Στρίβειν διά της επικοινωνίας και στα εθνικά, με την ήττα να καραδοκεί απειλητικά

Όταν πριν από μερικές ημέρες γράφαμε για την τελευταία ευκαιρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχαμε στο νου μας τα μέτρα για την ακρίβεια.

Άλλωστε, αυτό είναι το φλέγον θέμα για τον λαό, κι όταν «διπλώσουν» οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ρεύματος τότε οι δημοσκοπήσεις δε θα είναι απλά ανησυχητικές, αλλά θα είναι τρομακτικές για τη ΝΔ.

Όμως, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να ρίξει στην προεκλογική αρένα και τα εθνικά θέματα. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι τελευταίες κινήσεις για «πάγωμα» των ΜΟΕ με την Τουρκία και για ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής ασπίδας στα νησιά του Αιγαίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για κινήσεις εντυπωσιασμού και επικοινωνιακή διαχείριση μιας κατάστασης που χρονίζει και που είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να λυθεί με τον γείτονα.

Η μετάθεση για το μέλλον των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι μια κίνηση εκ των ων ουκ άνευ, από τη στιγμή που οι Τούρκοι προκαλούν με ιταμό τρόπο.

Το πάγωμά τους, με αφορμή τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις που αμφισβητούν τα νησιά μας, είναι και μια επιβεβαίωση του λάθους που έγινε με τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη.

Ασφαλώς να συναντώνται οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά να έχουν κάτι να πουν. Να έχουν ατζέντα. Όχι μόνο τσάι και συμπάθεια και μετά ο εναέριος χώρος να γίνεται «σουρωτήρι» από τα τουρκικά μαχητικά.

Και στο κάτω – κάτω οι αναχαιτίσεις και όλη αυτή η ιστορία με τις παραβιάσεις διαρκούν 40 και πλέον χρόνια. Αλλάζει ο τουρκικός λύκος με το να συναντηθεί ο Ερντογάν με τον Μητσοτάκη και να αγναντεύουν τον Βόσπορο;

Και μάλιστα, είχαμε πει ότι είναι λάθος αυτή η συνάντηση όταν ο Ερντογάν επιμένει στον αναθεωρητισμό του, παίζει συνεχώς το παιχνίδι της «γαλάζιας πατρίδας» και είναι σίγουρο ότι δε θα πιεστεί ιδιαίτερα από την επίσημη αμερικανική διπλωματία ή από τους αργόσχολους των Βρυξελλών και τους τουρκόφιλους τύπου Μπορέλ.

Η δεύτερη κίνηση, της ενεργοποίησης αντιαεροπορικών συστημάτων είναι μια είδηση για τους… αδαείς. Για τη μάζα δηλαδή που σου λέει: «Ο Μητσοτάκης δε θα διστάσει να ρίξει και κανένα αεροπλάνο των Τούρκων».

Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα και το ξέρουμε όλοι. Άλλο «λοκάρουμε» ένα αεροσκάφος που μπαίνει στον εναέριο χώρο, κι άλλο ρίχνουμε κι ένα πύραυλο και το κατεβάζουμε.

Όμως, η επικοινωνία και όχι η ουσία είναι αυτή που παίζει και στα εθνικά θέματα. Και θα δούμε πολλά τέτοια στο επόμενο διάστημα, και μην απορήσετε αν δείτε και τίποτε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και με την υπόθεση των αψήφιστων μνημονίων της Βόρειας Μακεδονίας ή καμιά «δήλωση προθέσεων» για ΑΟΖ.

Άλλωστε, οι ΑΟΖ είναι το διαχρονικό «κοσκινάκι» των κυβερνήσεων που θέλουν να δείξουν «αλύγιστες» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Αναφορικά με το μέτωπο της οικονομίας, εδώ δε χωράνε πολλές επικοινωνιακές πομφόλυγες.

Η ακρίβεια σαρώνει, οι λογαριασμοί καίνε, επομένως αν δεν πέσει χρήμα για να πέσουν και οι τιμές τότε το Μαξίμου θα πρέπει να ψάξει τρύπα να κρυφτεί.

Διεθνείς αναλύσεις από οίκους όπως η Moody’s κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση για κοινωνικές αναταραχές και για δύσκολες στιγμές που θα περάσει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές.

