Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αποστολής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία – Κόκκινη γραμμή η φυσική παρουσία 

Του Οδυσσέα Αρβανίτη 

Ενώ η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αποστολής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ειδικά μετά από το αίτημα των ΗΠΑ και ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, το ερώτημα είναι τι θα περιλαμβάνει η νέα αποστολή. 

Η κυβέρνηση βάζει σαν κόκκινη γραμμή τη «φυσική παρουσία στρατού στην Ουκρανία». Στην ερώτηση που δέχθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για το τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μπάιντεν και «αν υπάρχει κόκκινη γραμμή για τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας», απάντησε: «Η χώρα δεν θα έχει κανενός είδους εμπλοκή με φυσική παρουσία στον πόλεμο της Ουκρανίας. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Από εκεί και πέρα, η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η ατζέντα των συνομιλιών του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Biden θα περιλαμβάνει, όπως καταλαβαίνετε, μια σειρά ζητημάτων που αφορούν και τις διμερείς μας σχέσεις και όλα τα μεγάλα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο».

 Οι ΗΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ζητήσει την αποστολή υλικού που σχετίζεται με την απόσυρση οπλικών συστημάτων από τα ελληνικά νησιά, ικανοποιώντας το αίτημα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση. Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι «τις αποφάσεις αυτές τις παίρνει μόνος του», ενώ για την πρώτη αποστολή είχε αναφέρει ότι το υλικό που αποσύρθηκε ήταν παρωχημένο και δεν σχετιζόταν με την άμυνα των νησιών. Το ερώτημα είναι υπαρκτό όπως δείχνει η απάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, που δήλωσε ότι «δεν θα αποδυναμωθεί η άμυνα των νησιών για να σταλούν όπλα στην Ουκρανία».

Για το ότι οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στο αίτημά τους επιδιώκοντας με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια -αποστολή υλικού και ικανοποίηση της Τουρκίας-, δεν υπάρχει αμφιβολία. Το ερώτημα είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση υποκύψει, με άλλοθι τις συμμαχικές της υποχρεώσεις  στο ΝΑΤΟ να αποδυναμώσει την άμυνα των νησιών. Και με ποια μεθόδευση θα το επιχειρήσει αφού κάτι τέτοιο θα βρει αντιδράσεις και από τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και πολιτικές εντός και εκτός της ΝΔ. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.