Η τελευταία ευκαιρία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα… γκάλοπ του Πάσχα στην επαρχία, αναλύουν στο Μέγαρο Μαξίμου και δείχνουν αισιόδοξοι.

Η μεγαλύτερη έξοδος των τελευταίων ετών σημαδεύτηκε από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας βασικών προϊόντων και κυρίως από τη βενζίνη να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.

Οι Έλληνες ξεχύθηκαν στα χωριά τους αδιαφορώντας για το κόστος του ταξιδιού, όχι γιατί ξαφνικά πλούτισαν, αλλά γιατί δεν άντεχαν και τρίτο Πάσχα στις μεγάλες πόλεις.

Ο… λογαριασμός βεβαίως είναι βαρύς, όμως αυτή η έξοδος απάλυνε λίγο τα προβλήματα και τις σκέψεις για το μέλλον.

Στην κυβέρνηση είδαν με ικανοποίηση να πηγαίνουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές στις περιφέρειές τους και να μην αντιμετωπίζουν πολλές αντιδράσεις από τους πολίτες. Οι γκρίνιες δε λείπουν, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξαν εκδηλώσεις οργής, όπως κάποιοι περίμεναν. 

Ενδεχομένως, η μικρή αύξηση των 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό και οι προσδοκίες για νέα θετικά μέτρα τις επόμενες ημέρες, να είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζουν μια ολική αντεπίθεση βάζοντας ως χρονικό ορίζοντα εκλογών το φθινόπωρο, αλλά και μη αποκλείοντας την άνοιξη του 2023.

Η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι υπάρχει «γεμάτο ταμείο», είτε από τις εξόδους στις αγορές, είτε από το μικρότερο κατά 2 μονάδες έλλειμμα του 2021, είτε από τα αυξημένα έσοδα από φόρους.

Κι ελπίζουν ότι μπορούν να αποταμιεύσουν περί τα 4-6 δις ευρώ για να τα ρίξουν στη μάχη κατά της ακρίβειας.

Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να γίνουν γνωστές οι προθέσεις των Βρυξελλών σχετικά με την έκρηξη στις τιμές ενέργειας, αν και οι περισσότεροι εμφανίζονται απαισιόδοξοι σχετικά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Ο Κ. Μητσοτάκης θα περιμένει τις ανακοινώσεις της Κομισιόν και θα πάρει τις αποφάσεις του, τις οποίες αναμένεται να περιγράψει στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ.

Αν οι Βρυξέλλες δεν καταφέρουν να βρουν τα χρήματα τότε η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να κινηθεί μονομερώς.

Ήτοι, να ανακοινώσει πακέτο στήριξης των Ελλήνων συνολικά κι όχι με στοχευμένα επιδόματα για αγορά ενέργειας.

Θα ζητήσει από την Κομισιόν να μην προστεθούν στο έλλειμμα τα χρήματα που θα ξοδευτούν για την ενέργεια, κι έτσι θα μοιράσει από τα 4-6 δις ώστε να υπάρξει μείωση των λογαριασμών στο ρεύμα σχεδόν στα προ κρίσης επίπεδα.

Ελπίζει δε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει σύντομα, αλλά περιμένει ότι η ακρίβεια θα συνεχιστεί όλο το 2022. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα είναι αναγκαία να εφαρμοστούν, ει δυνατόν από τον Ιούνιο.

Σε συνδυασμό με την καλή τουριστική περίοδο που φαίνεται να «κτίζεται» από τώρα, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορεί το φθινόπωρο οι πολιτικές εξελίξεις να γίνουν ξανά θετικές για τη ΝΔ.

Δηλαδή οι πολίτες να ξαναδώσουν μεγάλες διαφορές στη ΝΔ σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σε μια τέτοια περίπτωση, με βάση δηλαδή το τι θα βγάλουν και οι δημοσκοπήσεις του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, δε θα απέκλειε κανείς εκλογές μετά το άνοιγμα των σχολείων, δηλαδή από το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου και μετά.