Λένε π.χ. ότι με τους εκλογικούς νόμους που θα γίνουν οι επόμενες (διπλές) εκλογές είναι σίγουρο ότι κυβέρνηση δε θα σχηματιστεί και ίσως τότε να χρειαστεί και τρίτη κάλπη. Άρα θα πρέπει ο Μητσοτάκης να αλλάξει άμεσα τον εκλογικό νόμο ή να διορθώσει τον δικό του στο κομμάτι του πώς παίρνει το μπόνους των 50 εδρών το πρώτο κόμμα.

Στην ίδια ανάλυση αναφέρεται ότι η κοινωνία δεν αντέχει πολιτική αναταραχή και δεν τη θέλει την παρούσα στιγμή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ίσως οι ξένοι μας προετοιμάζουν για κυβερνήσεις συνεργασίας που δε θα έχουν πρωθυπουργό κανέναν από τους σημερινούς παίκτες του πολιτικού σκηνικού.

 1. Ναι ένταξη και ας.μην το δημοσίευσης..επομένως πρωθυπουργός Τσίπρας…τα υπόλοιπα ας τα βρούνε μόνοι τους στην Πρωην ΝΔ

 2. Το να μιλήσει στο ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ το καλό παιδί , ούτε σύμπτωση, ούτε αξιοκρατία,
  ούτε εκτίμηση, ούτε φιλίες ετών, ούτε υποσχέσεις για κορδέλες.
  Ο εαυτό σωθώ με όποιο τρόπο……
  Ο πρόθυμος δεν λέει ποτέ ΟΧΙ.
  Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα
  Τούτη δε την χρονική ώρα όσο ποτέ άλλοτε.
  Όλα αλλάζουν γύρω μας.

 3. Γίνεται χαμός γύρω αλλά κανείς δεν αντιδρά. Η ακρίβεια συμπιέζει όλο και περισσότερους. Η ασυδοσία των -ιδιωτικών- εταιρειών ενέργειας κάνει θρύψαλα την εικόνα (ψεύτο-) ‘διαχείρισης & σταθερότητας’ που έχτισαν από το Μαξίμου τρία χρόνια τώρα. Όλοι καταλαβαίνουν τι παίχτηκε το ’19: τα ζόμπι που οδήγησαν τη χώρα από το ’90 στη χρεοκοπία του ’09 επέστρεψαν. Βέβαια το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Ευθύνη έχει και η βάση της ΝΔ. Έφαγε αμάσητα τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες που της έταξε η νέα ηγεσία. Αλλά η νέα ηγεσία ήσαν μονοχοφαγού!
  Το τέλος ήρθε. Τα προβλήματα δρουν πλέον αθροιστικά. Από το ’10 ως το ’20-’21 κι από τον πόλεμο στην Ουκρανία κι όσο κρατήσει…
  Το πολιτικό σύστημα είναι κλαταρισμένο. Έχει παρελθόν. Κόρακος κοράκου μάτι δεν βγάζει.
  Η… συγκυβέρνηση θα είναι ιστορική: θα επιλύσει μια για πάντα τα γεωπολιτικά & οικονομικά ζητήματα της χώρας. Ο ιστορικός κύκλος των 200 ετών έκλεισε.

  Ζήτω ο… κοσμοπολιτισμός (!?)

  ΥΓ. Ισχνή μειοψηφία οι ‘ελληνόφωνοι Ευρωπαίοι πολίτες’ στον 22ο αιώνα. Μια διασκορπισμένη μειονότητα σε αστικές περιοχές της γηραίας ηπείρου της ανώτερης τάξης και χωρίς λαϊκά ερείσματα.

 4. Η Κυβέρνηση έχει στερέψει από ιδέες για την αντιμετώπισης των προκλήσεων ( Τουρκια, Ουκρανία, Ενεργεια, ακρίβεια κ.α). Έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Προσπαθει να διαχειριστεί την κατάσταση επικοινωνιακά. Ετσι ερμηνεύεται και η πρόσκληση να μιλήσει ο Μητσοτάκης στο αμερικανικό Κογκρέσο. Για αυτή την ομιλια θα τα δώσει όλα στους Αμερικανους. Ενώ εδώ στους ιθαγενείς της Ελλάδας θα παρουσιαστεί ως ο παγκόσμιος ηγέτης. Τρομάρα μας!!!!!!!

