Πάτρα: Η Πισπιρίγκου, το Μαξίμου, ο Μαν. Κοττάκης και η Σταυρούλα από τη Μάνη

Του Mr. Dont_Look_Up

Μετά από μια μικρή παύση λόγω της πασχαλινής περιόδου, μαζί με τα πρώτα «κύματα» των εκδρομέων έχει επανέλθει στα δελτία ειδήσεων η υπόθεση της Πάτρας, με τους τραγικούς θανάτους 3 παιδιών και την προφυλακισμένη Ρούλα Πισπιρίγκου, ως κατηγορούμενης για τον θάνατο ενός παιδιού της μέχρι στιγμής. Υποβαθμίζοντας το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, το «σίριαλ» συνεχίζεται με «πικάντικες» πτυχές για την προσωπική ζωή της κατηγορούμενης και του σε διάσταση συζύγου της, Μάνου Δασκαλάκη, εντείνοντας τις υποψίες για «επικοινωνιακή διαχείριση» του ζητήματος από πολύ ψηλά, δηλαδή από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και από πρόσφατο άρθρο του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη, το οποίο πέρασε στα «ψιλά».

Ο έγκριτος δημοσιογράφος, τη Μεγάλη Παρασκευή 23 Απριλίου 2022, σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» (με τίτλο: «Συναγερμός στα επιτελεία για τις δημοσκοπήσεις») ανέφερε: «Εἶναι τέτοιος ὁ συναγερμός πού ἐπικρατεῖ γιά τίς δημοσκοπήσεις στό Μέγαρο Μαξίμου, ὥστε σύμφωνα μέ λίαν ἀξιόπιστες πηγές μᾶς… ἐπισπεύσθηκε κατά μία ἡμέρα ἡ σύλληψις τῆς φερόμενης παιδοκτόνου Ρούλας Πισπιρίγκου γιά νά ἐξαφανισθεῖ ἀπό τά δελτία εἰδήσεων μέτρησις μεγάλης ἑταιρείας, τῆς ναυαρχίδος τοῦ χώρου, πού ἔδειχνε τήν ψαλίδα τῆς διαφορᾶς νά μειώνεται στίς 5 μονάδες!!!».

Ο γνωστός δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», ο οποίος έχει αποδείξει διαχρονικά ότι παρουσιάζει διασταυρωμένα στοιχεία, υποστήριξε ότι με «άνωθεν εντολή» υπήρξε επί της ουσίας παρέμβαση στις αστυνομικές και δικαστικές έρευνες, με αποτέλεσμα η σύλληψη της κατηγορούμενης για τον φόνο τουλάχιστον ενός εκ των τριών παιδιών της να επισπευστεί κατά μια ημέρα. Με βάση τις πληροφορίες του κ. Κοττάκη, φαίνεται ότι η εντολή για επίσπευση της σύλληψης προήλθε από το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή από το πρωθυπουργικό περιβάλλον!

Κάνουν σαν «να μην άκουσαν, να μην είδαν και να μη γνωρίζουν»

Φυσικά, από την κυβέρνηση κανείς δεν πήρε θέση επί των πληροφοριών οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην «ΕΣΤΙΑ» (ανήκει στο συγκρότημα Φιλιππάκη, το οποίο εκδίδει μια από τις εφημερίδες που αποφεύγει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να διαβάσει, τη «δημοκρατία»). Γνωρίζοντας ότι ακόμη και μια διάψευση για επίσπευση της σύλληψης με «άνωθεν εντολή», θα «σήκωνε» επικοινωνιακά το θέμα, οι ιθύνοντες νόες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος φαίνεται να επέλεξαν ότι η είδηση αυτή ήταν προτιμότερο να περάσει στα «ψιλά» και να χαθεί…

Όμως, η ολική επαναφορά του θέματος από τη Δευτέρα του Πάσχα, με αναφορές σε «κουτσομπολίστικές» πτυχές για τις ημέρες και τα έργα της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, διατηρεί επίκαιρες τις πληροφορίες του κ. Κοττάκη. Οι παρεμβάσεις με «άνωθεν εντολή» φαίνεται σαν να συνεχίζονται με βασικό σκοπό όχι τόσο την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή τη διερεύνηση των τραγικών θανάτων των 3 παιδιών, αλλά την κάλυψη του τηλεοπτικού χρόνου με διάφορες πτυχές, «πικάντικες» και μη, ούτως ώστε να μην προβάλλονται σχεδόν καθόλου τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα 2/3 της ελληνικής κοινωνίας (όπως τη διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια, τη συνεχιζόμενη μείωση της αγοραστικής δύναμης των περισσότερων πολιτών, κ.λπ.).

Ο κίνδυνος της «φούσκας»

Όμως, εάν όντως, όπως αφήνει να διαφανεί ο κ. Κοττάκης, η υπόθεση της Πάτρας εξελίσσεται επικοινωνιακά με «άνωθεν εντολές», τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει -ή ήδη να έχει προκαλέσει- σημαντικά προβλήματα στις έρευνες τις οποίες διενεργούν οι αρχές. Ανάλογες πρακτικές κατά τη διάρκεια του πρόσφατου παρελθόντος συνέβαλαν σε λανθασμένες δικαστικές αποφάσεις και κακοδικίες, υπό την πίεση μιας εσφαλμένης εικόνας που είχε διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι δικηγόροι τονίζουν, σε κάθε περίπτωση, ότι «θα πρέπει να μη δημιουργείται η αίσθηση μιας εκ των προτέρων καταδίκης. Εάν μια στο εκατομμύριο υπάρχουν δεδομένα που μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί, τότε θεσμοί και media μπορεί να βρεθούν όχι απέναντι στο ‘’έγκλημα του αιώνα’’ αλλά απέναντι στη ‘’γκάφα του αιώνα’’».