Βεβαίως όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση να λειτουργεί η χώρα ομαλά. Π.χ. να μη γίνει κανένα νέο μακελειό με φωτιές το καλοκαίρι ή να μην έχουμε χειρότερες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ένας ακόμη παράγοντας που κάνει τους κυβερνητικούς να αισιοδοξούν είναι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την εποπτεία των δανειστών. Η αναβάθμιση από την S&P τη μεγάλη Παρασκευή ήταν ευνοϊκός οιωνός και δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις για την άρση της εποπτείας να έρθει προς τον Ιούνιο και να «πουληθεί» επικοινωνιακά από την κυβέρνηση μαζί με τα άλλα θετικά μέτρα.

Αυτή είναι η «θετική ατζέντα» των επόμενων 100 ημερών που μπορεί να κρύβει κι έναν ριζικό ανασχηματισμό με τη δημιουργία «εκλογικής κυβέρνησης».

Να διώξει δηλαδή ο πρωθυπουργός τα βαρίδια και να βάλει «Ταλιμπάν» που θα τρέξουν την εκλογική διαδικασία. 

Άγνωστο παραμένει το τι θα κάνει ο Μητσοτάκης με τον εκλογικό νόμο. Θα τον αλλάξει, όπως τον πιέζουν κάποιοι ή θα επιμείνει στην απόφασή του να μην προχωρήσει σε αλλαγές;

Με όλα αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να προσμετρηθούν και τα κακά αυτής της κυβέρνησης. Παραδείγματος χάριν μια σειρά από σκανδαλώδεις υποθέσεις που πληγώνουν τη ΝΔ, όπως η περίπτωση του επικεφαλής της ΔΕΗ, Γ. Στάσση.

Αρνητικά θα επιδράσει βεβαίως μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Πολιτικής Προστασίας σε ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές.

Κι από την άλλη, τα πολιτικά αγκάθια στη ΝΔ είναι πολλά και διεκδικούν μερίδιο εξουσίας. Οι φατρίες είναι ισχυρές, πολιτικοί με υψηλή δημοφιλία θέλουν να είναι πάντα στην κυβέρνηση, βουλευτές απογοητευμένοι γιατί δεν έχουν υπουργοποιηθεί.

Όλα αυτά θα κρίνουν τις κινήσεις του πρωθυπουργού και σε έναν ανασχηματισμό που ακούγεται και που πιθανόν να γίνει μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη «θετική αύρα» που μπορεί να πάρει η συνάντηση με Μπάιντεν.

 1. Αλήθεια , πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης πως με τον λεβέντη της ΔΕΗ και τον κ Πλεύρη θα γλυτώσει από την οργή του κόσμου για την ακρίβεια και τα πρόστιμα των 60+ ; Πιστεύει πως συμφωνούν οι Έλληνες να πληρώνουν την ηλεκτρική ενέργεια σε πολλαπλάσια τιμή και να υφίστανται την ακρίβεια επειδή θέλουν κυρώσεις στη Ρωσία, ΝΑΤΟ και Ανερικανοί; Δεν μας αρέσει και ο στραγγαλισμός των ελευθεριών μας και οι απειλές από ημέτερους επιστήμονες που μπουκώνονται στο χρήμα για να ανακαλύπτουν τον τροχό σε καθημερινή βάση, μάλιστα όταν οι θάνατοι Covid ξεπέρασαν αναλογικά τους αντίστοιχους σε κάθε πολιτισμένη χώρα. Το μέλλον μας είναι δυσοίωνο , δυστυχώς ο κ Μητσοτάκης ακολουθεί την πολιτική Σβάμπ. Ας την ακολουθήσει μόνος, οι Έλληνες δεν θελουμε τον ολοκληρωτισμό των άριστων του κλάμπ του κ Σβάμπ, όπως δεν θέλαμε και τον κομμουνισμό των περισσότερων. Δεν υπάρχει δίλλημα επιλογών, γνωρίσαμε τον κ Μητσοτάκη, είναι γνωστό τι θα επακολουθήσει αν μείνει.