 5. Χρωστάμε σχεδόν 400 δια. Το δεύτερο υψηλότερο χρέος παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία. Για πια εθνική κυριαρχία μιλάμε? Ποιος “πατριώτης ” δηλαδή στην θέση του Μητσοτάκη θα έμπλεκε την χώρα σε πόλεμο? Αυτοί που σου έχουν δανείσει , σου πουλάνε και τα όπλα, θα σε αφήσουν να πολεμήσεις για την χώρα σου? Θα σε βάλουν να δώσεις αυτό που θέλει ο Τούρκος. Αν κάνεις του κεφαλιού σου , θα σε κάνουν Συρία. Ας ανοίξουμε τα μάτια μας επιτέλους να δούμε τον πραγματικό κόσμο και να σταματήσουμε να τους λέμε όλους προδότες. Ρεαλιστές είναι , καταλάβουν πια είναι τα όρια μας , σαν χώρα, Το έχω ξαναγράψει και στο παρελθόν. Ο Κύριος Παιτ είναι αυτός που μας κρατάει ακόμα ασφαλείς από την Τουρκία. Να του ανάψουμε μια λαμπάδα. Πρέπει και όχι να τον βρίζουμε. Δεν έχουμε χάσει τίποτα , μην φέρνουμε την καταστροφή. Ο κόσμος αλλάζει.

 6. Τον έχουμε σιχαθεί. Μας έχει ρημάξει. Μας κατακλεβουν με τις ρήτρες κ τα πρόστιμα τους. Μας φτωχοποιησε, μας καθυβρισε. Αυτός τρώει με χρυσά κουτάλια. Στο 3% θα φτάσει η νδ. Πόσα χρωστάει το κόμμα στο ρεύμα;;;;; Γιατί κόβουν το ρεύμα σε φτωχους πολίτες;;;;

 7. Μην φωνάζετε με κροκοδείλια δάκρυα.
  Με 158 κουκιά τον επιλέξαμε να μας κυβερνήσει.
  Επιμένει για την τετραετία.
  Ας την εξαντλήσει. Ο τόπος αυτός έχει περάσει και χειρότερα.
  Αρκεί το πάθημα να γίνει μάθημα.
  Το μάθημα όμως να αποδώσει με υψηλής βαθμολογίας αξιολόγηση.
  Εάν και τούτη την φορά με τόση κατρακύλα ο Έλληνας ψηφοφόρος δεν
  πάρει στροφή στις σκέψεις τους και στις ιδέες τους, στον τρόπο που
  χρησιμοποιεί την ψήφο του, είμαστε καταδικασμένοι για επόμενη
  σκλαβιά άγνωστο πόσης διάρκειας.
  Οι έχοντες και κατέχοντες, οι βολεμένοι με αυτή την κυβέρνηση,
  θα συμπράξου και με το διάβολο, αρκεί να μην χάσουν τον έλεγχο.
  Έχει όνομα ασκώ εξουσία – σφραγίδα – υπογραφή.
  Και υπόδουλοι να βρεθούμε αυτοί η κατηγορία ανθρώπων έχει
  τον τρόπο να ελίσσεται και να επιβιώνει.
  Τόσο απλό αλλά τόσο δύσκολο να το καταλάβεις ψηφοφόρε
  την ώρα που πηγαίνεις στην κάλπη και ρίχνεις το φάκελο
  όπως σου τον έχουν δώσει οι λαλίστατοι εντολοδόχοι.
  Αμορφωσιά, αγράμματοι, άνεργοι, δουλοπρεπείς, εξαρτώμενοι,
  ανήμποροι, φτωχοί την σκέψη καθορίζουν την καταδίκη στο
  σύνολο αυτής της χώρας, εις βάρος των πολλών και εις όφελος των ολίγων.
  Μην με κατασπαράξετε, υπάρχουν και εξαιρέσεις.
  Στο σύνολο όμως κρίνεται το αποτέλεσμα και όχι στις εξαιρέσεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Σκοτεινές εκλογές

Υπάρχουν δύο διαφορετικές πλευρές του προβλήματος της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ. Πρώτον η χαμηλού επιπέδου αντιπολίτευση και η απουσία...

Και η κοροϊδία δεν είναι «προδοσία»;

Όταν το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας διατυμπάνιζε ότι θα σκίσει το Μνημόνιο με «έναν νόμο κι ένα άρθρο», αλλά...

Η έλξις του κακού και τα σκοτεινά μυαλά που διοικούν τον...

Tι θα συνέβαινε στην Κεντρική Ευρώπη, άραγε, αν ένας φανατικός εξτρεμιστής πυροβολούσε έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό; Θα καταγγέλλαμε τον δολοφόνο...

Πώς ο μητσοτακισμός εξοντώνει το έθνος

Στο προηγούμενο άρθρο αναλύθηκε η οικονομική διάσταση του πολιτικού όρου μητσοτακισμός, ως η πολιτική θεωρία και πράξη που αποσκοπεί...