητα απογειώθηκε μετά την νέα προδοσία από τους μπολσεβίκους στις Πρέσπες.

    Αφού μια χούφτα άοπλοι γυφτοβουλαγαροσκοπιανοί τούς αρπάζουν την κληρονομιά χωρίς σφαίρα και με πανηγύρια, λένε οι Τούρκοι, εμείς, με 80 εκατ και πάνοπλοι, θα τους πάρουμε τα πάντα.

    Πού είναι οι φιλελέδες που πανηγύριζαν για την παραγγελία των Ραφάλ αλλά μόκο στο ερώτημα αν ποτέ αυτά θα γκρεμίσουν τουρκικό χωρίς οίκτο για τον μεμέτη, σε εκδίκηση για Σιαλμά και Ηλιάκη;

  2. Εξωτερική πολιτική του στυλ…. Τρία πουλάκια κάθονταν….. Πλήρως υποταγμενοι στους Αμερικανούς, αντίδραση μηδέν και πάμε παρακάτω. Λέει ο φωστήρας της κυβέρνησης, θα υπάρξει αντίδραση στο πεδίο. Ποιο πεδίο ρε κατσημητρο, αυτό τοχουμε χάσει από καιρό. Κρίμα, γιατί ψήφισε ο λαός μια θεωριτικα πατριωτική κυβέρνηση που τελικά αποδείχθηκε κυβέρνηση Νενεκων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...