 2. Στα συν του Κυριάκου ότι δεν υπάρχει αφήγημα από την αξιωματική αντιπολίτευση.
  Στα πλην ότι λειτουργεί με δανεισμένο χρόνο. Οι αυξήσεις επιτοκίων έρχονται και οι Αγορές δεν καταλαβαίνουν από “συμφωνίες” με την ΕΕ για τα ελλείμματα. Θα ζητήσουν premium για το ρίσκο να δανείζουν κάποιον που απλά το μόνο που ξέρει είναι να δανείζεται.
  Το έκαναν και το 2010 παρά τις “συμφωνίες” με την ΕΕ και τις “ανακοινώσεις υποστήριξης” από αυτήν

 3. Δυστυχώς η ΝΔ έχει μετατραπεί σε καρκίνωμα του πολιτικού συστήματος. Είναι ‘πιασμένη’ από παντού.
  Η Συντηρητική Παράταξη (Conservatives) στην Ελλάδα χρειάζεται επανίδρυση. Η υιοθέτηση από την ευρωπαϊκή δεξιά του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού κατέστρεψε τα κοινωνικά στρώματα που αυτή εκπροσωπούσε, οικονομικά & ταυτοτικά, με σκοπό την άνευ όρων αποδοχή της παγκοσμιοποίησης και τον πλουτισμό ολοένα και λιγότερο πολυεθνικών εταιρειών. Μια νέα φεουδαρχία. Ένας δισεκατομμυριούχος αγοράζει μια ‘ψηφιακή πλατεία’ με εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες απ’ όλο τον πλανήτη.

  Ως ανέκδοτο -ή τραγωδία- η πολιτική της σημερινής κυβερνητικής ΝΔ να υιοθετεί ένα μεταμοντέρνο Τρίτο Δρόμο από τα ’90ς!!! Εκτός τόπου και χρόνου αλλά ειδικού σκοπού. Μια ΝΔ που κάνει μικροδιαχείριση & εξυπηρετήσεις. Ένα προεδρείο που έκανε καριέρα στη Β’ Αθήνας με τα άρθρα των Financial Times και του Economist (ενώ τα ίδια τα δυτικά ΜΜΕ πλέον αναθεωρούν) δεν αντιλαμβάνεται πλέον πως να προστετέψει την Ελληνική Πολιτεία. Ως γνήσιοι ακροκεντρώοι δημιουργούν τον μπαμπούλα λαϊκίστικων και γραφικών μορφωμάτων εκατέρωθεν -που στην Ελλάδα λειτουργούν ως εκλογικά αναχώματα- με σκοπό την αργή και μακράς διάρκειας πολιτική αποδιοργάνωση. Οι πολίτες να αποπροσανατολίζονται, να απογοητεύονται και να τα παρατούν. Καμία αντίσταση στον αδηφάγο αγροίκο πλούτο των υμετέρων. Μια παρασιτική ολιγαρχία χωρίς εθνική συνείδηση. Εφαρμογή οικονομικών πολιτικών σε Παιδεία & Υγεία που οδηγεί στην κοινωνική υποβάθμιση, στην εξαθλίωση κι εν τέλει στον εθνομηδενισμό. Γιατί η Ελλάδα είμαστε οι άνθρωποί της.

  Στο αύριο που έρχεται με τα διηπειρωτικά γεωμπλοκ που αναδύονται, ο απαιτητικός φεντεραλισμός της ΕΕ βρίσκει την Ελλάδα οικονομικά κατεστραμένη και κοινωνικά απελπισμένη. Ο κίνδυνος να θεωρεί ως failed state έως το 2050 είναι υπαρκτός. Η Ελληνική Γλώσσα μειονοτική σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

  Η ‘Νέα Δημοκρατία’ έχει την ηγεσία που της αξίζει. Τα κόμματα δεν είναι η μαρκίζα ή σφραγίδα αλλά η ανθρωπογεωγραφία τους.

  Αυτοί είναι. Αυτά κάνουν. Έτσι θα συνεχίσουν.