Είναι νωπές ακόμη στις μνήμες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι καταδικάστηκαν με βάση μαρτυρίες και στη συνέχεια αθωώθηκαν πανηγυρικά. Μια από τις υποθέσεις που πριν από 3 δεκαετίες είχε πάρει διαστάσεις ανάλογες με το θέμα της Πάτρας και η οποία είχε καταλήξει σε κακοδικία, αφορούσε στη Σταυρούλα από τη Μάνη (το antinews έχει στη διάθεση του όλη την ιστορία αυτή, αλλά για λόγους σεβασμού στο πρόσωπο της γυναίκας που έζησε μια αδιανόητη περιπέτεια και έκανε πολλά χρόνια για να σταθεί στα πόδια της, θα αναφέρει μόνο τα βασικά).

Η Σταυρούλα κατηγορήθηκε με σειρά δημοσιευμάτων της εποχής να τη χαρακτηρίζουν εκ των προτέρων σαν «φόνισσα» και προφυλακίστηκε για την άγρια δολοφονία του πατέρα και της μητέρας της, πριν από περίπου 22 χρόνια. Οι κατηγορίες στηρίχθηκαν κυρίως σε μαρτυρίες τις οποίες η ίδια είχε αρνηθεί και το δικαστήριο την καταδίκασε σε δις ισόβια, τον Νοέμβριο του 1991.

Συνολικά, πέρασε πάνω από 5 χρόνια στη φυλακή μέχρι να αθωωθεί το 1995. Ακόμη και μετά την αθώωσή της, συντοπίτες της συνέχιζαν να την αποκαλούν «φόνισσα». Μέχρι που… λίγο καιρό μετά εξαρθρώθηκε το «συνδικάτο του εγκλήματος», με τους συλληφθέντες να ομολογούν ότι αυτοί ήταν οι φονιάδες των γονιών της Σταυρούλας!

Είναι δηλαδή η Ρ. Πισπιρίγκου μια νέα «Σταυρούλα από τη Μάνη»; Σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει μέχρι στιγμής αυτό το συμπέρασμα παρά το γεγονός ότι γνωστοί ποινικολόγοι, όπως ο κ. Αλέξης Κούγιας, εκφράζουν ανοικτά και δημόσια αμφιβολίες (βλ. «’’Βόμβες’’ Κούγια για την υπόθεση Πισπιρίγκου’»).

Όμως, όλοι όσοι εμπλέκονται, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, με την υπόθεση της Πάτρας θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι μέχρι την πλήρη διαλεύκανση του θέματος και δεδομένου ότι λείπουν ακόμη κάποια σημαντικά κομμάτια του παζλ, δε θα πρέπει να καταλήγουν σε αποφάσεις καταδικαστικές, πριν η έδρα του Δικαστηρίου αποφανθεί. Πρόχειρες επικοινωνιακές πρακτικές για εφήμερα οφέλη δύνανται να μειώσουν επικίνδυνα την αξιοπιστία των θεσμών στα μάτια της κοινωνίας, με άκρως δυσμενείς συνέπειες.

  1. Γράφετε πολλά για ένα απλό θέμα.

    Όποιος έχει μισό δράμι μυαλό και έχει κάνει ελάχιστα ζάπινγκ στα (βοθρο)κάναλα έχει και συμπεράνει ότι ο καταιγισμός για το απεχθές θέμα δεν είναι τυχαίος.

    Δεν περιμένει τον Κοττάκη να του το πει, που σαφώς είναι ακριβής και εύγε του.

    Ασχέτως τυχόν ενοχής της, ο όχλος που γκάριζε “φόνισσα” έξω από το σπίτι της Πισπ. στην Πάτρα και χτύπαγε τα παράθυρα είναι όχλος. Ο ίδιος όχλος ως “δημοκρατικός λαός” έφερε ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η κυβέρνηση εγκαταλείπει Μπελέρη και Β. Ήπειρο!

Σε λίγο ο Φρέντι Μπελέρης, ο νόμιμα εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας, κλείνει έναν χρόνο στις αλβανικές φυλακές. Η κωμικοτραγική σε...

Μια άλλη προοπτική για τον Ελληνισμό

Με την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και το άνοιγμα των συνόρων την περίοδο 1989-1990 η...

Να συντρίψουμε την προπαγάνδα!

Στη ζωή μας υπάρχουν λέξεις στις οποίες συνήθως αναφερόμαστε εύκολα, απλά και πολύ επιφανειακά χωρίς να εστιάζουμε στην πραγματική...

Περί θρησκευτικών ελευθεριών (των άλλων)

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από την οθωμανική κυριαρχία, οι Έλληνες, που είχαν υποφέρει τα πάνδεινα για πάνω από...