  ΥΓ Δεν χρειαζόμαστε κόμματα πολυσυλλεκτικά ή πολυκατοικίες που ‘δένονται’ από οικονομικά συμφέροντα. Αλλά μιας διακριτής κοινωνικο-οικονομικής ιδεολογίας πλειοψηφικής στο χώρο της. Το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας: το κέντρο-δεξιό (centre-right) Εθνικό Κόμμα (National Party) και το κέντρο-αριστερό (centre-left) Εργατικό Κόμμα (Labour Party).

 4. Εγώ άλλα συμπεράσματα έβγαλα από την επίσκεψη μου στην περιφέρεια για τις διακοπές του Πάσχα. Στο νησί της Καλύμνου λοιπόν κύριοι του Μαξίμου , η πλειοψηφία των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ ,πλεόν έχει γυρίσει την πλάτη της στην Νεα Δημοκρατία . Όταν τους ρώταγα τι θα ψηφίσετε στις εκλογές; -Το Εθνικό κόμμα ”ΕΛΛΗΝΕΣ΄΄ του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη ,μου έλεγαν . Καταλάβατε λοιπόν εκεί στο Μαξίμου ,τι κακό κάνατε στους πολίτες ; Και αν νομίζετε ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ τους έκανε να αλλάξουν κόμμα ,είστε γελασμένοι. Δεν θα ξεχάσουμε μου έλεγαν ούτε τα σκληρά lockdown , ούτε τα πρωτόκολλα ”θανάτου” που εφάρμοζαν στα νοσοκομεία και ούτε βέβαια τις αντισυνταγματικές αναστολές στους Υγειονομικούς .Η Κάλυμνος ,ξεφτιλισμένοι του Μαξίμου , έχει 21 Υγειονομικούς σε αναστολή ! την στιγμή που οι νησιώτες έχουν ανάγκη για Ιατρική περίθαλψη …Αυτά ήταν τα καμμώματα σας κύριοι . Φτου σας !

 5. Aς θυμηθουμε το ανεκδοτο με τον τυπο που πεφτει απο τον 50ο οροφο του ουρανοξυστη και καθως φτανει στον τριτο λεει “μεχρι εδω καλα παμε” !

 6. Αυτό το άρθρο αποτελεί βούτυρο στο ψωμί για την παρούσα κυβέρνηση.
  Άντε και έβγαλε τα 4 έτη θα ελπίζει για την επόμενη τετραετία.
  Οι εκλογές στην χώρα κρίνονται κυρίως από αυτά που συμβαίνουν από
  εξωτερική πολιτική και επωμίζονται οι Έλληνες πολίτες.
  Τολμήσατε να γράψετε πόσες φορές βγήκε στις αγορές η κυβέρνηση Κυριάκου,
  πόσα έχει χρήματα δανειστεί και ποιος τα πληρώνει σε βάθος χρόνου.
  Βεβαίως παίζει το μεγάλο χαρτί οι έχοντες και κατέχοντες, ποιοι παραμένουν κερδισμένοι
  από όλο αυτό που ζούμε και ποιοι βρίσκονται χαμένοι και σε τι βαθμό.
  Το λυπηρό η είδηση της αλήθειας βγαίνει σταγόνα- σταγόνα τα πρόβατα στο μαντρί.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ευθύνες ανώτατων δικαστών για τη Θράκη

Ήρθε νομίζω η ώρα κάποιοι από τους ανώτατους δικαστές της χώρας να κοιταχθούν στον καθρέφτη. Και να λογοδοτήσουν, αν...

Πολλά τα μποφόρια στα κόμματα

Στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι τιμώρησαν με την αποχή τους το σύνολο του πολιτικού συστήματος....

Ανασχηματισμός αντί για εθνικές εκλογές

Στις πολιτικές αποτυχίες πάντα υπάρχει η λύση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Μόνο που ο ανασχηματισμός  αποτελεί έναν καθρέφτη δίχως...

Στο «κενό» το μήνυμα των εκλογών

Ως φαίνεται, το μήνυμα των εκλογών δεν το έλαβαν αυτοί που έπρεπε. Η κυβέρνηση δηλαδή και ο πρωθυπουργός. Η...